Gratis e-paper over kanker, Kanker als chronische ziekte

Kanker is een gevreesde ziekte. En terecht. Het is doodsoorzaak nummer één in Nederland. Mannen, vrouwen, kinderen, arm of rijk, jong en oud: iedereen kan kanker krijgen. Toch wordt kanker meer en meer een chronische ziekte: de kans op overleving wordt steeds groter. Dat is op zich prachtig nieuws. 

Toch heeft die medaille ook een keerzijde. Want het betekent dat we meer mensen met kanker in ons midden hebben. Hoe houden we hun kwaliteit van leven zo goed mogelijk? Wat betekent het voor de rol van ziekenhuis en oncoloog enerzijds en de huisarts anderzijds? Wat kunnen inloophuizen in dit verband betekenen?

In de uitgave Oncologie gaan we in op actuele zaken in dit licht. Eerste- en tweedelijnszorg kruipen steeds dichter naar elkaar, zodat een soort anderhalve lijnszorg ontstaat. Mensen met kanker ervaren deze ontwikkeling over het algemeen zeer positief.

De impact van kanker als ziekte zelf is natuurlijk enorm, maar de consequenties daarvan ook. Chemotherapie kent bijwerkingen als kaal worden, maar ook allerlei andere lichamelijke en psychische klachten kunnen de kop opsteken. Problemen met slikken, of onzekerheid over het verloop van de ziekte. Dat vraagt om nauwgezette behandeling. Pijn is een aspect dat makkelijk wordt vergeten, of weggezet als ‘iets dat er bijhoort’. Toch is het juist de pijn die de ziekte in veel gevallen ondraaglijk maakt.

De uitgave Oncologie bespreekt al deze aspecten en vormt zo een belangrijk medium in de discussie rondom de ontwikkeling van kanker als chronische ziekte.

Download hier de gratis e-paper.

Bron: gezondheisnet

Be Sociable, Share!

Dit bericht is geplaatst in algemeen met de tags , . Bookmark de permalink.