Adenocarcinoom is een Kanker van een epitheelweefsel

Een adenocarcinoom of klierkanker is een carcinoom dat ontstaat in klierweefsel. Om als adenocarcinoom gekenmerkt te worden hoeven de cellen niet strikt noodzakelijk deel uit te maken van een klier zolang de cellen maar een excretiefunctie hebben.
Adenocarcinomen komen veel voor bij:
borstkanker
darmkanker
longkanker
prostaatkanker
maagkanker
alvleesklierkanker (75-96% betreft Ductaalcel adenocarcinoma)
baarmoederkanker
slokdarmkanker
Een goedaardige gezwel dat uitgaat van klierweefsel, wordt adenoom genoemd

Epitheel Kan embryologically Worden afgeleid visitors ectoderm , endoderm en mesoderm . Ingedeeld worden Als Adenocarcinoom  zijn de Cellen niet noodzakelijkerwijs Deel van een- klier , zolang ze secretorische eigenschappen . Goed gedifferentieerd adenocarcinoom neiging OM lijkt op naamwoord het klierweefsel waar ze afkomstig van zijn visitors , maar slecht gedifferentieerd adenocarcinoom niet.

Door het kleuren van de Cellen van  biopsie , Kan de patholoog het bepalen van de tumor adenocarcinoom bepalen   van een Andere Vorm van Kanker . Adenocarcinomen kan op verschillend weefsels van het lichaam nestelen als gevolg van de alomtegenwoordige in het lichaam van klieren .

Hoewel  dezelfde stof kan uitscheiden als gewone cellen, zolang er een exocriene functie van de cel is , wordt het beschouwd als glandulaire en kwaadaardige Vorm derhalve genoemd adenocarcinoom . Endocriene klier Tumoren , including VIPoma insulinoom , feochromocytoom , enz. typisch niet genoemd adenocarcinomen , mare worden vaak neuro-endocriene tumoren . ALS aanduiding het klierweefsel abnormaal is maar goedaardig , wordt gezegd dat het een adenoom is .

Tekenen en symptomen
Symptomen van deze kanker kan buikpijn , gewichtsverlies , zwakte en vermoeidheid . Als de tumor groter wordt , kan de passage van verteerd voedsel blokkeren . De tumor kan obstructie . Obstructie is wanneer de darm wordt geblokkeerd en niets kan bewegen . Dit veroorzaakt pijn bij ernstige misselijkheid en braken .
De tumor kan perforatie veroorzaken. Dit is wanneer de inhoud van de dunne darm absorberen in de buikholte . De symptomen voor perforatie zijn plotselinge ernstige pijn , misselijkheid en braken . Dit is echter slechts in zeldzame gevallen .
Soms is een tumor begint te bloeden in de darm . Langzaam bloeden zal leiden tot een laag aantal rode bloedcellen . Dit heet bloedarmoede , die zwakte en vermoeidheid veroorzaakt . Rapid bloeden kan de ontlasting leiden tot zwart worden en teerachtige uit verteerd bloed . Dit kan de patiënt zich licht in het hoofd of zelfs flauwvallen.

diagnostische betekenis
Een diagnose van adenocarcinoom niet nader beschreven , bekend als adenocarcinoom niet elders vermeld of adenocarcinoom NOS , is belangrijk omdat het toont wanneer een kankerproces aanwezig is. Het is echter niet erg bruikbaar voor behandeling besluiten en prognose , omdat deze wordt bepaald door het weefsel waaruit de tumorcellen ontstaan ​​, namelijk het weefsel van oorsprong , een adenocarcinoom van het colon heeft een andere prognose en behandeling dan een adenocarcinoom van het ovarium .
Adenocarcinoom niet anders vermeld is vaak een voorafgaande diagnose en kan vaak worden verduidelijkt door een patholoog met behulp van immunohistochemie .
Kanker waarvoor een primaire site kan niet gevonden worden heet kanker van onbekende primaire .

