Kankerpatiënten voelen zich in de steek gelaten

Kankerpatiënten slaan alarm over het strenge Nederlandse systeem voor de vergoeding van zorgkosten. Ze hebben een levensbedreigende vorm van kanker en kregen in Nederlandse ziekenhuizen te horen dat ze niet meer geholpen konden worden. Ze vonden echter een behandeling over de grens in Duitsland en daaraan hebben ze te danken dat ze toch nog in leven zijn. Alleen: de onkosten krijgen ze niet vergoed van hun verzekeraar. Een groep kankerpatiënten raakt hierdoor diep in de schulden en loopt volledig vast in de bureaucratie, blijkt uit onderzoek van EenVandaag.

Verschillende patiënten hebben zich bij ons gemeld met steeds hetzelfde verhaal. Ze zijn voor lever en/of galblaaskanker onder behandeling bij professor Vogl in een Duitse Universiteitskliniek. Deze radioloog boekt bij deze groep bijzondere resultaten met een speciale behandeling waarmee tumoren heel lokaal worden behandeld. De patiënten verbazen zich erover dat ze de behandeling geheel zelf moeten betalen, terwijl ze er jaren langer door leven. Ze voelen zich ernstig in de steek gelaten. Ook vinden ze het vreemd dat de behandeling in Nederland niet beschikbaar is. In Een Vandaag het verhaal van twee families die strijden voor erkenning en vastlopen in de bureaucratie in de Nederlandse zorg. Betrokken artsen willen meer aandacht voor dit probleem, want het is nog maar het topje van de ijsberg. Het systeem van vergoedingen voor nieuwe behandelmethoden moet opnieuw tegen het licht worden gehouden, bepleiten zij.  Het is raadzaam om een verwijs te krijgen van een specialist en daar op aan te dringen, hiermee heeft u meer kans dat uw ziekenfonds de onkosten vergoeding geeft voor de behandeling.

Even zo is het met andere behandelmethodes en klinieken, die niet vergoed worden door de ziekenfonds voorbeeld Hufthal-klinik in Duitsland die wel vergoed word door de Amerikaanse ziekenfonds, ook hier is het zaak dat u aandringt op een verwijsbief van uw specialist.

Ziektekosten verzekeraars sluiten contrakten af met ziekenhuizen in binnen en buitenland om op die manier een prijs af te dwingen voor behandelingskosten, met andere woorden het is gewoon bussenis over de rug van patienten geen contract met een instelling of kliniek dan is er  geen behandeling mogelijk in die instelling of kliniek met mogelijk uizonderingen als er een specialist een dringende verwijzing maakt naar de of die instelling.

Tevens is de ene verzekeraar anders dan de andere er zijn verzekeraars die wel een onkosten vergoeding geven, door dat verzekeraar stelselmatig en regelmatig hun zorg vergoedingen veranderen kunnen wij u niet vertellen welke verzekeraars een vergoeding geven.

Er is in Europees verband een verdrag gesloten die vergoedingen en verplichtingen van ziekenkosten verzekeraars bepaald op Europees niveau waarbij ziektenkosten verzekeraars verplicht zijn om zorgkosten vergoedingen te geven voor medische noodzakelijke behandelingen. Het kan gebeuren dat men in het buitenland eerst zelf moet betalen om ze later vergoed te krijgen van de zorgverzekeraar.

adres buitenlands behandelcentrum

Adres voor Tace – Transarteriële chemo-embolisatie en LITT – Laser induced Interstitial Thermotherapy in Duitsland. Voor behandeling van darmkanker met uitzaaiingen onder andere naar de lever.   Johan Wolfgang Goethe Universität Institut für Diagnostische und Interventionelle Radiologie Prof. Dr. Thomas J. Vogl Theodor Stern Kai 7 60596 Frankfurt am Main Telefoon : 0049 – 69 6301 72 77 Fax 69 6301 7258 E-mail t.vogl@em.uni-frankfurt.de www.kgu.de/zrad/diagnostik/index.htm

Be Sociable, Share!

Dit bericht is geplaatst in algemeen met de tags . Bookmark de permalink.