Leven met uitgezaaide borstkanker

Door Renee Bacher
Beoordeeld door Arefa Cassoobhoy , MD , MPH
Niet zo lang geleden , het belangrijkste doel van de behandeling van uitgezaaide borstkanker was een vrouw comfortabel te houden- wat betekent dat de ziekte zich heeft verspreid tot ver buiten de borst . Maar er is veel veranderd in de afgelopen tien jaar . Nu behandeling kan veel vrouwen helpen langer te leven , beter , en ziektevrije voor een periode .
Pamela Drullinsky , MD , een kanker arts het Memorial Sloan – Kettering Cancer Center in New York , zegt dat veel artsen zien nu uitgezaaide borstkanker als een chronische ziekte , omdat het kan voor jaren worden beheerst. ” Dit is vergelijkbaar met [ mensen met diabetes ] die insuline gebruiken, ” zegt ze . ‘Het is nog steeds ongeneeslijk , maar kan worden gecontroleerd . ”
Hier is het advies hoe u verantwoordelijkheden voor uw diagnose kunt nemen en beter leven met uitgezaaide borstkanker .

Maak een behandelplan
De onzekerheden van het hebben van uitgezaaide borstkanker kan je het gevoel geven alsof je de controle over je leven hebt verloren . Het hebben van een behandelplan zal je helpen je meer in controle voelen .

Een te maken plan :
Leer zoveel als je kunt over waar je kanker is uitgezaaid en welk type tumor je hebt . Uw behandeling zal grotendeels afhangen van deze dingen .
Denk na over je belangrijkste doel voor de behandeling . Wilt u zich te ontdoen van de nieuwe kanker of symptomen te verlichten ? Praat met uw arts over realistische doelen .
Beslissen of u wilt om dezelfde medische team gebruiken of voeg andere artsen toe .
Zelfs als u tevreden bent met uw huidige arts, is het een goed idee om een ​​second opinion te krijgen om te bevestigen dat je de beste behandeling krijgt of dit mogelijk te maken. ” Het is ook belangrijk op academisch of onderzoeksinstelling die kunnen cutting edge hebben studies met nieuwe middelen te evalueren “, zegt Tiffany Troso – Sandoval , MD . Ze is een kanker arts het Memorial Sloan – Kettering Cancer Center .

Behandelingen voor gemetastaseerde borstkanker
De meest voorkomende behandelingen voor gemetastaseerde ziekte zijn therapieën die reizen door je bloed , het behandelen van je hele lichaam . Meeste kans dat u zult beginnen met een of meer van deze :
Anti – oestrogeen therapie . Als je borstkanker hormoon -receptor – positieve is , is er een goede kans dat het zal reageren op een anti – oestrogeen drugs zoals Arimidex , Aromasin , Faslodex , Femara , of Tamoxifen . Deze medicijnen voorkomen dat kankercellen van het oestrogeen krijgen die ze nodig hebben om te groeien .

Klinische proeven ook met nieuwere geneesmiddelen in combinatie met deze .
Gerichte therapieën . Herceptin of Tykerb is een waarschijnlijke behandeling als je borstkanker heeft hoeveelheden heeft van het eiwit HER2/neu , die helpt kankercellen groeien . Wanneer alleen of chemotherapie , kan bij dit medicijn de tumors , trage groei van kanker geven of zelfs krimpen , en in sommige gevallen helpen die langer dan chemotherapie alleen. Als u bent HER2/neu-negative , kan uw arts een ander type gerichte therapie geven zo als , Afinitor gebruikt . In combinatie met een ander geneesmiddel , kan het helpen stoppen met de groei van sommige soorten van gevorderde borstkanker .

Chemotherapie . Dit kan kanker controleren en uw kwaliteit van leven met uitgezaaide kanker verbeteren . Als uw kanker is hormoon-receptor – negatief is, kan je kleine doses van een chemotherapie medicijn tegelijk hebben . ” Dit kan bijwerkingen minimaliseren en om de drugs efficiënter over een langere periode van tijd te maken , ” zegt Troso – Sandoval .

Andere behandelingen . Je kan een operatie krijgt om tumoren op de oorspronkelijke kanker plaats of een andere plaats waar het zich heeft verspreid  verwijderen . Dit kan voorkomen of het verlichten van symptomen en kan je leven verlengen .

Radiotherapie kan je tumoren doen krimpen en pijn te verlichten . Andere medicijnen kunnen pijnlijke symptomen verlichten waar de kanker zich heeft verspreid .

Omgaan met Angst en onzekerheid
Zelfs met betere behandelingen , kan leven met uitgezaaide borstkanker een emotionele rollercoaster zijn – vooral in het begin . Tijd zou kunnen helpen .

Deze tips kunnen ook

:
Niet focusen op overleven statistieken . “Sinds statistieken van toepassing op groepen van mensen zijn in plaats van dat een enkele kankerpatiënt , is het moeilijk om te weten wat deze cijfers betekenen voor een enkele persoon , ” zegt Karen Hartman . Ze is senior klinisch maatschappelijk werker het Memorial Sloan – Kettering Cancer Center in Commack , NY ” Dit is een onderdeel van ‘ het begrijpen van uw ziekte ‘ dat is niet altijd nuttig . ”
Krijg emotionele steun . Hartman raadt individuele begeleiding door een maatschappelijk werker die gespecialiseerd is in kanker , vooral als je pas gediagnosticeerd bent . U kunt ook de praktische en emotionele ondersteuning krijgen door lid van een steungroep . Zorgt ervoor dat het voor vrouwen met uitgezaaide borstkanker draagbaarder word .

Leven in het heden . Draai angst voor de toekomst op zijn kop : Focus op het doen van de dingen die je nu liefst doet .

Blijf gezond . Eet goed en regelmatig bewegen om uw stemming en energie te stimuleren . Vergeet niet dat behandelingen voor uitgezaaide borstkanker blijven verbeteren , en kan er een nieuwe aanpak voor u aan de horizon zijn .

Be Sociable, Share!

Dit bericht is geplaatst in Adviesen met de tags . Bookmark de permalink.