Projectmatige aanpak bij kanker helpt patiënt en naasten

HAREN/OOSTWOLD – In Nederland krijgt één op de drie mensen kanker.

Patiënten en hun naasten hebben vaak behoefte aan houvast en zoeken een manier om de moeilijke periode samen goed door te komen. Martin Appelo, psycholoog bij Het Behouden Huys in Haren, biedt die houvast: zijn nieuwe boek Samenwerken bij kanker presenteert een projectmatige aanpak om de gevolgen van de ziekte het hoofd te bieden.

Een gestructureerde benadering van kanker biedt mensen die ten gevolge van kanker binnen hun relatie of gezin uit balans raken een boei. Terwijl alles op losse schroeven staat, helpt de methode de betrokkenen op koers te blijven door praktische en emotionele steun te waarborgen. Samenwerken bij kanker is allereerst een zelfhulpboek. Daarnaast is het boek uitstekend te gebruiken door hulpverleners die patiënten en betrokkenen willen helpen met het uitvoeren van een samenwerkingsproject.

Over de auteur

Martin Appelo is gz-psycholoog en gedragstherapeut. Hij werkt als docent, trainer, therapeut en supervisor bij diverse instellingen. Centrale thema’s in zijn werk: rouw, veerkracht, zelfhelend vermogen en motivatietechnieken. Van Martin Appelo verschenen eerder onder meer Socratisch motiveren, Waardenloze gesprekken en Het gelaagde brein.

Het Behouden Huys

Het Behouden Huys is gelegen op het landgoed De Vijverberg in Haren. Het centrum biedt kankerpatiënten en hun naasten professionele en betrokken begeleiding bij de verwerking van de lichamelijke, psychische en sociale gevolgen van hun ziekte en helpt mensen de regie in hun leven te (her)vinden. Jaarlijks weten ruim 700 mensen hun weg te vinden naar het centrum.

Gezondheidscentrum

Recentelijk heeft Het Behouden Huys haar zorg uitgebreid in de regio. Tot nu toe vonden alle behandelingen plaats in Haren, maar nu komt de zorg letterlijk naar de cliënten toe. Voor veel kankerpatiënten uit de regio is de reis naar Haren een flinke opgave. Om de zorg in Oost-Groningen beter bereikbaar te maken, biedt Het Behouden Huys voortaan ook begeleiding op lokatie in Oostwold. Cliënten uit deze regio kunnen voortaan terecht in Gezondheidscentrum Blauwestad, Oosterweg 2A in Oostwold.

Artikel geplaatst door Arjan Brondijk op 12-04-12 07:28.

Bron: Streekblad

Be Sociable, Share!

Dit bericht is geplaatst in algemeen met de tags , . Bookmark de permalink.