Mammogram mythen en feiten

Het uitstellen van uw mammogram ? Uw Redenen kan zwakker zijn dan u denkt
Door Amanda Gardner
Beoordeeld door Kecia Gaither , MD , MPH

Je hebt misschien een miljoen excuses om die jaarlijks mammogram niet te ondergaan , maar je redenen is misschien niet zo goed als je denkt . Niet uw afspraak afblazen voordat je de feiten achter deze mythen en verweren hebt gelezen .

1 . Borstkanker komt niet voor in mijn familie , dus ik hoef niet te gaan .
Het is waar dat als borstkanker in de familie voorkomt je meer kans hebt om het te krijgen , vooral als je zus of moeder het had. Maar de meeste vrouwen die borstkanker krijgen – 85 % – hebben geen familiegeschiedenis van die ziekte . Dus hoe dan ook controleren op kanker.

2 . Ik ben te jong .
Borstkanker is het meest voorkomende bij vrouwen 55 jaar of ouder . Maar het kan ook gebeuren bij jongere vrouwen . Er zijn verschillende richtlijnen over wanneer te starten . Vraag uw arts wat goed is voor jou .

3 . De straling is te riskant .
Je zou een stuk minder straling krijgen van een mammogram dan wat je zou krijgen op een vliegtuig reis van Houston naar Parijs , zegt Therese Bevers , MD . Ze is medisch directeur van het Cancer Prevention Center van de Universiteit van Texas MD Anderson Cancer Center in Houston . Als je weet dat je een gratis ticket naar Parijs in een hartslag niet twee keer hoeft na te denken, maar over een mammogram wel?

4 . Ik ben bang van wat ze zouden kunnen vinden .
Trek geen overhaaste conclusies . Vergeet niet, 80 % van de callbacks blijken goedaardig te zijn , zegt Bevers . Ook heeft een mammogram niets veranderen . Het geeft je alleen informatie over wat er al is . Als een mammogram iets vind dat  kanker blijkt te zijn, zou je dan niet liever eerder weten (vroeg stadium) dan later ?

5 . Het is te duur .
Nu niet meer . Mammogrammen zijn gratis onder de wet van de gezondheidszorg. Verzekeringen dekken ook de mammogrammen . Als om wat voor reden dan ook  het geld kost, zijn er mogelijk andere gratis of goedkope opties .

6 . Het is te pijnlijk .
Mammogrammen zijn vrij snel . Enig ongemak is kort , zegt Debbie Saslow , PhD , directeur van borst-en gynaecologische kanker bij de American Cancer Society . Het kan helpen om :
Plan de screeningtest wanneer uw borsten minder gevoelig zijn (dus niet vlak voor je menstruatie ) .
Neem een aspirine vooraf of een sterkere pijnstiller.
Laat de technoloog weten dat je gevoelig zou kunnen zijn . Hij of zij zou in staat zijn om het mammogram een meer positieve ervaring te kunnen geven .

7 . Ik heb geen knobbeltjes .
Dat is goed , maar mammogrammen kunnen kleine tumoren vinden tot 3 jaar voordat je ze kunt voelen . Die kleine , beginnende tumoren zijn makkelijker behandelbaar .

8 . Ik heb het te druk .
Maak de tijd . Mammogrammen slechts 15-30 minuten , en het is een deel van je gezondheidszorg routine . “Het neem veel meer tijd in beslag als je ziek wordt, ” zegt Saslow .

9 . Mijn borsten zijn te dicht .
Mammogrammen kunnen minder behulpzaam bij het vinden van kanker in dichte borsten , maar ze zijn niet nutteloos . Als uw mammogram niet leesbaar is omdat je dichte borsten hebt , kunt u een tweede controle met een echografie of MRI te krijgen.

10 . Ik eet goed en ik sport regelmatig , dus ik ben niet in gevaar .
Blijf het goede werk doen en nog steeds laten testen . Een gezonde levensstijl kan uw risico op het krijgen van borstkanker verlagen , maar ” het niet te elimineren , ” zegt Saslow .

Be Sociable, Share!

Dit bericht is geplaatst in Borst kanker met de tags . Bookmark de permalink.