Voor de tweede maal een ontdekking door een jonge middebare school student

15-jarige vindt een manier om vroegtijdig  pancreaskanker op te sporen  Welke betere manier om 4 juli te vieren dan met nieuws van een jonge Amerikaan die misschien net  tienduizenden mensen het leven heeft gered  – per jaar? Zijn uitvinding zou kunnen betekenen effectieve vroegtijdige screening voor alvleesklierkanker, een ziekte waarvoor nu geen vroege detectie-test  beschikbaar is. Legendary Apple CEO Steve Jobs zette alvleesklierkanker in de schijnwerpers toen hij daar aan stierf in het afgelopen najaar. Nieuwsberichten spraken over tal van ingewikkelde behandelingen en diagnostische methoden op dat moment. En een duizelingwekkende kosten (voor de meesten van ons) van $ 75.000, Jobs had zijn hele genoom gedecodeerd, samen met het genoom van zijn kanker, in de hoop op het vinden van een remedie. Hij was een van de eersten om dat te doen. Zijn gedurfde, experimentele inspanning redden zijn leven niet. Deze complexe genetische benadering is leidraad voor de behandeling van bepaalde vormen van kanker, maar niet de pancreas behandeling op dit punt. Nu – te laat voor Steve Jobs – een vijftien-jarige jongen kan  een eenvoudige maar effectieve manier om alvleesklierkanker in het begin te vinden, het is dan veel better te behandelen. Het is een $ 3 detectiemethode bedacht door een Maryland middelbare school student genaamd Jack Andraka. Want dit kan de grote redder in nood zijn.

Een van de moeilijkste vormen van kanker om te diagnosticeren

Maar liefst 44.000 nieuwe gevallen van alvleesklierkanker zijn de diagnoses per jaar in de Verenigde Staten. De ziekte die zig meestal snel verspreiden en snel dodelijk is. De mediane overlevingsduur na de diagnose in slechts vijf maanden. Dit betekent dat de helft van de slachtoffers sterft binnen vijf maanden na de diagnose van  de ziekte. Een schamele 4% van de patiënten overleven het de vijf jaar lijn, na dat het eenmaal is gediagnosticeerd.  Alles bij elkaar ongeveer 37.000 mensen sterven van alvleesklierkanker per jaar in de US.  Weinig dingen zijn beangstigend dan te horen heb je deze ziekte hebt. De huidige standaardbehandelingen voor alvleesklierkanker bestaan vooral uit de typische allopathische arsenal – chemotherapie, bestraling en chirurgie. Deze zijn zelfs meer effectief dan bij andere vormen van kanker, omdat alvleesklierkanker wordt meestal bevorderd door het moment dat er een diagnose is gesteld. Op dat moment, een is een remedie zelden mogelijk. Alvleesklierkanker is van oudsher moeilijk te diagnosticeren. De meeste gevallen oppervlakkig na een patiënt meldt gewichtsverlies, buikpijn, en chronische jeuk. Geelzucht is een ander symptoom. Soms duurt het maanden voordat een patiënt  voldoende gealarmeerd wordt over de symptomen en een  hulp zoeken bij een arts.  En als de arts de symptomen mogelijk alvleesklierkanker herkent, is een imaging-test meestal noodzakelijk om de diagnose (wat betekent dat een CT-scan, een MRI of een echografie) om het te bevestigen. Als de test beeldvorming toont een massa op de alvleesklier, de meeste artsen verwijzen dan voor  een biopsie. Tot nu toe, dat is de enige manier om met zekerheid zeggen of het probleem de alvleesklierkanker is. Vroege opsporing is niet mogelijk. Een probleem is dat de huidige bloedtest om de alvleesklier kanker op te sporen niet effectief is tot patiënten in de gevorderde stadia van de ziekte is. De test zoekt naar carcino-embryonaal antigeen (CEA) en CA 19-9, maar CEA en CA-niveaus dat is het zo ongeveer . Endoscopische echografie is ook gebruikt voor de vroegtijdige opsporing, maar het is een invasieve, dure procedure. Vanwege dat, het is alleen gebruikt wordt voor degenen die een hoog risico lopen, zoals iemand waaarbij  meerdere familieleden gediagnosticeerd waren met alvleesklierkanker.

