Slechts vijf blaarvormige zonnebranden verhogen uw risico op kanker

“Vijf ernstige zonnebrand verhogen het risico van dodelijke huidkanker met 80%,” The Daily Telegraph. Een Amerikaanse studie heeft uitgewezen dat de zon overbelichting tijdens de tienerjaren het risico op het ontwikkelen van huidkanker op latere leeftijd aanzienlijk verhoogt.

De studie volgde meer dan 110.000 verpleegkundigen meer dan 20 jaar, met behulp van vragenlijsten.

Het bleek dat vrouwen die vijf of meer blaarvorming zonnebrand hadden tussen de leeftijden van 15 en 20, in vergelijking met degenen die dat niet hadden gehad, was 80% meer kans op melanoom (de meest agressieve vorm van huidkanker).

Andere risicofactoren opgenomen rode haarkleur, hoge zonnebrand reactie als een kind / adolescent en zonnebank gebruik – die alle werden in verband gebracht met een verhoogd risico van alle drie vormen van huidkanker.

Een onverwacht resultaat was dat verhoogde blootstelling aan ultraviolette straling (straling door de zon, evenals ligstoelen en lampen) op volwassen leeftijd werd geassocieerd met een verhoogd risico van niet-melanome vormen van huidkanker (plaveiselcelcarcinoom en basaalcelcarcinoom), maar niet melanoom.

Echter, dit betekent niet dat het relatief veilig is om hoge niveaus van UV-blootstelling hebben als een volwassene, omdat de UV-blootstelling niet nauwkeurig gemeten werd in dit onderzoek. Bijkomende factoren, zoals hoeveel tijd de vrouwen daadwerkelijk buiten doorgebracht en als ze blootgesteld hun huid aan de zon, niet in aanmerking werden genomen.

Huidkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker, en deze studie bevestigt de noodzaak voor het nemen van voorzorgsmaatregelen om veilig te blijven in de zon.

Waar komt het verhaal vandaan?

De studie werd uitgevoerd door onderzoekers van Brigham en Women’s Hospital en Harvard Medical School uitgevoerd, en werd gefinancierd door de Brigham en Women’s Hospital en subsidies van de National Institutes of Health.

De studie werd gepubliceerd in het peer-reviewed medische tijdschrift Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention.

In het algemeen is de Mail Online bedekt het verhaal nauwkeurig, maar een van hun koppen was misleidend en potentieel gevaarlijk. Zij meldde dat “UV-straling blootstelling op latere leeftijd heeft geen invloed op melanoom risico”. Hoewel de geschatte UV blootstelling bij volwassene geen koppeling met melanoom in deze studie, er belangrijke beperkingen op hoe de schatting gemaakt werden, die in het bereik was gericht.

Langdurige blootstelling aan UV-straling, op elke leeftijd, wordt niet aanbevolen. In het beste geval kan het vroegtijdige veroudering van de huid veroorzaken. In het slechtste geval kan het risico op het ontwikkelen van huidkanker verhogen. Hoewel deze studie alleen vonden een verband met andere soorten niet-melanome huidkanker, UV-blootstelling is ook een gevestigde risicofactor voor melanoom.

Wat voor soort onderzoek is dit?

Dit was een cohort studie van Amerikaanse verpleegkundigen meer dan 20 jaar. De onderzoekers wilden de relatie tussen een aantal potentiële risicofactoren en de kans op huidkanker onderzoeken.

Een cohort relevant is voor het kijken naar de sterkte van een relatie tussen blootstelling en risico lopen op een ​​ziekte, maar het kan niet dat de blootstelling de ziekte veroorzaakt .

Er is een grote hoeveelheid bewijs dat suggereert langdurige blootstelling aan zonlicht verhoogt het risico op huidkanker.

Wat deed het onderzoek in?

De studie volgde 116.430 Amerikaanse verpleegsters 1989-2009. De onderzoekers gebruikten gezondheidsgerelateerde vragenlijsten om de twee jaar op zoek naar associaties tussen factoren als blootstelling aan de zon, haarkleur, levensstijl en de ontwikkeling van huidkanker.

De verpleegsters tussen 25 en 42 jaar aan het begin van de studie. De hoeveelheid zonblootstelling zij in de loop van het onderzoek werd gemeten door “UV [ultraviolet] flux”.

Er zijn twee hoofdtypen van UV: ultraviolet A (UVA) en ultraviolet B (UVB).

UV flux is een schatting van de hoeveelheid UVB en een deel van UVA golven die het aardoppervlak raken, wat bewolking rekening houdt.

Het wordt berekend voor elke staat in de VS met behulp van Robertson-Berger meter, die elektronische apparaten die UV-straling te meten zijn. De onderzoekers schatten de hoeveelheid UV flux door elke vrouw verworven over de lengte van de studie met behulp van hun adres en boekhouding voor adreswijzigingen. Aan het begin van de studie, de verpleegkundigen woonden in 14 verschillende staten; de onderzoekers hoopten dat het zo verschillende niveaus van blootstelling zou vast leggen. Zij werden vervolgens ingedeeld in laag, midden en hoge blootstelling.

De vragenlijsten onder andere potentiële risicofactoren, zoals:
• aantal molen op de benen
• zonnebrand reactie als een kind / adolescent
• aantal blaarvorming zonnebrand in de leeftijd tussen 15 en 20
• natuurlijke haarkleur
• gebruik van zonnebanken
• familiegeschiedenis van melanoom
• roken en alcoholgebruik
• body mass index (BMI) en fysieke activiteit
• aantal nachtdiensten
• menopauzale status

Als vrouwen rapporteerden dat zij plaveiselcelcarcinoom (SCC) of melanoom, hun medische dossiers herzien om de diagnose te bevestigen. Het werd niet nodig geacht enig verslag van basaalcelcarcinoom valideren.