dikke darm
De overgrote meerderheid van de colorectale kankers zijn adenocarcinomen . Dit komt omdat de dikke darm talrijke klieren in het weefsel heeft . Normale colon klieren vaak eenvoudig en buisvormig zijn in uiterlijk met een mengsel van mucus uitscheidende slijmbekercellen en waterabsorberende cellen . Deze klieren worden klieren genoemd omdat ze een substantie uit in het lumen van de colon , wordt deze stof slijm . Het doel van deze klieren is tweeledig. De eerste is om water te absorberen uit de ontlasting terug in de bloedbaan . Het tweede doel is om slijm afscheiden in de dikke darm lumen de nu gedroogde feces smeren . Dit is cruciaal als het niet de ontlasting kan smeren kan het tot colon schade door uitwerpselen krijgen even als aan het rectum .
Wanneer deze klieren ondergaan een aantal wijzigingen op genetisch niveau , zij overgaan op een voorspelbare wijze als ze van goedaardig tot een invasieve , kwaadaardige darmkanker . In hun research paper ‘ Lessen uit Erfelijke colorectale kanker ” , Vogelstein , et al. . , Suggereerde dat coloncellen verliest de APC- tumor suppressor gen en uitgegroeid tot een kleine poliep . Vervolgens stelden zij voor dat k – Ras wordt geactiveerd en de poliep wordt een kleine , goedaardige adenomen . De adenoom , zonder het ” carcinoma ” aan het einde ervan , suggereert dat het een goedaardige versie van de kwaadaardige adenocarcinoom . De gastro-enteroloog gebruikt een colonoscopie te vinden en te verwijderen van deze adenomen en poliepen te voorkomen dat ze blijven tot genetische veranderingen die zullen leiden tot een invasief adenocarcinoom verwerven . Volgelstein et al. . ging dat het verlies van de DCC -gen en p53 resultaten suggereren een kwaadaardige adenocarcinoom .
Grove , zal men een massa die lijkt van een andere kleur dan de omringende weefsel te zien . Bloeden van de tumor is vaak zichtbaar als de tumor neigt bloedvaten groeien tot het op een willekeurige wijze via uitscheiding van een aantal angiogenese bevorderende factoren zoals VEGF . Histologisch , worden tumoren lijken oorspronkelijke structuren geclassificeerd als goed gedifferentieerd . Tumorcellen die elke gelijkenis oorspronkelijk weefsel , zowel in uiterlijk en structuur vorm hebben verloren , worden aangeduid als slecht gedifferentieerde tumorcellen . Ongeacht de rang , kwaadaardige tumoren hebben de neiging om een grote kern met prominente nucleoli hebben . Er zal ook een merkbare toename in de incidentie van mitose of celdelingen .

