Chemotherapie en wat kunt u verwachten ?

Met chemotherapie worden medicijnen gebruikt om kankercellen te vernietigen .

In tegenstelling tot bestraling of een operatie die zich richten op specifieke gebieden , kan chemotherapie door je hele lichaam werken . Het richt zich cellen die groeien en delen snel , zoals kankercellen doen . Maar wat snel delende gezonde cellen kunnen ook worden beïnvloed , zoals die van de huid , haar , darmen en beenmerg . Bijwerkingen kunnen worden veroorzaakt door het effect van de chemo’s op gezonde cellen .

Voorbereidingen voor Chemotherapie
Elke situatie kan een andere chemotherapie plan. Je kan behandeld worden met slechts een type van chemo medicijn of meerdere . U kunt gaan door een cyclus , of meer . Chemo kan je enige kankerbehandeling , of het kan worden gebruikt in combinatie met chirurgie of bestraling .
U en uw arts zal samen beslissen over de behandeling die het beste is voor jou . Het besluit zal worden gebaseerd op :
Het type kanker je hebt
Het stadium van uw kanker
Uw algehele gezondheid
Uw eerdere behandelingen van kanker
Uw doelen en voorkeuren
Maak een lijst van vragen , en breng het mee wanneer u uw arts bezoekt . Om u de informatie helpen herinneren , u wilt misschien een familielid of vriend om u naar de afspraak te brengen .
Breng een lijst van alle medicijnen en supplementen mee die u neemt , omdat zij de gevolgen van de chemo kunnen veranderen beinvloeden. Uw arts kan u vertellen of u moet stoppen met een van deze geneesmiddelen voordat uw chemokuur begint . En vertel uw arts over eventuele gezondheidsproblemen die u hebt voordat u de behandeling ondergaan .

Hoe Chemotherapie wordt gegeven

Afhankelijk van het soort chemo drugs die je krijgt , de dosis , uw ziekenhuis en uw verzekering , zou u uw behandeling te kjrijgen in een van de volgende plaatsen :
uw huis
De spreekkamer
het ziekenhuis
Polikliniek van het ziekenhuis
Een kliniek
Hoe krijgt u uw chemo behandeling dat is afhankelijk van het type drug je zal krijgen . Je zou kunnen krijgen :
Een pil of capsule
Een crème of gel u direct van toepassing op de huid
Een injectie of infuus
Soms zal het geneesmiddel worden gegeven via een katheter , een dunne buis een chirurg plaatst het in een grote ader vaak door de borst . De buis blijft zitten totdat chemotherapie voorbij is.
In sommige gevallen is het catheter verbonden met een kleine schijf onder de huid , zogenaamde poort . Een verpleegkundige zal een naald zetten in de poort om de drugs te leveren .
Het geneesmiddel kan ook direct worden gebracht in de tumor , hetzij als een injectie of een kleine schijf geïmplanteerd nabij de tumor om de middelen vij te geven in loop van de tijd .
Met chemotherapie worden drugs gebruikt om kankercellen te vernietigen . In tegenstelling tot bestraling of een operatie die zich richten op specifieke gebieden , kan chemotherapie door je hele lichaam werken . Het richt zich op cellen die groeien en delen snel , zoals kankercellen doen . Maar snel delende gezonde cellen kunnen ook worden beïnvloed , zoals die van de huid , haar , darmen en beenmerg .

Bijwerkingen kunnen worden veroorzaakt door het effect van de chemo’s op gezonde cellen .

