Slechts één kliniek voor protonen-bestraling

De geplande bouw van vier centra voor een geavanceerde kankertherapie lijkt van de baan. De zorgverzekeraars willen niet alle behandelingen vergoeden. Voor de meerwaarde van protonentherapie, een nieuwe vorm van bestralen, bestaat in veel gevallen nog onvoldoende bewijs terwijl de behandeling veel duurder is dan traditionele bestraling.

De verzekeraars schrijven in een nog vertrouwelijk advies aan het landelijke bestuur dat zij met één centrum een contract willen sluiten, en daarnaast willen doorverwijzen naar een buitenlandse kliniek. Zorgverzekeraars Nederland (ZN) neemt komende week een besluit.

Minister Schippers van Volksgezondheid heeft vier (consortia van) academische ziekenhuizen een vergunning gegeven voor de bouw van een centrum voor protonenbestraling. De plannen, waarmee naar schatting 350 miljoen euro is gemoeid, zijn vergevorderd. Zo heeft Holland PTC in Delft de financiering al rond en maakte het Groningse UMCG onlangs bekend welk bedrijf de apparatuur gaat leveren.

Bestraling met protonen kan op termijn schadelijke bijwerkingen voorkomen, zeggen artsen, maar langetermijnonderzoek ontbreekt nog. Nu staat alleen bij kinderen en patiënten met bijvoorbeeld een tumor in het oog de gezondheidswinst vast, volgens de Gezondheidsraad ruim 250 patiënten per jaar.

Zorgverzekeraars vinden één centrum daarom voorlopig genoeg. Een delegatie is op bezoek geweest in het protonencentrum in Essen, vlak over de Duitse grens. Dat kan vanaf volgend jaar duizend patiënten per jaar bestralen. ‘Het hangt af van de indicatie en de verzekeraars, maar we kunnen Nederlandse patiënten hebben’, zegt medisch directeur Beate Timmermann.

Het is ongebruikelijk dat zorgverzekeraars samen optrekken. Ze schrijven dat zij toch voldoen aan de regels omdat de gevolgen voor de concurrentie minimaal zijn.

Be Sociable, Share!

Dit bericht is geplaatst in algemeen met de tags . Bookmark de permalink.