borstkanker en je genen en niet alleen vrouwen krijgen het

Vrouwen met een familiegeschiedenis van borstkanker goed voor 5% tot 10% van alle vrouwen met die ziekte. Het hebben van een naast familielid (moeder, zus, of dochter) met borstkanker vormt het grootste risico voor de andere vrouwelijke leden van de familie, een verdubbeling van het risico in vergelijking met die van de algemene bevolking. Een aantal kenmerken kan erop wijzen dat een vrouw een borstkanker-gen heeft:

De diagnose van borstkanker voor de leeftijd van 40 jaar, verschillende familieleden met de diagnose borst-en / of eierstokkanker  Diagnose van bilaterale borstkanker (kanker in beide borsten) Het hebben van mannen in de familie met borstkanker.

Wat zijn borstkankergenen?

Ieder van ons wordt geboren met twee exemplaren van ongeveer 100.000 verschillende genen in elke cel. Genen zijn kleine segmenten van DNA die bepalen hoe cellen functioneren. Een exemplaar van elk gen is afkomstig van je moeder, de andere is van je vader.Een gen kan het ontwikkelen van een afwijking die verandert hoe de cel werkt. Afwijkingen in twee genen – BRCA1 en BRCA2 – zijn gevonden in een aantal vrouwen met borstkanker. Meer dan 200 mutaties van deze genen bestaan. Specifieke mutaties in deze genen geassocieerd met een verhoogd risico van borstkanker.Naar schatting een op de 800 vrouwen dragen het BRCA1-gen (het aantal dragers van BRCA2 nog onbekend). Vrouwen met erfelijke veranderingen in een van deze genen hebben tot een 85% kans om borstkanker te ontwikkelen in hun leven.Het risico op het ontwikkelen van een tweede borstkanker bij individuen die het BRCA1-gen is 65%. Bilaterale borstkanker (kanker in beide borsten) is ook vaak voor bij vrouwen die drager zijn van de gemuteerde vorm van dit gen.Hoewel minder bekend is over de BRCA2 gen, moet wetenschappers weten dat mutaties in het gen geassocieerd zijn met een vergelijkbaar risico op het ontwikkelen van borstkanker bij dragers. Veranderingen in de BRCA2 gen kan ook voor een klein percentage (6%) van mannelijke borstkanker.Beide mutaties in de BRCA1 en BRCA2 genen kunnen worden geërfd van beide ouders. Daarom is de vader familiegeschiedenis van borstkanker is ook belangrijk. Mannen of vrouwen die drager zijn van een van deze genmutaties hebben een 50/50 kans op het doorgeven daarvan aan elk van hun kinderen. Meestal zijn deze BRCA genen helpen om kanker te voorkomen door het creëren van eiwitten die cellen houden van het groeien abnormaal. Maar als een veranderd of gemuteerd BRCA1 of BRCA2 wordt geërfd, kunt u wellicht meer vatbaar zijn voor kanker te ontwikkelen tijdens je leven. Bovendien zijn vrouwen met een veranderde BRCA-gen hebben meestal een verhoogd risico op het ontwikkelen van borstkanker op jongere leeftijd (voor de menopauze). Het is echter belangrijk op te merken dat niet alle vrouwen die drager zijn van deze genen kanker zullen ontwikkelen.Mutaties in de genen anders dan BRCA1 en BRCA2 is aangetoond of wordt vermoed, een rol te spelen bij het vergroten van een persoon het risico op borstkanker.At-risico families kan bloedonderzoek om te screenen op mutaties in deze genen. Echter, genetische testen alleen gedaan als zeker aangegeven door een sterke persoonlijke of familiale voorgeschiedenis. Genetische tests kan ook worden gebruikt om te bepalen of een vrouw die reeds gediagnosticeerd met borstkanker is een verhoogd risico voor een tweede borstkanker of eierstokkanker.

Borstkanker Genen invloed ook  op mannen.

Onderzoekers zeggen dat mannen niet bewust dat BRCA-mutaties hun risico op kanker verhogen14 december 2007 (San Antonio) – Mannen van wie de moeders, zusters of dochters test positief voor de overgeërfde genmutatie bekend als BRCA hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen borst-en prostaatkanker, maar bijna de helft zich niet bewust van dat risico, een nieuwe studie suggereert.Net als vrouwen, mannen kunnen mutaties haven in het BRCA1 en BRCA2 genen, zegt Mary B. Daly, MD, PhD, senior vice-president voor de bevolking van de wetenschap bij Fox Chase Cancer Center in Philadelphia.Bij vrouwen de erfelijke gen mutaties verantwoordelijk zijn voor slechts 5% tot 10% van alle borstkankers gediagnosticeerd in de Verenigde Staten BRCA1 en BRCA2 mutaties zijn de meest voorkomende gekoppeld aan erfelijke borstkanker en eierstokkanker, maar de levenslange risico om borstkanker te ontwikkelen is tussen drie keer en zeven keer zo hoog voor de vervoerders dan familieleden die geen drager, volgens de National Cancer Institute.Een man die draagt het BRCA2 mutatie wordt geconfronteerd met een 7% kans om borstkanker te ontwikkelen in zijn leven, zegt ze. Daarentegen is de kans dat de gemiddelde Amerikaan borstkanker zal ontwikkelen is minder dan 1 1000.Het BRCA1 mutatie verdubbelt van een man risico op het ontwikkelen van prostaatkanker, waardoor hij een 33% kans op het ontwikkelen van de ziekte in zijn leven, zegt ze.Zowel de BRCA1 en BRCA2 eveneens tot bezwaren uit een man risico van de alvleesklier kanker en melanoom, Daly zegt.Ondanks deze risico’s, “mannen denken dat het allemaal een vrouwelijk probleem”, vertelt ze. “Ze hebben niet eens begrip voor dat ze het gen erven en kunnen doorgeven aan hun nakomelingen.”Manen zijn zich niet bewust van borstkanker risico’s Daly en haar collega’s 24 mannen, die elk een interview met een van de eerste graad vrouwelijk familielid die positief testten voor een BRCA1 of BRCA2 mutatie. Alle vrouwen zeiden dat ze verteld dat hun familieleden de resultaten van hun genetische test, maar slechts 18 van de mannen herinnerde ze de ontvangst. Veertig procent van de mannen die herinnerde de resultaten en wist niet dat de testresultaten van hun eigen risico op kanker verhoogd, Daly zegt. Zij meldde de resultaten hier in het San Antonio Breast Cancer Symposium. Veertien van de 24 mannen toonde zich bezorgd over de betekenis van de testresultaten, maar “de meeste waren bang niet voor zichzelf maar voor hun dochter of ander familielid,” Daly. Gezien de andere bevindingen, zegt ze dat ze niet verbaasd was dat slechts zes mannen belang bij hebben dat getest uitgedrukt. En de helft van deze mannen zei dat ze het te doen voor hun door hun kinderen, zegt ze. Als een man meerdere vrouwelijke familieleden heeft met borstkanker, is het een goed idee om te testen, Aman Buzdar, MD, vice-voorzitter van de afdeling van borst-medische oncologie aan de Universiteit van Texas MD Anderson Cancer Center in Houston, vertelt .”Als ze zich niet laten testen, hun kinderen zullen opgroeien zonder te weten over de risico informatie,” Daly. Ze zegt dat de genetische tests kunnen tussen de $ 400 en 3.000 dollar kost en dat de meeste verzekeraars bij uw test aanvraag ten minste een deel van het test vergoeden.

Be Sociable, Share!

Dit bericht is geplaatst in Borst kanker met de tags . Bookmark de permalink.