Eierstok kanker nader beschouwd

Wat is eierstokkanker?

Huidig ​​onderzoek suggereert deze kanker begint in de eileiders en verhuist naar de eierstokken, de twee organen die een vrouw eieren geeft en de belangrijkste bron van het produceren vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron. Behandelingen voor eierstokkanker zijn effectiever geworden in de afgelopen jaren, met de beste resultaten gezien wanneer de ziekte vroegstovary wordt gevonden
Ovariumcarcinoom Symptomen
Symptomen zijn onder meer:
Opgeblazen gevoel of druk in de buik
Pijn in de buik of het bekken
Vol gevoel te snel tijdens de maaltijden
Urineren vaker
Deze symptomen kunnen worden veroorzaakt door vele aandoeningen die geen kanker. ” Als ze blijft worden voor meer dan een paar weken, te melden aan uw zorgverlener.
Risicofactor: Family History
Een vrouw kans op het ontwikkelen van eierstokkanker groter is als een nauwe verwant kanker van de eierstokken, borst of colon heeft. Onderzoekers geloven dat erfelijke genetische veranderingen zijn goed voor 10% van eierstokkanker. Dit omvat de BRCA1 en BRCA2 genmutaties, die gekoppeld zijn aan borstkanker. Vrouwen met een sterke familiegeschiedenis moet met een arts om te zien of dichter medische follow-up nuttig zou kunnen zijn praten.
Risicofactor: Leeftijd
De sterkste risicofactor voor eierstokkanker is de leeftijd. Het is het meest waarschijnlijk te ontwikkelen na een vrouw gaat door de menopauze. Met behulp van postmenopauzale hormoontherapie kan het risico verhogen. De link lijkt sterkst bij vrouwen die oestrogeen zonder progesteron ten minste 5 tot 10 jaar.

Artsen zijn niet zeker of het nemen van een combinatie van oestrogeen en progesteron verhoogt het risico ook.
Risicofactor: Zwaarlijvigheid
Zwaarlijvige vrouwen hebben een hoger risico op het krijgen van eierstokkanker dan andere vrouwen. En de sterftecijfers van eierstokkanker hoger voor zwaarlijvige vrouwen ook, vergeleken met niet-zwaarlijvige vrouwen. ” De zwaarste vrouwen lijken het grootste risico.
Eierstokkanker Screening Tests
Er is geen gemakkelijke en betrouwbare manier te testen voor eierstokkanker als een vrouw geen symptomen. Echter, er zijn twee manieren om het scherm voor eierstokkanker tijdens een routine gynaecologische examen. Een daarvan is een bloedtest voor verhoogde niveaus van een eiwit genaamd CA-125. De andere is een echo van de eierstokken. Helaas is geen van beide technieken is aangetoond om levens te redden wanneer het wordt gebruikt bij vrouwen van gemiddeld risico. ” Daarom wordt screening alleen aanbevolen voor vrouwen met sterke risicofactoren.

Diagnosing Ovarian Cancer
De diagnose van eierstokkanker
Beeldvormende onderzoeken, zoals echografie of CT-scans (hier te zien), kan helpen onthullen een ovariële massa. Maar deze scans kan niet bepalen of de abnormaliteit kanker. Als kanker wordt vermoed, de volgende stap is meestal een operatie verdachte weefsel te verwijderen. Een monster wordt vervolgens naar het laboratorium gezonden voor verder onderzoek. Dit wordt een biopsie.

Diagnosing Ovarian Cancer

Stadia van eierstokkanker
De eerste operatie voor eierstokkanker helpt ook bepalen hoe ver de kanker zich heeft verspreid, beschreven door de volgende fasen:

Fase I: beperkt tot een of beide eierstokken
Fase II: Verspreid aan de baarmoeder of andere nabijgelegen organen
Fase III: verspreid naar de lymfeklieren of abdominale voering
Fase IV: aan verre organen, zoals de longen of lever
Soorten van eierstokkanker
De overgrote meerderheid van eierstokkanker zijn epitheliale ovariumcarcinoom. Dit zijn kwaadaardige tumoren die vorm van cellen op het oppervlak van de eierstok. Sommige epitheliale tumoren zijn niet duidelijk kanker. Deze staan ​​bekend als tumoren van laag maligne potentieel (LMP). LMP tumoren groeien langzamer en zijn minder gevaarlijk dan andere vormen van eierstokkanker.