Vrouwen werden uitgesloten van de statistische analyse als zij:
• niet Blank waren
• kanker hadden gehad bij het begin van de studie
• bij ontbrekende woonplaats informatie
• indien zij geen melding maakte van het type huidkanker

Wat waren de fundamentele resultaten?

Van de 108.916 vrouwen:
• 6955 ontwikkeld basaalcelcarcinoom (BCC)
• 880 ontwikkelde plaveiselcelcarcinoom (SCC)
• 779 ontwikkeld melanoom (445 had invasief melanoom, waar de kanker onder de bovenste buitenste laag van de huid [epidermis] heeft verspreid).

Vrouwen met een geschiedenis van vijf of meer blaarvorming zonnebrand tussen de leeftijden van 15 en 20, in vergelijking met degenen die niemand had, had:
• een 80% verhoogd risico op melanoom (relatief risico [RR] 1.80, 95% betrouwbaarheidsinterval [BI] 1,42-2,28)
• een 68% verhoogd risico van SCC (RR 1.68, 95% CI 1,34-2,11)
• een 68% verhoogd risico BCC (RR 1,68, 95% CI 1,55-1,82)

Cumulatieve blootstelling aan UV stralen, gecorrigeerd voor alle andere factoren gevonden:
• geen verband met de blootstelling aan en het risico op melanoom
• vrouwen in de hoogste vijfde van blootstelling waren meer dan twee keer zoveel kans op het ontwikkelen SCC dan die in de laagste vijfde (RR 2.53, 95% CI 1,11-5,77)
• vrouwen in de hoogste vijfde van blootstelling waren meer dan twee keer zoveel kans om BCC te ontwikkelen dan die in de laagste vijfde (RR 2.35, 95% CI 1,79-3,07)

Andere factoren die het risico van alle soorten huidkanker verhoogd waren rood haarkleur en hoge zonnebrand reactie als een kind / adolescent, evenals zonnebank gebruik. Het risico van twee of meer soorten huidkanker verhoogd met een familiegeschiedenis van melanoom, het aantal mol van benen van een persoon en een grotere alcoholgebruik.

Hoe heeft de onderzoekers interpreteren van de resultaten?

Zij concluderen dat de “risico’s van BCC en SCC werden geassocieerd met zon posities in zowel de volwassenheid en het vroege leven, terwijl melanoom risico voornamelijk werd geassocieerd [met] blootstelling aan de zon in het vroege leven. Host factoren, met inbegrip van rood haar, zon reactie als een kind / adolescent en het aantal blaarvorming zonnebrand tussen de leeftijd 15 en 20 jaar oud, waren sterke voorspellers van alle 3 soorten huidkanker “.

conclusie

Deze studie is verder bewijs van het verband tussen huidbeschadiging door blootstelling aan de zon en het verhoogde risico van alle soorten huidkanker ontvangen.

Sterke punten van de studie omvatten de grote omvang van het cohort en het feit dat meer dan 90% van de vrouwen werden gedurende de hele 20-jarige duur van het onderzoek.

Er waren echter een aantal beperkingen. De nauwkeurigheid van het gebruik van UV-flux om de blootstelling te bepalen is discutabel, want het vangt alleen het niveau van UV-stralen die van een vrouw die in die staat kunnen worden blootgesteld aan. Het maakt niet meten hoeveel blootstelling van de huid van een vrouw daadwerkelijk heeft gehad. Zo heeft zij niet fundamentele factoren, zoals de hoeveelheid tijd in de buitenlucht, of de vrouw draagt ​​kleding of een hoed om de huid te bedekken beoordelen, terwijl in de zon, het gebruik van zonnebrandcrème of het type en de frequentie van een vakantie in de zon.

De studie alleen opgenomen blanke vrouwen, dus het is onduidelijk hoe toepasselijk de resultaten zijn aan mannen en mensen van andere etnische groepen.

Het was ook afhankelijk van accurate zelfrapportage en recall. Sommige van de vrouwen waren 42 toen de studie begon, en ze kunnen niet hebben herinnerd hoe vaak ze hadden blaren op de huid tegen zonnebrand 27 jaar eerder.

Kortom, de risicofactoren die reeds bekend zijn geassocieerd met een verhoogd risico van alle drie soorten huidkanker.

De studie benadrukt ook het belang van de jongeren en voorzichtig om zonnebrand te vermijden, afgezien van het feit dat zeer onaangenaam, kan het risico op het ontwikkelen van huidkanker, zowel op de korte termijn en op latere leeftijd te verhogen,.

Opgemerkt moet worden dat dit onderzoek de bestaande aanbevelingen voor het verminderen van het risico op huidkanker niet verandert.

Analyse door Bazian. Bewerkt door NHS Choices. Volg achter de krantenkoppen op Twitter. Doe mee aan de Gezonde Evidence forum.

Links To The Headlines

Lijden zonnebrand vijf keer verhogen het risico van huidkanker. The Daily Telegraph, 2 juni 2014

Aan slecht Sunburnt slechts vijf keer zo tiener maakt je 80% meer kans om de meest dodelijke vorm van huidkanker te ontwikkelen. Mail Online, 2 juni 2014


Links naar Wetenschap

Wu S, Han J, Laden F, et al.. Langdurige Ultraviolet Flux, Andere potentiële risicofactoren en Skin risico op kanker: een cohort studie. Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention. Online gepubliceerd mei 2014

Be Sociable, Share!

Dit bericht is geplaatst in algemeen met de tags , . Bookmark de permalink.