Adenocarcinoom van de long
Longkanker is een zeer heterogene familie van kwaadaardige gezwellen  met meer dan 50 verschillende histologische varianten opgenomen in de 4e herziening van de World Health Organization ( WHO ) typering systeem , momenteel de meest gebruikte longkanker classificatieschema .  Omdat deze varianten hebben verschillende genetische , biologische en klinische eigenschappen , waaronder de reactie op behandeling , juiste indeling van longkanker gevallen noodzakelijk om te verzekeren dat longkanker patiënten optimaal beheer .  Terwijl een klein percentage longkankers voornamelijk sarcoom of tumoren van hematopoietische of kiemcellen oorsprong ,  ongeveer 98 % van longkankers zijn carcinoom , die tumoren bestaande uit cellen met epitheliale kenmerken . Adenocarcinomas ( AdC ’s ) zijn een van de 8 belangrijkste groepen longcarcinomen erkend WHO – 2004 :
Plaveiselcelcarcinoom
Kleincellig longcarcinoom
adenocarcinoom
Grote cell carcinoma
adenosquamous Carcinoom
sarcomatoid Carcinoom
carcinoïd
Speekselklier – achtige Carcinoma
epidemiologie
Adenocarcinoom is de meest voorkomende vorm van longkanker bij levenslange niet-rokers .  De incidentie is toegenomen in veel ontwikkelde westerse landen in de afgelopen decennia , waar hij is uitgegroeid tot de meest voorkomende grote vorm van longkanker bij rokers (ter vervanging plaveiselcelcarcinoom longcarcinoom ) en aan een leven lang rokeren .  Volgens de Nurses ‘Health Study , het risico van adenocarcinoom van de long neemt aanzienlijk toe na een lange duur van eerdere tabak roken, met een eerdere roken duur van 30 tot 40 jaar geven een relatief risico van ongeveer 2,4 in vergelijking met niet – rokers en een duur van meer dan 40 jaar die een relatief risico van ongeveer 5 .
Adenocarcinomen zijn goed voor ongeveer 40 % van de longkankers .
Deze kanker meestal perifeer waargenomen in de longen , in tegenstelling tot kleincellige longkanker en squameuze longkanker , die zowel meestal meer centraal gelegen , hoewel het ook voorkomen als centrale laesies .  om onbekende redenen vaak in verband met perifere long littekens . De huidige theorie is dat het litteken kwam waarschijnlijk secundair aan de tumor , in plaats waardoor de tumor .  De adenocarcinoom heeft een verhoogde incidentie in rokers en is de meest voorkomende vorm van longkanker als bij niet – rokers en vrouwen .  de perifere ligging van adenocarcinoom in de longen door het gebruik van filters in sigaretten die de grotere deeltjes voorkomen dat de long  dieper inademen van sigarettenrook wat resulteert in perifere laesies die vaak het geval in adenocarcinomen van de long . Algemeen adenocarcinomen langzamer groeien en vormen kleinere massa dan de andere subtypen .  Echter , ze de neiging om sterk metastasen vormen in een vroeg stadium .  Adenocarcinoom een niet – kleincellig longcarcinoom , en als zodanig is niet zo reageren stralingstherapie volgens kleincellig longcarcinoom , maar eerder chirurgisch behandeld , bijvoorbeeld door pneumonectomy of lobectomie .
histopathologie
Adenocarcinomen zijn zeer heterogeen tumoren , en een aantal grote histologische subtypes worden momenteel erkend :
acinar adenocarcinoom
papillaire adenocarcinoom
bronchioloalveolar adenocarcinoom
Solid adenocarcinoom met mucinevorming
In wel 80 % van de tumoren die uitgebreid worden bemonsterd , wordt bestanddelen van meer dan een van deze subtypen worden herkend . In dergelijke gevallen moet de tumoren worden geclassificeerd als een vijfde ” subtype ” , namelijk ” adenocarcinoom , gemengde subtypes ”
Adenocarcinoom van de long neigt mucine vlek positief dat het is afgeleid van het slijm producerende klieren van de longen . Net als bij andere adenocarcinoom , indien deze tumor is goed gedifferentieerd ( laaggradige ) zal het lijken op de normale klier structuur . Slecht gedifferentieerd adenocarcinoom zal niet lijken op de normale klieren ( hoogwaardig ) en zal worden gedetecteerd door het zien dat ze vlek positief voor mucine (die de klieren produceren ) .
Om de adenocarcinomatous afstamming van de vaste variant onthullen , kunnen aantonen van intracellulaire mucineproductie worden uitgevoerd . Foci van squameuze metaplasie en dysplasie kan in het epitheel proximaal adenocarcinomen zijn , maar deze zijn niet de precursor laesies deze tumor . Integendeel, de precursor van perifere adenocarcinomen is aangeduid atypische adenomateuze hyperplasie ( AAH ) .  Microscopisch AAH een goed afgebakende focus van epitheliale proliferatie , met kubische laag – zuilvormige cellen lijkt Clara cellen of type II pneumocyten .  Deze tonen verschillende mate cytologische atypia , waaronder hyperchromasia , pleomorfisme , prominente nucleoli .  De atypia niet in de mate zoals in frank adenocarcinomen .  Laesies van AAH zijn monoklonale , en zij hebben veel van de moleculaire aberraties ( zoals KRAS mutaties ) die geassocieerd zijn met adenocarcinomen .

