Aspirine zou de kans op kanker verkleinen

Aspirine zou de kans op kanker verkleinen

Drie jaar lang dagelijks een aspirine slikken, verkleint het risico op kanker met 25 procent. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Oxford. ‘Dit kan een grote stap vooruit zijn’, zegt oncoloog Marc Peeters (UZ Antwerpen).

Meer hier over op: medinews.be

‘Aspirine helpt bij prostaatkanker

Mannen die worden behandeld voor prostaatkanker, zowel door middel van operatie als bestraling, zijn mogelijk gebaat bij het regelmatig slikken van aspirine.

Bloedverdunners

Eerder geneesmiddelenonderzoek liet al zien dat aspirine en ook andere bloedverdunners (antistollingsmiddelen) de groei van kanker en uitzaaiingen remmen. Onderzoek bij kankerpatiënten was echter nog schaars.

Voor de studie bestudeerde Kevin Choe samen met collega’s de gegevens van 6.000 prostaatkankerpatiënten. Ongeveer 2.200 van hen gebruikten bloedverdunners.

anticoagulants (warfarin, clopidogrel, enoxaparin, and/or aspirin

Uit het onderzoek blijkt dat het overlijden na tien jaar beduidend lager was in de groep die antistollingsmiddelen gebruikte, in vergelijking met de patiënten die dat niet deden: respectievelijk 3 procent tegen 8 procent.

De kans op het terugkeren van de kanker of uitzaaiing in de botten was ook significant lager. Deze laatste effecten leken voornamelijk te danken aan aspirine.

Ernst

“Onze resultaten laten zien dat aspirine de groei van tumorcellen voorkomt”, aldus Choe. “Dit effect geldt vooral bij patiënten met de ernstige vorm van prostaatkanker, waar momenteel nog geen goede behandeling voor is.

Voordat we aspirine standaard voor gaan schrijven bij mannen met prostaatkanker, moet vervolgonderzoek meer duidelijkheid geven over het optimale gebruik van het geneesmiddel.”

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het Journal of Clinical Oncology.

Be Sociable, Share!

Dit bericht is geplaatst in algemeen, Prostaat met de tags , , . Bookmark de permalink.