Voorbereidingen voor Chemotherapie
Elke situatie heeft een andere chemotherapie plan. Je kan behandeld worden met slechts een type van chemo medicijn of meerdere . U kunt gaan door een cyclus , of meer . Chemo kan je enige kankerbehandeling zijn , of het kan worden gebruikt in combinatie met chirurgie of bestraling .
U en uw arts zullen samen beslissen over de behandeling die het beste is voor jou is. Het besluit zal worden gebaseerd op :
Het type kanker je hebt
Het stadium van uw kanker
Uw algehele gezondheid
Uw eerdere behandelingen van kanker
Uw doelen en voorkeuren
Houd een lijst van vragen bij , en breng het wanneer u uw arts te bezoeken . Om u te helpen herinneren informatie , wilt u misschien een familielid of vriend om uw afspraak te brengen .
Breng een lijst van alle medicijnen en supplementen die u neemt , omdat zij de gevolgen van de chemo kunnen veranderen . Uw arts kan u vertellen of u moet stoppen met een van deze geneesmiddelen voordat uw chemokuur begint . En vertel uw arts over eventuele gezondheidsproblemen zorgen die u hebt voordat u de behandeling ondergaan .
Hoe Chemotherapie wordt gegeven
Afhankelijk van het soort chemo drugs je neemt , de dosis , uw ziekenhuis en uw verzekering , zou u uw behandeling te hebben in een van de volgende plaatsen :
uw huis
De spreekkamer
het ziekenhuis
Polikliniek van het ziekenhuis
Een clinic
Hoe krijgt u uw chemo behandeling is afhankelijk van het type drug je zal nemen . Je zou kunnen worden gegeven :
Een pil of capsule
Een crème of gel u direct van toepassing op de huid
Een injectie of infuus
Soms is het geneesmiddel zal worden gegeven via een katheter , een dunne buis een chirurg plaatst in een grote ader vaak door de borst . De buis blijft zitten totdat chemotherapie voorbij .
In sommige gevallen is het catheter verbonden met een kleine schijf onder de huid , zogenaamde poort . Een verpleegkundige zal een naald gezet in de poort aan de drugs te leveren .
Het geneesmiddel kan ook direct worden gebracht in de tumor , hetzij als een injectie of een kleine schijf geïmplanteerd nabij de tumor vrijgeven van de middelen in de tijd .

Hoe lang Chemotherapie duren
Behandelingsschema’s variëren . Wat uw behandeling plan is , is het belangrijk om het nauwkeurig volgen . De arts zal u precies vertellen hoeveel van een drug die u nodig hebt en wanneer u het nodig heeft om het te krijgen . Dat betekent dat u geen afspraken kunt overslaan , of als je nu op je chemo thuis , kunt u niet de hoeveelheid of tijdstip van uw medicatie veranderen .
Gewoonlijk zal de arts een bepaald aantal cycli voor de behandeling voorschrijven . Een cyclus verwijst naar het aantal dagen dat u een geneesmiddel en het aantal dagen dat je niet krijgt . Bijvoorbeeld , kan de cyclus 3 weken lang – 2 weken dagelijks chemo gevolgd door 1 week geen therapie . De periode van therapie is belangrijk omdat het gezonde cellen tijd krijgen om te herstellen .
Afhankelijk van uw reactie op de behandeling , kan uw arts veranderingen in uw plan aanbrengen.

Bijwerkingen
Bespreek zo veel mogelijke bijwerkingen met uw arts voordat u de therapie start . Sommige mensen hebben er geen , de meeste hebben minstens een aantal . Uw bijwerkingen zal afhangen van veel factoren , zoals het medicijn die je neemt, uw algehele gezondheid , en het type en stadium van kanker die je hebt .
Mogelijke tijdelijke bijwerkingen zijn onder meer :
vermoeidheid
misselijkheid
Darm-en blaasproblemen
haaruitval
infecties
Langduriger bijwerkingen kunnen zijn seksuele en vruchtbaarheidsproblemen , en eventuele orgaanschade .
Praat met uw arts over wat je kunt verwachten op de dag van de behandeling , alsmede als de behandeling voorbij is . Uw arts kan u helpen uw bijwerkingen te beheren .

Be Sociable, Share!

Dit bericht is geplaatst in algemeen met de tags . Bookmark de permalink.