Bij zeldzame kanker naar een specialistisch ziekenhuis

“Zeldzame kankers enkel in gespecialiseerde ziekenhuizen”

In een nieuw rapport stelt de Gezondheidszorg dat patiënten met een zeldzame of complexe kanker enkel behandeld zouden mogen worden in een ziekenhuis dat daarin gespecialiseerd is. Nu mogen alle Belgische en Nederlandse ziekenhuizen met een zorgprogramma voor oncologie diagnoses stellen en ingrepen uitvoeren.

In België en Nederland wordt jaarlijks bij bijna 162.000 volwassenen een nieuwe kankerdiagnose gesteld. Bij 14.000  van die gevallen gaat het om een zeldzame vorm van kanker. Men spreekt van een zeldzame kanker wanneer die vorm van kanker bij minder dan 6 op de 100.000 inwoners per jaar voorkomt.

De behandeling en diagnose daarvan is vaak zeer complex. Daarom pleit het er ervoor om per categorie van zeldzame of complexe kankers slechts in een beperkt aantal ervaren, (erkende) ziekenhuizen zo als in Amsterdam het AVL toe te laten om die kankers te behandelen. Zo weten patiënten dat de ziekenhuizen waar ze voor dit soort kankers terechtkunnen, voldoen aan alle nodige voorwaarden voor een optimale zorg.

Hogere overlevingskans

Uit onderzoek blijkt dat de overlevingskans hoger ligt en de kans op complicaties kleiner zijn wanneer zeldzame kankers behandeld worden in ziekenhuizen die jaarlijks een minimum aantal gevallen behandelen.

Vandaag maken de meeste ziekenhuizen hun aantallen en resultaten echter niet bekend, waardoor de patiënt niet weet waar hij het beste behandeld kan worden.

 

Be Sociable, Share!

Dit bericht is geplaatst in algemeen 2 met de tags . Bookmark de permalink.