Stevige koffie drinkers hebben minder kans op darmkanker

Een onderzoek onder 500.000 mensen gedurende 15 jaar  heeft dit uitgewezen.

Waarom weet men niet maar koffie bestaat uit 1000 verschillende stoffen waardoor het moeilijk is te zeggen waar door .

Het  onderzoekers is uitvoerig ingegaan op hun voeding, gewoonten en gezondheid, en vond dat mensen die vier of meer koppen koffie per dag dronken – regulaire  of decafé –  hebben een 15 procent lager risico op darmkanker in vergelijking met koffie- geheelonthouders. Terwijl de onderzoekers  niet  konden bewijzen  wat  oorzaak  was,  wel vonden ze wat  de link was:  dosis-responsieve: Grote consumptie van koffie was gecorreleerd met een lager risico op darmkanker. Het effect bleef zelfs nadat ze hun bevindingen hadden  aangepast voor factoren zoals lichaamsbeweging, familiegeschiedenis van kanker, het lichaamsgewicht en alcohol en sigaretten gebruik.

Er was voor thee drinker geen enkel  verminderd risico op het krijgen van kanker  en er was geen link te leggen tussen thee drinkers en een verhoogd risico op kanker.  Bepaalde theesoorten hebben polyamines, stoffen die verdacht worden van stimuleren van  celgroei en mogelijk van tumors. De amino-zuur-afgeleide polyaminen zijn  al lang in verband gebracht met de celgroei en kanker, en specifieke oncogenen en tumor-suppressor genen reguleren polyamine metabolisme

Be Sociable, Share!

Dit bericht is geplaatst in nieuws met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.