Studie: Hormoon pil remt de groei van prostaatkanker

CHICAGO (AP) – Een hormoon-blokkerende pil goedgekeurd vorig jaar voor een aantal mannen met gevorderde prostaatkanker nu ook lijkt te helpen een grotere groep mannen die kregen het eerder in de loop van de behandeling van hun ziekte.

In een studie van bijna 1.100 zulke mannen, Johnson & Johnson Zytiga een verdubbeling van de tijd die patiënten leefden zonder dat hun kanker verergerde. De drug lijkt ook verbetering van de overleving, maar het zal langer duren van follow-up van zeker weten.  Onafhankelijke monitoren gestopt is met de studie door dat het eenmaal duidelijk was het geneesmiddel hielp en liet mannen die waren steeds dummy pillen over te schakelen naar Zytiga.

Op dat moment – na een mediane duur van de behandeling van twee jaar – 34 procent van de mannen op de dummy pillen was overleden versus 27 procent van degenen die Zytiga.”Onze hoop is dat dit een nieuwe optie geworden” voor maximaal 30.000 mannen per jaar in de Verenigde Staten, zei onderzoeksleider dr. Charles Ryan van de Universiteit van Californië, San Francisco.

Hij gaf de resultaten zaterdag tijdens een bijeenkomst in Chicago van de American Society of Clinical Oncology. Prostaatkanker is de meest voorkomende kanker bij mannen. In de Verenigde Staten alleen al meer dan 240.000 nieuwe gevallen en 28.000 sterfgevallen als gevolg van de ziekte dit jaar verwacht. Veel gevallen geen behandeling nodig, omdat de kanker groeit zo langzaam, het is geen bedreiging. Voor mannen die kiezen voor de behandeling wanneer de ziekte nog steeds beperkt is tot de prostaat, operatie en bestraling zijn algemene opties. Zodra het virus zich verspreidt, hoewel, het wordt vaak behandeld met medicijnen die te beteugelen testosteron. Ze blokkeren ongeveer 90 procent van het hormoon, “maar dat de resterende 10 procent heeft nog steeds het stimuleren van de kanker en de dood tot gevolg van de ziekte,” zei Ryan. Zytiga blokkeert vrijwel alle van het – “Het is echt compleet chemische castratie”, zegt een andere studie leider, Duke University Dr Daniel George. De drug heeft federale goedkeuring vorig jaar voor mannen met gevorderde prostaatkanker bij wie de ziekte was verslechterd, ondanks de behandeling met standaard hormonen en chemotherapie. De nieuwe studie getest eerdere in de loop van de ziekte – bij mannen met gevorderde prostaatkanker die nog niet zijn behandeld met chemotherapie. Onderzoekers gaven meer dan 1.000 patiënten in de VS, Canada, Europa en Australië ofwel Zytiga of dummy pillen plus een steroïde dat ook op grote schaal wordt gebruikt om dergelijke gevallen te behandelen. Bij de studie werd gestopt, was de mediane tijd tot kanker verslechterd in de groep krijgen van dummy pillen was ongeveer acht maanden. Die op Zytiga er voor stonden veel beter, zodat artsen kan alleen een schatting van de tijd die het neemt voor hun kanker te verergeren – ten minste 16 maanden, Ryan gezegd.Er waren meer gevallen van hoge bloeddruk, vasthouden van vocht en hartproblemen onder de mensen op Zytiga. Net als andere hormoon-blokkers, kan dat leiden opvliegers en seksuele problemen.

En Zytiga is duur – 5.500 dollar per maand in de Verenigde Staten.De studie werd gesponsord door maker van de drug, Johnson & Johnson Janssen divisie, en een aantal studie leiders hebben financiële banden met het bedrijf. Het bedrijf is van plan om toestemming te vragen later dit jaar aan de drugs voor mannen zoals die in de nieuwe studie te verkopen.Michael Wells, 65, een gepensioneerde bouwvakker van Oakville in Californië Napa Valley, werd bijna 12 jaar geleden gediagnosticeerd met prostaatkanker die was uitgezaaid naar zijn botten. Standaard hormoon en bestralingen hield het onder controle voor vele jaren, maar toen het begon te groeien, schreef hij zich in de studie. Zytiga gaf hem een ​​hoge bloeddruk, maar andere dan dat, “Ik heb niet gemerkt geen verschil met de pil – Ik heb altijd al opvliegers” op prostaat medicijnen, zei hij.

Hij heeft nu al op Zytiga bijna drie jaar, en scans tonen dat zijn kanker onder controle is.”Het werkte voor mij, en het werkt nog steeds,” zei Wells.

Be Sociable, Share!

Dit bericht is geplaatst in Prostaat. Bookmark de permalink.