Borstkanker Vandaag

Borstkanker vandaag is niet meer wat het was 20 jaar geleden. Overlevingskansen zijn klimmend, dankzij een groter bewustzijn, meer vroege opsporing, en de vooruitgang in de behandeling. Voor ongeveer 200.000 Amerikanen die zijn gediagnosticeerd met borstkanker elk jaar, er zijn genoeg redenen om hoopvol te zijn.

Borstkanker Symptomen
Er zijn vaak geen symptomen van borstkanker, maar soms ook vrouwen kunnen een borst probleem zelf ontdekken . Tekenen en symptomen waar zij zich bewust van kunnen zijn:
• Een pijnloze knobbel in de borst
• Veranderingen in borstgrootte of vorm
• zwelling in de oksel
• Tepel wijzigingen of vloeingen
Borst pijn kan ook een symptoom van kanker, maar dit is niet gebruikelijk.

Tekenen van inflammatoire borstkanker
Inflammatoire borstkanker is een zeldzame, snel groeiende vorm van kanker die veroorzaakt vaak geen duidelijke klomp. In plaats daarvan kan borst huid dik, rood worden, en kan er uizien – als een sinaasappelschil. Het gebied kan ook het gevoel van warm of offerte en hebben kleine hobbels die er uitzien als een uitslag.

Borstkanker en mammogrammen
Hoe eerder borstkanker wordt gevonden , des te gemakkelijker het is om te behandelen . En mammogrammen , röntgenfoto’s van de borst , kan tumoren op te sporen voordat ze groot genoeg zijn om te voelen . De American Cancer Society beveelt jaarlijkse mammogrammen te beginnen op de leeftijd van 40 voor vrouwen op gemiddeld risico . De US Preventive Services Task Force adviseert een screening mammogram iedere twee jaar vanaf de leeftijd van 50 tot 74 jaar. Zij merkt ook op dat voor de leeftijd van 50 , moet elke vrouw met een arts om uit te vinden welke screening schema goed is voor haar , gezien de potentiële voor-en nadelen .

Borst Echografie en MRI
Naast een mammogram , kan uw arts extra beeldvorming met borst echografie bestellen. Een echografie kan helpen bij het bepalen van de aanwezigheid van cysten , met vocht gevulde blaasjes die geen kanker zijn . Een MRI kan aanbevolen worden samen met een mammogram voor routineonderzoek voor bepaalde vrouwen die een hoger risico op borstkanker hebben .

Borst zelf-examens
Het was ooit op grote schaal aanbevolen dat vrouwen hun eigen borsten controleren een keer per maand . Maar studies suggereren deze borstzelfonderzoek examens spelen een zeer kleine rol in het vinden van kanker. Het huidige denken is dat het belangrijker is om je borsten te kennen en zich bewust zijn van eventuele wijzigingen , dan controleren ze op een regelmatig schema . Als u wilt zelfonderzoek van de borsten examens te doen, moet u gaan naar uw huisarts over de juiste techniek.

Wat als je een Lump ?
Ten eerste , geen paniek . Tachtig procent van knobbeltjes in de borsten zijn niet kwaadaardig . Brokken blijken vaak onschadelijk cysten of weefsel veranderingen met betrekking tot uw menstruele cyclus. Maar je moet uw arts laten weten meteen als u iets ongewoons in uw borst  vind. Als het kanker is , hoe eerder het is gevonden hoe beter . En als het niet , testen kan u gemoedsrust kalmeren .

borstbiopsie
De enige zekere manier om te bepalen of een knobbel kanker is om een ​​biopsie te doen. Dit impliceert het nemen van een weefselmonster voor verder onderzoek in het laboratorium, soms door middel van een kleine naald . Soms met een operatie wordt gedaan om een deel van of de gehele klomp voor het testen te nemen . De resultaten zullen uitwijzen of de knobbel kanker is , en zo ja , wat voor soort . Er zijn verschillende vormen van borstkanker en behandelingen zorgvuldig afgestemd op het type kanker .