Dit shaggy-harige hoge schooler  kan best de kankerdiagnose opnieuw uitgevonden hebben   

Vijftien-jarige Jack Andraka’s test voor pancreaskanker kost een fractie van de huidige gangbare tests. Het is ook 168 keer sneller, 400 keer gevoeliger, en 100 keer meer selectiefer zijn dan dan met meest benaderbare wat nu beschikbaaris. En door de manier, het 26.000 keer goedkoper is – en het geeft geen valse positieven of valse negatieven.     In een enkel-blinde studie van 100 patiënten monsters, Andraka’s test gaf een 100 procent juiste diagnose van pancreaskanker.     Belangrijker, de test kan het diagnose stellen in een vroeg stadium, voordat het is verspreidt.     Andraka noemt het de “niet-invasieve Pancreaskanker Detection Tool.” Met behulp van eenvoudige diabetes-test papier en een $ 50 meter van Home Depot, Andraka maakte een basis dip-stick sensor test. Hij richtte zich specifiek op in een vroeg stadium alvleesklierkanker na het verlies van een oom aan die ziekte.     Om de test aan het werk te krijgen, Andraka doopte de papieren filter in een oplossing van koolstof nanobuisjes, die hij noemt de “superhelden van het materiaal wetenschap.” Meer formeel, beschrijft hij ze als “holle cilinders met muren van de dikte van een enkel atoom.”      Deze nanobuis “flessen” zijn bekleed met een specifiek antilichaam ontworpen om te koppelen aan het eiwit of een virus u test voor. In dat geval zij binden aan een eiwit dat wordt geassocieerd met alvleesklierkankercellen.      De elektrische meter vertelt de technicus of er al een verschuiving is in de ruimte tussen de nanobuisjes. Dit is belangrijk omdat een verschuiving allen gebeurt wanneer gericht eiwit of virus in contact komt met de antilichamen op het oppervlak van de nanobuisjes.      Andraka zegt de test zoekt naar “minute wijzigingen in de geleidbaarheid gerichte virussen of antigenen sneller, goedkoper en nauwkeuriger dan de huidige standaard diagnostiek op te sporen.”

Dit zou wel eens het begin van zijn grote veranderingen in de diagnose van kanker

Voor zijn baanbrekende inspanningen won, Andraka de 75.000 dollar Gordon E. Moore award op de Intel International Science and Engineering Fair (denk aan het als ’s werelds grootste middelbare school wetenschappelijk onderzoek concurrentie). Hij versloeg meer dan 1.500 studenten uit 70 landen. Andraka zegt dat het idee alleen maar bij hem op kwam op een dag in de biologie les. Hij wijst er ook op dat bloedonderzoek is de enige effectieve manier om deze ziekte te diagnosticeren in routine screenings. De sensoren die werkzaam zijn in zijn test kosten slechts drie dollar, en tot tien tests kunnen worden uitgevoerd op elke strook. Natuurlijk, hij wordt achtervolgd door meerdere bedrijven zoals Quest Diagnostics, die allemaal om een licentie of een patent van zijn uitvinding uitte brengen (die zijn in het proces van het patenteren). Andraka is ook gepland om in de voorkant van het Congres spreken over de noodzaak voor de financiering van alvleesklierkanker onderzoek te ondersteunen. En binnenkort zal hij zijn idee voorleggen voor de publicatie van de American Association for Cancer Research. Het is heel goed mogelijk Andraka’s test de manier zal worden waarop kanker en andere dodelijke ziekten worden gediagnosticeerd. Het zou zelfs de manier kunnen bepalen waarop ze behandeld worden. Nu al zegt Andraka dat zijn test kan worden gebruikt voor een vroege diagnose van long-en eierstokkanker en – nog twee aandoeningen waarbij een vroege diagnose een belangrijke rol speelt in de overlevingskansen. Denk maar aan … dit alles is mogelijk dankzij de inspanningen van een ruwharige-haired, vooruit denken tiener die houdt van de wetenschap.

Be Sociable, Share!

Dit bericht is geplaatst in nieuws met de tags , , . Bookmark de permalink.