PSA waarde en prostaat kanker

PSA waarde kan per persoon verschillend zijn, dit is dus geen graadmeter voor het wel of niet hebben van prostaatkanker. wat is PSA: Prostaat Specifiek Antigeen

meer weten ?

Vragen over… PSA-waarde

Wat is een PSA-waarde en wat zegt een verhoogde PSA-waarde?

“PSA betekent Prostaat Specifiek Antigeen. Het is een eiwit dat uitsluitend door prostaatcellen gemaakt wordt. De PSA-waarde is de concentratie van PSA in het bloed. De hoogte van het PSA neemt toe met de leeftijd en met de grootte van de prostaat. Voor de normale waarde is dus geen absolute grens aan te geven.”

Kun je ook een verhoogde PSA-waarde hebben en toch geen klachten?

“Een verhoogd PSA kan passen bij een vergrote prostaat, bij een prostaatontsteking (prostatitis) of bij prostaatkanker. Soms wordt er geen oorzaak voor een verhoogde waarde gevonden. Een vergrote prostaat kan plasklachten geven, maar dit hoeft niet. Prostaatkanker geeft, zeker in het beginstadium geen aanleiding tot klachten.”

Wordt bij alle mannen op latere leeftijd de prostaat groter en lijdt dit altijd tot prostaatklachten?

“Bij de meeste mannen wordt de prostaat in de loop van het leven groter, maar niet altijd. Een vergrote prostaat kan plasklachten geven, maar niet altijd. Ook een relatief kleine prostaat kan in de weg zitten en klachten geven. Er is dus geen rechtstreeks verband tussen het volume van de prostaat en plasklachten.”

Hoe kun je prostaatklachten voorkomen?

“Prostaatklachten zijn niet echt te voorkomen. Er zijn aanwijzingen dat mannen met overgewicht vaker prostaatvergroting hebben. Verder zijn er aanwijzingen dat bepaalde voedingsmiddelen, zoals bijvoorbeeld tomatenketchup, rode wijn, groene thee en sojaproducten enigszins beschermend werken tegen prostaatkanker.”

Voor vrouwen zijn er bevolkingsonderzoeken naar borst- en baarmoederhalskanker. Zou het niet zinvol zijn om een bevolkingsonderzoek naar prostaatkanker in te voeren?

“Er is veel te doen over het nut van screening op prostaatkanker. Een groot Europees onderzoek heeft aangetoond dat screening op prostaatkanker een aantal ‘prostaakankerdoden’ kan voorkomen. Hiervoor moeten wel heel veel mensen gescreend worden. Bovendien zal er bij een aantal mannen prostaatkanker ontdekt worden die eigenlijk geen behandeling behoeft. Dit kan tot onnodige psychische belasting en medische kosten lijden. De discussie is nog niet gesloten!”

Men should not get routine PSA tests to screen for prostate cancer.

De meting van de PSA waarde heeft aleen zin en wordt doorgaans alleen gebruikt als men al prostaatkanker heeft en dan dient de PSA waarde doorgaans als graadmeter voor het al dan niet verminderen van de prostaat kanker voor, tijdens en na de behandeling die u dan ondergaat.

Het is wel van belang dat u overlegd met uw huisarts indien er het vermoeden bestaat dat u prostaatkanker heeft.

WebMD Health News

By Daniel J. DeNoon

 

Reviewed by Laura J. Martin, MD

 

May 21, 2012 — Men should not get routine PSA tests to screen for prostate cancer, the U.S. Preventive Services Task Force today reaffirmed.

 

The USPSTF is the independent panel that sets U.S. cancer-screening policy. Last October, the group released a draft report finding that men get far more harm than benefit from routine PSA tests.

 

That set off howls of protests from many urologists and some patient groups that strongly support routine PSA screening. Would the USPSTF back down? No. Today’s final decision fully adopts the draft report.

 

“The task force has not changed its final conclusion,” task force co-chair Michael LeFevre, MD, MSPH, tells WebMD. “Many men will be harmed by prostate cancer screening. Very few will benefit. The benefits do not outweigh the harms, and therefore we do not recommend screening.”

 

 

 

 

Be Sociable, Share!

Dit bericht is geplaatst in algemeen, Prostaat met de tags , . Bookmark de permalink.