Computer Model voorspelt therapie bij patiënten met longkanker

Vier Nederlandse ziekenhuizen hebben bijna 1,3 subsidie van Stichting Technische Wetenschappen ontvangen om het onderzoek naar longkanker te stimuleren. Het geld is bedoeld om een computernetwerk tussen vier Nederlandse ziekenhuizen, waaronder Maastricht UMC, te ontwikkelen, luisterend naar de naam ‘DuCat’ (Dutch Computer Assisted Theragnostic). Onderdeel is een computermodel, waarmee clinici de uitwerking van een bepaalde therapie bij een longkankerpatiënt kunnen voorspellen.

Voorspellend model

“Het uiteindelijke doel van het project zal zijn om een revolutionaire ICT-toepassing te ontwikkelen voor klinisch kankeronderzoek, waarin de individuele kenmerken van patiënt en tumor zijn verwerkt,” aldus Philippe Lambin, hoogleraar Radiotherapie en één van de ontwikkelaars.
Vanwege ervaring en expertise van de onderzoekers beperkt het model zich tot longkankerpatiënten die worden behandeld met radiotherapie. Eerdere kankeronderzoeken hebben al uitgewezen dat een persoonlijke therapie de beste behandelmethode is, afgestemd op de specifieke behoefte van de patiënt en de kenmerken van de tumor. Echter ontbreekt momenteel veel kennis van wat precies de beste behandeling is voor iedere individuele patiënt. Computermodellen bieden dan uitkomst. Deze kunnen voorspellen wat het resultaat zal zijn van een bepaalde therapie bij een longkankerpatiënt.

Effectiever onderzoek
Het project is tweeledig. Ten eerste wordt een model ontwikkeld dat overleving, longschade door bestraling en oesofagitis (ontsteking van de slokdarm) door klinische behandelingen nauwkeurig kan voorspellen. Daarbij wordt rekening gehouden met specifieke eigenschappen van de patiënt en de tumor. Deze modellen worden vervolgens gebruikt om een referentiekader voor klinisch onderzoek te ontwikkelen. Zo kunnen, voordat een klinische trial wordt gestart of zelfs voor de ontwikkeling van een nieuwe therapie, de effecten van de therapie eerst worden gesimuleerd. Dat maakt het onderzoek vele malen effectiever. Uiteindelijk zou het computersysteem landelijk gebruikt kunnen worden om klinisch onderzoek te verbeteren.

Be Sociable, Share!

Dit bericht is geplaatst in Longkanker met de tags . Bookmark de permalink.