Nieuwe aspirine vermindert kankergezwel met 85 procent (studie)

Wetenschappers van de Sophie Davis School of Biomedical Education in het Amerikaanse New York hebben een nieuw soort aspirine ontwikkeld, die de groei van kankercellen sterk vermindert. Het nieuwe geneesmiddel heeft bovendien geen gevaarlijke bijwerkingen. Kanttekening: het is nog niet op mensen getest.

Uit tests op muizen blijkt dat de aspirine ‘NOSH‘ de kankergezwellen bij  de dieren met gemiddeld 85 procent vermindert. Ook bleek dat het ‘antikankereffect’ 24 uur na inname al 100.000 keer sterker is dan bij  gewone aspirine. Na 72 uur was het zelfs 250.000 keer. Bovendien bleven  bijwerkingen zoals maagbloedingen of nierfalen uit, schrijft de krant  Het Laatste Nieuws. Volgens professor Khosrow Kashfi, die zijn  studie deze maand in het vakblad ACS publiceert, is de werking van de  aspirine te danken aan twee bestanddelen: waterstofsulfide en  stikstofmonoxide. Die eerste stof zit in mindere mate ook in gewone  aspirine, is ontstekingsremmend en houdt de groei van kankercellen  tegen. Stikstofmonoxide beschermt de maagwand en verkleint zo het risico  op maagbloedingen. Verminderd risico Eric Van Cutsem, oncoloog in het UZ Leuven,  zegt dat de ‘scheikundige samenstelling van de nieuwe aspirine een  belangrijke stap voorwaarts is in de strijd tegen kanker’. ‘Niet  alleen worden de negatieve bijwerkingen van de klassieke aspirine  uitgeschakeld. Ook het antikankereffect is groter door een sterkere  dosis waterstofsulfide. Daardoor wordt het risico op verschillende  kankers niet uitgesloten – preventieonderzoeken blijven broodnodig –  maar wel significant verminderd.’ De oncoloog waarschuwt wel  dat het geneesmiddel nog niet op mensen getest werd. ‘Pas binnen een  jaar of vijf zullen we weten of de resultaten overeind blijven’, luidt  het.

hele verhaal op : Volkskrant

 

Be Sociable, Share!

Dit bericht is geplaatst in nieuws met de tags , , , . Bookmark de permalink.