 

References

Travis, William D; Brambilla, Elisabeth; Muller-Hermelink, H Konrad et al., eds. (2004). Pathology and Genetics of Tumours of the Lung, Pleura, Thymus and Heart. World Health Organization Classification of Tumours. Lyon: IARC Press. ISBN 92-832-2418-3. Retrieved 27 March 2010. |displayeditors= suggested (help)

Smokers defined as current or former smoker of more than 1 year of duration. See for percentages in numbers. Reference:

Table 2 in: Kenfield SA, Wei EK, Stampfer MJ, Rosner BA, Colditz GA (2008). “Comparison of aspects of smoking among the four histological types of lung cancer.”. Tob Control 17 (3): 198–204. doi:10.1136/tc.2007.022582. PMC 3044470. PMID 18390646.

Roggli VL, Vollmer RT, Greenberg SD, McGavran MH, Spjut HJ, Yesner R (June 1985). “Lung cancer heterogeneity: a blinded and randomized study of 100 consecutive cases”. Hum. Pathol. 16 (6): 569–79. doi:10.1016/S0046-8177(85)80106-4. PMID 2987102.

Rossi G, Marchioni A, Sartori1 G, Longo L, Piccinini S, Cavazza A (2007). “Histotype in non-small cell lung cancer therapy and staging: The emerging role of an old and underrated factor”. Curr Resp Med Rev 3: 69–77. doi:10.2174/157339807779941820.

Vincent MD (August 2009). “Optimizing the management of advanced non-small-cell lung cancer: a personal view”. Curr Oncol 16 (4): 9–21. doi:10.3747/co.v16i4.465. PMC 2722061. PMID 19672420.

Travis WD, Travis LB, Devesa SS (January 1995). “Lung cancer”. Cancer 75 (1 Suppl): 191–202. doi:10.1002/1097-0142(19950101)75:1+<191::AID-CNCR2820751307>3.0.CO;2-Y. PMID 8000996.

Subramanian J, Govindan R (February 2007). “Lung cancer in never smokers: a review”. Journal of Clinical Oncology 25 (5): 561–70. doi:10.1200/JCO.2006.06.8015. PMID 17290066.

Kenfield, S. A.; Wei, E. K.; Stampfer, M. J.; Rosner, B. A.; Colditz, G. A. (2008). “Comparison of aspects of smoking among the four histological types of lung cancer”. Tobacco Control 17 (3): 198–204. doi:10.1136/tc.2007.022582. PMC 3044470. PMID 18390646.

Mitchell, Richard Sheppard; Kumar, Vinay; Abbas, Abul K.; Fausto, Nelson. “Chapter 13, box on morphology of adenocarcinoma”. Robbins Basic Pathology (8th ed.). Philadelphia: Saunders. ISBN 1-4160-2973-7.

Goljan USMLE Audio Tapes, 2001

Diseases of Lung

Adenocarcinoma of Lung (Mucin Stain)

Radiotherapie en chemotherapie bij niet-kleincellig longcarcinoom

Bij een stadium T1 en T2 is zeer goed curatieve radiotherapie mogelijk.
Bij een hogere stadiëring is radiotherapie nog zeer goed mogelijk maar is werkelijk langdurige genezing niet mogelijk. Wel kan er nog belangrijke overlevingswinst worden geboekt. Ook indien er pijnlijke uitzaaiingen naar de botten zijn kan radiotherapie een zeer goede behandeling ter bestrijding van de pijn zijn.

Chemotherapie heeft wel een palliatieve werking. Ook bij uitzaaiingen via het bloed of naar de lymfeklieren wordt soms een chemokuur gegeven. Het lijkt of er een kleine winst is te halen door een langere overleving met een behandeling van de nieuwere  chemotherapeutica, terwijl de levenskwaliteit voor patiënten niet teveel wordt aangetast. Het mogelijk effect is missschien nog groter als er natuurlijke geneesmiddelen worden ingezet om de werking van cisplatine (een van de mogelijke componenten van een chemokuur) te vergroten en de bijwerkingen van de chemokuur zoveel mogelijk tegen te gaan.

 

Be Sociable, Share!

Dit bericht is geplaatst in wat is kanker met de tags . Bookmark de permalink.