Multidisciplinaire aanpak slokdarmkanker bewijst zich

250 specialisten uit ruim 25 landen woonden afgelopen week in het Erasmus MC een symposium van de ‘European Society for Diseases of the Esophagus’ bij. Doel van de bijeenkomst was actuele kennisuitwisseling op het gebied van slokdarmziekten (met name slokdarmkanker).

Nodige ontwikkelingen
slokdarmkankerAanleiding voor het organiseren van het congres was er meer dan voldoende. De laatste jaren hebben zich de nodige ontwikkelingen bij de behandeling van slokdarmkanker voorgedaan. `Vooral de multidisciplinaire benadering van slokdarmkanker heeft de nodige resultaten opgeleverd ´, belicht hoogleraar Heelkunde Jan van Lanschot (samen met chirurg Bas Wijnhoven organisator van het congres).

CROSS
Afgelopen jaar publiceerde een aantal onderzoekers van het Erasmus MC samen met collega’s van een aantal andere Nederlandse ziekenhuizen de resultaten van het CROSS-onderzoek. Uitgangspunt van dit onderzoek was niet langer de keuze voor alleen opereren. Voorafgaand aan de operatie onderging de patiënt nu zowel bestraling als chemotherapie. De nieuwe benadering betekende een substantiële verhoging van het aantal mensen dat vijf jaar na de operatie nog in leven is (van 1/3 naar bijna de helft).

Gecombineerde behandeling
Met deze gecombineerde behandeling is een grote stap voorwaarts gezet. Toch geeft hoogleraar Van Lanschot aan dat de resultaten van het CROSS-onderzoek nog niet voldoende zijn om het probleem van slokdarmkanker als opgelost te beschouwen. Het aantal nieuwe patiënten met deze tumor stijgt in de Westerse wereld nog ieder jaar. Van alle patiënten is slechts zo’n 15% na vijf jaar nog in leven. “De nieuwe gecombineerde behandeling is in ruim de helft van alle nieuwe gevallen helaas niet mogelijk, omdat bij eerste presentatie de ziekte zich al in een te ver gevorderd stadium bevindt. Onder die omstandigheden zijn palliatieve behandelingen zoals bestrijding van de pijn en van de eetproblemen (zorgen dat voeselpassage weer mogelijk is)en palliatieve chemotherapie en radiotherapie  nog het enige dat we kunnen bieden”, aldus Van Lanschot.

 

gepubliceerd: 5 november 2013 door het ErasmusMc

Be Sociable, Share!

Dit bericht is geplaatst in Slokdarm met de tags . Bookmark de permalink.