Eierstokkanker overleving statistiek
Eierstokkanker kan beangstigend diagnose, vijf-jaars relatieve overleving die variëren van 89% tot 18% van epitheliale eierstokkanker, afhankelijk van het stadium van de kanker werd gevonden.Voor LMP tumoren, de vijf-jaars relatieve overleving varieert van 99% tot 77%.

Eierstokkanker Chirurgie
Chirurgie wordt gebruikt eierstokkanker diagnose en bepaalt de fase, maar het is ook de eerste fase van behandeling. Het doel is om zoveel mogelijk van de kanker mogelijk verwijderen Dit kan een eierstok en nabijgelegen weefsel in fase I. In meer gevorderde stadia, kan het nodig zijn om beide eierstokken verwijderd, samen met de baarmoeder en omringende weefsels.
Chemotherapie
In alle stadia van eierstokkanker, wordt chemotherapie meestal gegeven na de operatie. Deze fase van de behandeling drugs gebruikt te richten en te doden de kankercellen in het lichaam. De geneesmiddelen kunnen worden gegeven via de mond, via een infuus, of direct in de buik (intraperitoneale chemotherapie). Vrouwen met LMP tumoren meestal niet chemo nodig hebben tenzij de tumoren groeien terug na de operatie.

Therapies
Gerichte therapieën
Onderzoekers werken aan therapieën die de manier waarop eierstokkanker groeit richten. Een proces dat angiogenese omvat de vorming van nieuwe bloedvaten naar tumoren voeden. Het geneesmiddel Avastin blokkeert dit proces, waardoor tumoren te krimpen of stoppen met groeien (gezien in de afbeelding hier). Avastin is goedgekeurd voor andere vormen van kanker, maar eierstokkanker onderzoekers zijn nog steeds het testen van deze therapie, die ernstige bijwerkingen kunnen hebben.
Na behandeling: vroege menopauze
Wanneer vrouwen beide eierstokken verwijderd, kunnen ze niet meer produceren hun eigen oestrogeen. Dit leidt tot de menopauze, het maakt niet uit hoe jong de patiënt. De daling van de hormoonspiegel kan ook het risico voor bepaalde medische aandoeningen, waaronder osteoporose verhogen. Het is belangrijk dat vrouwen regelmatige follow-up zorg na wordt behandeld voor eierstokkanker.
Na behandeling: Moving On
Vrouwen kunnen vinden dat het lang duurt voor hun energie om terug te keren na de behandeling te beëindigen. Vermoeidheid is een veel voorkomend probleem na behandeling voor kanker. Het begin van een zachte oefening programma is een van de meest effectieve manieren om energie te herstellen en verbeteren van emotionele welzijn. Neem contact op met uw gezondheidszorg team om te bepalen welke activiteiten geschikt zijn voor u.
Risico vermindering: Zwangerschap
Vrouwen die biologische kinderen hebben minder kans om eierstokkanker te krijgen dan vrouwen die nooit bevallen zijn

Het risico lijkt af te nemen met elke zwangerschap en borstvoeding kan extra bescherming bieden.
Risico vermindering: ‘De pil’
Eierstokkanker is ook minder vaak voor bij vrouwen die de pil hebben genomen. Vrouwen die de pil hebben gebruikt voor ten minste vijf jaar hebben ongeveer de helft van het risico van vrouwen die nooit de pil nam. Zoals zwangerschap, de pil voorkomen ovulatie. Sommige onderzoekers denken eisprong minder vaak kan beschermen tegen eierstokkanker.
Tubal LigationRisico vermindering: afbinden van de eileiders
Aan je tubes vastgebonden, formeel bekend als afbinden van de eileiders, kan enige bescherming tegen eierstokkanker bieden. ” Hetzelfde geldt voor het hebben van een hysterectomie – het verwijderen van de baarmoeder.
Risico vermindering: Het verwijderen van de eierstokken
Voor vrouwen met genetische veranderingen die hen een hoog risico op eierstokkanker, het verwijderen van de eierstokken is een optie. Dit kan ook worden overwogen bij vrouwen boven de 40 krijgen van een hysterectomie.
Risico vermindering: vetarm dieet
Hoewel er geen definitieve dieet om eierstokkanker te voorkomen, is er bewijs dat wat je eet een verschil kan maken. In een recente studie, vrouwen die een vetarm dieet vast te zitten gedurende ten minste vier jaar hadden minder kans op eierstokkanker te ontwikkelen. Sommige onderzoekers rapporteren de kanker is ook minder vaak voor bij vrouwen die veel groenten eten, maar meer studies nodig.

 

Be Sociable, Share!

Dit bericht is geplaatst in Baarmoeder met de tags . Bookmark de permalink.