3D-beeldtechniek wordt op slechts enkele plaatsen toegepast in Nederland

3D-beeldtechniek in ‘Breast Clinic’ Albert Schweitzer ziekenhuis brengt borstkanker eerder aan het licht

“De techniek wordt op dit moment op slechts enkele plekken in Nederland gebruikt om vervolgonderzoek te doen, wanneer er een verdenking is van borstkanker”

Kwaadaardige afwijkingen in de borst(en) kunnen eerder worden gevonden dankzij de techniek tomosynthese. Hierbij wordt als het ware een ‘röntgenfoto in 3D’ van de borst gemaakt. Het Albert Schweitzer ziekenhuis neemt deze zomer – in de nieuwe ‘Breast Clinic’ op de locatie Dordwijk in Dordrecht – twee mammografietoestellen van dit type in gebruik (merknaam: Hologic Dimensions 3D). “We zetten hiermee een grote stap vooruit voor de patiënt”, zegt radioloog Pieter van der Valk.

Bij tomosynthese wordt een snelle serie opnamen gemaakt van de borst, onder verschillende hoeken. Hierdoor kan de radioloog veel verschillende ‘plakjes’ van het inwendige van de borst afzonderlijk beoordelen. Details zijn beter en eerder te zien dan met de bestaande tweedimensionale techniek. Wetenschappelijk is al aangetoond dat kwaadaardige afwijkingen, zoals borstkanker, hierdoor in een vroeger stadium zichtbaar zijn. Van der Valk verwacht dat de tomosynthese op termijn helemaal in de plaats komt van de klassieke borstfoto.

Meer hier over op: medicalfacts.nl

Be Sociable, Share!

Dit bericht is geplaatst in Borst kanker met de tags , , . Bookmark de permalink.