Hormoongevoelige borstkanker
Sommige vormen van borstkanker worden gevoed door de hormonen oestrogeen of progesteron . Een biopsie kan uitwijzen of een tumor oestrogeenreceptoren ( ER – positieve ) en / of progesteron ( PR – positief ) . Ongeveer twee op de drie borstkankers zijn hormoongevoelige . Er zijn verschillende medicijnen die de hormonen tegenhouden van het bevorderen van verdere groei van kanker .

HER2 -positieve borstkanker
In ongeveer 20 % van de patiënten , borstkankercellen  veel receptoren voor een eiwit genaamd HER2 . Deze vorm van kanker is bekend als HER2 – positieve en neigt sneller dan andere vormen van borstkanker zich te verspreiden . Het is belangrijk te bepalen of een tumor HER2 – positief is , omdat er speciale behandeling is voor deze vorm van kanker .

Borstkanker Stadia
Zodra borstkanker is gediagnosticeerd , is de volgende stap om te bepalen hoe groot de tumor en hoe ver de kanker is uitgezaaid . Dit proces heet enscenering. Artsen gebruiken Stadia 0-4 te beschrijven of kanker gelokaliseerd op de borst heeft nabijgelegen lymfeklieren binnengedrongen , of heeft verspreid naar andere organen , zoals de longen . Het kennen van het stadium en type van borstkanker zal helpen uw gezondheidszorg team formuleren van een behandelingsstrategie .

Breast Cancer overleving percentage
De kans om borstkanker te overleven zijn sterk gebonden aan hoe vroeg het is gevonden . Volgens de American Cancer Society , 88% van de vrouwen met Fase 1 borstkanker wonen ten minste vijf jaar , in vergelijking met vrouwen die geen kanker hebben – en veel vrouwen in deze groep blijven vrij van kanker ten goede . Hoe geavanceerder de kanker , hoe lager dit cijfer wordt . Door Fase 4 , de vijf – jaars relatieve overleving daalt tot 15 % . Maar dit percentage zou kunnen verbeteren als meer effectieve behandelingen worden gevonden .

Borstkanker Chirurgie
Er zijn vele vormen van borstkanker chirurgie , van het nemen van het gebied rond de knobbel ( lumpectomie of borstvoeding behoud chirurgie ) te verwijderen van de gehele borst ( mastectomy. ) Het beste is om de voor-en nadelen van elk van deze procedures te bespreken met uw arts alvorens te beslissen wat goed is voor jou.

Radiation Therapy voor borstkanker
Radiotherapie maakt gebruik van hoog-energetische straling om kankercellen te doden . Het kan worden gebruikt voor of na operatie bij borstkanker uit te roeien eventuele kankercellen die achterblijven in de buurt van de tumor . Het kan ook worden gebruikt in combinatie met chemotherapie voor behandeling van kanker die is uitgezaaid naar andere delen van het lichaam . Bijwerkingen kunnen zijn: vermoeidheid en zwelling of een zonnebrand -achtig gevoel in het behandelde gebied .

Chemotherapie voor borstkanker
Chemotherapie drugs gebruikt om kankercellen overal in het lichaam doden . De drugs worden vaak gegeven door IV , maar soms worden ze via de mond ingenomen of schot . Chemotherapie kan worden gedaan na de operatie om de kansen van de kanker terugkomen verlagen. Bij vrouwen met gevorderde borstkanker , kan chemotherapie helpen de controle van de groei van de kanker . Bijwerkingen kunnen zijn haarverlies , misselijkheid , vermoeidheid , en een hoger risico op infectie .

Hormoontherapie voor borstkanker
Hormoon therapie is een effectieve behandeling voor vrouwen met ER- positieve of PR – positieve borstkanker . Dit zijn kankers die sneller groeien in reactie op de hormonen oestrogeen en progesteron . Hormoontherapie kan dit effect te blokkeren . Het wordt meestal gebruikt na borstkanker operatie om te voorkomen dat de kanker terugkomt . Het kan ook worden gebruikt om de kans op borstkanker ontwikkelen bij vrouwen die een hoog risico te verminderen .

