Verslag van de 3e Europese Longkanker Conferentie 18-21 april

In Genève was de Derde Europese Longkanker conferentie .

Specialisten uit de hele wereld wisselden hier wetenschappelijke ontwikkelingen rond longkanker uit. We hebben er voor u de zaken uitgehaald die voor de patiënt van nu en van de toekomst van belang kunnen zijn.

Nieuwe technieken voor vroege opsporing van longkanker

In Genève werden een aantal nieuwe technieken gepresenteerd om longkanker eerder te kunnen opsporen. Een nieuwe methode om beelden van de longen te maken, een nanotech ‘neus’ en een nieuw bloedonderzoek blijken veelbelovende resultaten te geven.

Longkanker wordt meestal laat ontdekt doordat patiënten soms lang helemaal geen symptomen hebben. “Vroege opsporing is van levensbelang voor het verbeteren van de overleving van longkanker patiënten”, aldus Egbert F. Smit, Prof. Longziekten van het VU Medisch Centrum. “Op dit moment is een CT scan de enige methode die ook daadwerkelijk zorgt dat minder mensen overlijden aan longkanker. Maar als er methoden gevonden kunnen worden waarbij minder straling gebruikt hoeft te worden dan zou dat de voorkeur hebben.” Een ander voordeel is volgens Zwitserse professor Rolf Stahel dat screening met CT veel ‘vals positieven’ oplevert. Oftewel, maar een klein deel van de gevonden afwijkingen op de CT scan is ook echt longkanker. Voor de mensen die meedoen aan zo’n onderzoek kan dat veel onnodige onrust geven.

Digitale tomosynthese is één van de methodes die onderzocht is. Het onderzoek duurt ongeveer 11 seconden. Het geeft hetzelfde percentage afwijkingen als screening met CT, maar is veel goedkoper dan de lage-doserings CT Scan.

Een bloedtest die antilichamen voor een bepaald eiwit oppikt, lijkt ook een goede aanwijzing te kunnen geven voor de aanwezigheid van longkanker.

En als laatste ontwikkelden Israëlisch onderzoekers een revolutionair zogenaamde nanotechneus, de NA-NOSE, een apparaat dat aan de adem kan ‘ruiken’ of iemand longkanker heeft.

Al deze technieken moeten nog verder onderzocht worden en hun effectiviteit verder aangetoond voordat ze breed kunnen worden toegepast voor de screening op longkanker.

Voor het hele persbericht (in engels). http://www.esmo.org/fileadmin/media/pdf/2012/press/Early_Detection_PR.pdf

Steeds meer mogelijkheden voor doelgerichte therapie

Bij het congres in geneve worden verschillende nieuwe studies gepresenteerd die artsen kunnen helpen om hun behandeling te laten aansluiten bij de karakteristieken van individuele patiënten en hun tumoren.

Voor het hele persbericht (in engels) http://www.esmo.org/fileadmin/media/pdf/2012/press/PersonalizedMed_PR.pdf

Genenonderzoek helpt om risico te bepalen op terugkeer longkanker na operatie

In een ziekenhuis in Madrid hebben onderzoekers een combinatie van genen gevonden die voorspellende waarde heeft voor het risico op het terugkomen van de longkanker na operatie. Zo komt het moment steeds dichter bij waarop we van tevoren kunnen inschatten of bepaalde behandelingen gaan werken of niet op basis van genenonderzoek. Het duurt helaas nog wel een paar jaar voordat dit ecgt in de praktijk gebruikt kan worden.

Voor het hele persbericht (in Engels) http://www.esmo.org/fileadmin/media/pdf/2012/press/Hernando_Gene_signature_PR.pdf

Ontwikkelingen in de vroege diagnose en behandeling van mesothelioom (longvlieskanker)

Australische onderzoekers hebben een molecuul ontdekt dat vaker voorkomt in het bloed van mensen met mesothelioom dan in dat van gezonde mensen. Dat brengt wetenschappers een stap dichter bij een eerdere diagnosis van deze ernstige ziekte. Daarnaast hebben ze ook ontdekt dat een hoge dosis bestraling bij deze ziekte, tegen de algemene overtuiging in, wel degelijk effect heeft. Dit geldt alleen voor patiënten met longvlieskanker die nog beperkt is tot één long.

Voor het hele persbericht (in Engels) http://www.esmo.org/fileadmin/media/pdf/2012/press/Mesothelioma_PR.pdf

Foto…

Nieuwe analyse maakt het mogelijk om Erlotinib gerichter te kunnen gebruiken in niet-kleincellig longkanker

Patiënten met uitgezaaide niet kleincellige longkanker moeten alleen erlotinib (in Nederland bekent onder de merknaam Tarceva) krijgen vóór standaard chemotherapie als hun tumor een EGFR mutatie laat zien. In deze internationale studie heeft men het effect vergeleken tussen eerst erlotinib en bij progressie van de ziekte Cisplatin en gemcitabine, met de standaard volgorde eerst standaard chemotherapie en dan erlotinib. Uit de studie bleek dat als een patiënt geen EGFR mutatie het, het verstandiger, want effectiever, is om te starten met reguliere chemotherapie.

Voor het hele persbericht (in Engels) http://www.esmo.org/fileadmin/media/pdf/2012/press/Tsao_Torch-Bio_PR.pdf

 

Be Sociable, Share!

Dit bericht is geplaatst in Longkanker met de tags . Bookmark de permalink.