Vrouwen krijgen minder informatie over vruchtbaarheid bij de post-kanker: onderzoek wijst dit uit.

 , volgens een Zweedse studie.
Bevindingen gepubliceerd in het Journal of Clinical Oncology gevonden dat van de bijna 500 overlevenden van kanker van 18 tot 45, 80 procent van de ondervraagde mannen zegt dat hun arts hen had vertelde dat chemotherapie hun toekomstige vruchtbaarheid kan beïnvloeden.
Maar slechts 48 procent van de vrouwen zei hetzelfde. Daarnaast slechts 14 procent van de vrouwen zei dat ze informatie kregen over mogelijkheden over hun vruchtbaarheid, tegenover 68 procent van de mannen te behouden.
De kloof is waarschijnlijk gerelateerd aan het feit dat het behoud van de vruchtbaarheid  ingewikkelder is bij vrouwen dan bij mannen en technieken daarvoor zijn niet zo op grote schaal beschikbaar, aldus de onderzoekers.
“Zelfs in gevallen waarin  het behoud van de vruchtbaarheid niet kon worden uitgevoerd, bij patiënten – en in het bijzonder vrouwen – moeten worden geïnformeerd over hun risico op verminderde vruchtbaarheid en het risico van het te vroeg ingaan  van de menopauze,” senior onderzoeker Claudia Lampic, van het Karolinska Instituut in Stockholm, vertelde dit aan  Reuters Health in een e-mail.
Sommige geneesmiddelen voor chemotherapie kunnen  schade aanbrengen  aan eieren van de vrouw of een man die daardoor niet in staat is om normale sperma te produceren.

Radiotherapie bij de voortplantingsorganen, of naar de hersenen, kan schadelijk zijn voor de vruchtbaarheid, net als hormonale therapieën voor borst-, prostaat-en andere vormen van kanker.
Een recent Amerikaans onderzoek onder vrouwen gediagnosticeerd met kanker toen ze 40 of jonger bleek dat meer dan de helft zei dat ze nog steeds  kinderen wilde krijgen op het moment van hun diagnose.

“De opties zijn er, maar de uitvoering is nog steeds een lappendeken nu,” Oktay zei.
Mannen kunnen hun sperma laten invriezen en opslaan voor de behandeling van kanker, een relatief snel en eenvoudig proces dat is ook relatief goedkoop.
Voor vrouwen, is de meest voorkomende manier om in vitro bevruchting tot embryo’s te creeren die vervolgens worden ingevroren en opgeslagen. Het is ook mogelijk om van een vrouw eieren de te bevriezen  en het ovariumweefsel, maar dat wordt nog steeds beschouwd als experimenteel en het is niet duidelijk het goed werkt – en ze zijn allemaal duurder.
Daarnaast betekend het voor het oogsten van eicellen in het algemeen een gebruik van hormonale behandelingen om de eierstokken te stimuleren. Maar dat verhoogd het oestrogeen niveaus bij de vrouw, zodat bij vrouwen met borst-of baarmoederkanker deze optie niet aangeboden wordt.

SOURCE:

http://bit.ly/K5EXFw

(Reporting from New York by Amy Norton at Reuters Health; Editing by Elaine Lies and Michael Perry)

Be Sociable, Share!

Dit bericht is geplaatst in nieuws met de tags , , , , . Bookmark de permalink.