Beperking indicatie en dosering metoclopramide (Primperan®)

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) bericht dat de indicatie voor het gebruik van metoclopramide (Primperan®) wordt beperkt. Metoclopramide wordt gebruikt voor de preventie en behandeling van braken en misselijkheid.
Het is belangrijk metoclopramide alleen kortdurend te gebruiken in de aanbevolen dosis om het risico op neurologische en andere bijwerkingen te beperken. In verband met het risico op bijwerkingen bij een hogere dosis is de metoclopramide zetpil van 20 mg sinds januari 2014 niet meer leverbaar. Bij patiënten in de leeftijd van 1 – 18 jaar wordt het middel beperkt tot gebruik in de tweede lijn. Bij kinderen jonger dan 1 jaar mag metoclopramide niet worden gebruikt.
In overleg met het CBG en IGZ heeft de firma Sanofi-Aventis deze informatie in een brief aan zorgverleners gestuurd. Hierin worden ook maatregelen besproken hoe een te hoge dosering voorkomen kan worden. Meer informatie kunt u vinden op de website van het CBG.
Bij het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb zijn tot op heden 191 meldingen gedaan van bijwerkingen gerelateerd aan extrapiramidale stoornissen bij gebruik van metoclopramide, waarvan 38 bij kinderen jonger dan 18 jaar.
Be Sociable, Share!

Dit bericht is geplaatst in algemeen 2 met de tags . Bookmark de permalink.