Gerichte medicijnen voor borstkanker
Gerichte therapieën zijn nieuwere geneesmiddelen die specifieke eigenschappen binnen kankercellen . Bijvoorbeeld , vrouwen met HER2 – positieve borstkanker hebben te veel van een eiwit genaamd HER2 . Gerichte therapieën kunnen dit eiwit stoppen bevorderen van de groei van kankercellen . Deze geneesmiddelen worden vaak gebruikt in combinatie met chemotherapie . Ze hebben de neiging om mildere bijwerkingen in vergelijking met chemotherapie te hebben .

Leven na de diagnose
Er is geen twijfel dat kanker een levensveranderende ervaring . De behandelingen kunnen u slijten . U kunt problemen beheren dagelijkse taken , werk of sociale uitjes hebben . Dit kan leiden tot gevoelens van isolatie . Het is van cruciaal belang om uit te reiken aan vrienden en familie voor de steun . Ze kunnen om te gaan met je behandelingen , helpen met klusjes , of gewoon herinneren je eraan dat je niet alleen staat . Veel mensen kiezen voor een ondersteunende groep aan te sluiten – lokaal of online .

borstreconstructie
Veel vrouwen die een borst verwijderd kiezen om reconstructieve chirurgie ondergaan . Dit vervangt de huid , tepel , en borstweefsel die verloren zijn gegaan tijdens een borstamputatie . Reconstructie kan worden gedaan met een borstimplantaat of met weefsel van ergens anders in je lichaam , zoals de buik . Sommige vrouwen kiezen beginnen reconstructie tegelijk hun mastectomie . Maar het is ook mogelijk om reconstructieve chirurgie maanden of jaren later hebben .

borstprothesen
Een alternatief voor een borstreconstructie is om te worden gemonteerd voor een borstprothese . Dit is een borst – vormige prothese die past in je beha. Het dragen van een borstprothese kunt u een evenwichtige kijk te hebben wanneer je gekleed bent – zonder dat zij een nieuwe ingreep . Net als reconstructieve chirurgie , worden borstprothesen vaak door de verzekering gedekt .

Borstkanker: Why Me ?
De meest duidelijke risicofactor voor borstkanker is het vrouw zijn. Mannen krijgen de ziekte ook, maar het is ongeveer 100 keer vaker voor bij vrouwen . Andere hoogste risicofactoren zijn die meer dan 55 jaar of met een naast familielid die de ziekte heeft gehad . Maar houd in gedachten dat tot 80 % van de vrouwen met borstkanker hebben geen familiegeschiedenis van de ziekte.

Genen van borstkanker
Sommige vrouwen hebben een zeer hoog risico op borstkanker omdat erfelijke veranderingen in bepaalde genen . De genen die meestal betrokken bij borstkanker bekend als BRCA1 en BRCA2 . Vrouwen met mutaties in deze genen hebben tot een 80 % kans op het krijgen van borstkanker op een bepaald punt in het leven. Andere genen kunnen worden gekoppeld aan het risico van borstkanker ook.

Risicofactoren in uw controle
Overgewicht , krijgen te weinig beweging , en het drinken van meer dan een alcoholische drank per dag kan het risico op het ontwikkelen van borstkanker op te heffen . De anticonceptiepil en sommige vormen van postmenopauzale hormoontherapie kunt uw risico verhogen . Maar het risico lijkt om terug te gaan naar normaal na deze geneesmiddelen worden gestopt. Onder de overlevenden , kan goede levensstijl keuzes nuttig zijn. Recente studies suggereren dat lichamelijke activiteit kan helpen verlagen het risico op een recidief en het is een bewezen mood – booster .

Breast Cancer Research
Artsen blijven zoeken naar meer effectieve en draaglijk behandelingen voor borstkanker. De financiering voor dit onderzoek is afkomstig van vele bronnen , waaronder belangengroepen door het hele land . Veel van de 2,5 miljoen overlevenden van borstkanker en hun gezinnen kiezen om deel te nemen in walk- a – thons en andere fondsenwervende evenementen. Dit sluit elke individuele strijd tegen kanker in een gemeenschappelijke inspanning voor vooruitgang.

Be Sociable, Share!

Dit bericht is geplaatst in Borst kanker met de tags . Bookmark de permalink.