Hormoon therapie bij borstkanker

Ongeveer twee derde van de vrouwen met borstkanker hebben tumoren die hormoonreceptoren bevatten. Dit betekent dat een tumor receptoren heeft voor oestrogeen (de zogenaamde ER positief) of progesteron (PR positief) of voor beide. Hormoontherapie wordt gegeven om natuurlijk voorkomende oestrogeen in het lichaam te blokkeren en de groei van de kanker te bestrijden. Vrouwen die ER-positief hebben meer kans om te reageren op hormonale behandeling dan vrouwen die ER-negatief.Tamoxifen bij borstkanker

Tamoxifen is een pil per dag genomen dient te worden en is gebonden aan consequent gebruikt voor de afgelopen drie decennia bij de behandeling van borstkanker. Tamoxifen kan worden gebruikt bij vrouwen van alle leeftijden, ongeacht of ze door de menopauze zijn gegaan. Bij lange termijn (vijf jaar) gebruik van deze anti-oestrogeen geneesmiddel is gevonden om de kans op terugkeer van borstkanker en nieuwe borstkanker bij vrouwen met ER-positieve of ER-onbekend borsttumoren te verminderen.

Artsen gebruiken ook tamoxifen om metastatische borstkanker te behandelen. Het is ook om borstkanker te voorkomen bij gezonde vrouwen met een hoog risico op de ziekte.

Vrouwen die tamoxifen gebruiken hebben meer kans op kanker van de baarmoeder (endometriumkanker) te ontwikkelen dan andere vrouwen. Daarom moeten ze regelmatig bekken examens hebben en hun arts vertellen over alle abnormale baarmoeder bloedingen. Andere risico’s zijn diep-veneuze trombose, bloedstolsels in de longen, beroerte, en staar. Minder ernstige bijwerkingen zijn opvliegers en stemmingswisselingen.

Tamoxifen helpt voorkomen van osteoporose.

Aromatase remmers en borstkanker

Aromatase remmers zijn medicijnen die effectief bij de behandeling van borstkanker zijn zowel in beginnende en gevorderde ziekte, volgens de nieuwe studies. Ze zijn echter alleen effectief bij vrouwen die voorbij de menopauze zijn. Aromataseremmers, gebruikt in zowel de vroege en gevorderde borstkanker te voorkomen oestrogeen wordt geproduceerd. Ze remmen of inactiveren van het enzym aromatase, dat is betrokken bij de productie van oestrogeen.

Arimidex (anastrozol), Aromasin (exemestaan), en Femara (letrozol) zijn aromataseremmers gebruikt om oestrogeen-receptor-positieve borstkanker te behandelen bij postmenopauzale vrouwen, hetzij na behandeling met tamoxifen of als een initiële therapie.

Bijwerkingen van aromatase remmers

Een ernstige bijwerking van aromataseremmers is de mogelijke de ontwikkeling van osteoporose of botbreuken. Botdichtheid tests worden gebruikt om te controleren op osteoporose.

Andere bijwerkingen zijn opvliegers, spier-en gewrichtspijn, geheugenproblemen, en een verhoogd risico op hart-en vaatziekten.

Ovariële ablatie bij borstkanker

Studies hebben aangetoond dat sommige vrouwen met borstkanker kunnen profiteren van ovariële ablatie, als ze nog niet door de menopauze zijn gegaan en hun kanker is oestrogeen-receptor positieve (ER-positief). Ovariële ablatie is een procedure die de eierstokken stopt de productie van het oestrogeen, dat helpt de kankercellen groeien. Dit kan gedaan worden door:

Met radiotherapie gericht op de eierstokken

Chirurgisch verwijderen van de eierstokken

Geeft de vrouw een luteïniserend hormoon-releasing hormoon (LHRH) agonist. Deze behandelingen stopt de werking van de eierstokken tijdelijk.

Ovariële ablatie kan ook in combinatie met tamoxifen therapie. Studies hebben aangetoond dat het geven van vrouwen een LHRH agonist alleen of met tamoxifen minstens zo effectief is als de chemo combinatie die wordt gebruikt bij hormoongevoelige, vroege borstkanker en gemetastaseerde borstkanker bij premenopauzale vrouwen.

Voordat u met de behandeling begint, maak een vragenlijstje en vergeet vooral niet om vragen te stellen bij uw eerste afspraak.

 

Be Sociable, Share!

Dit bericht is geplaatst in Borst kanker met de tags . Bookmark de permalink.