Longkankerscreening NELSON screening is effectief

De NELSON-screening voor longkanker is efficiënt om longkanker op te sporen. De methode vermindert het aantal onnodige doorverwijzingen en vervolgscans, concludeert promovenda Yingru Zhao.

Zhao onderzocht de betrouwbaarheid van deze screeningsmethode, die gebaseerd is op het volume en de volumeverdubbelingstijd van longnodulen.

Methode

NELSON startte in 2003 als een groot onderzoek naar de meest effectieve manier om met CT-afbeeldingen longkanker tijdig te signaleren bij mensen met een hoog risico op de ziekte. Het concentreert zich op het meten van het volume van de longnodulen, in plaats van de diameter.

Positieve test

Zhao concludeert, op basis van onderzoek bij 7.500 mensen in de longkankerrisicogroep, dat 2,6 procent met de NELSON-screeningsmethode een positieve test had. Niet alle longnodulen zijn kwaadaardig. 0,9 procent had longkanker, de meesten nog in een vroeg stadium.

Software

Verder toont Zhao aan dat het gebruik van verschillende computersoftware tot verschillende resultaten leidt. In een screeningsstudie moet daarom volgens haar consistent dezelfde software gebruikt worden.

Herhaaltest

Na drie maanden werd een herhaaltest uitgevoerd voor longnodulen met een gemiddelde grootte (50 – 500 mm3). Zhao stelt vast dat zo’n herhaaltest tot minder vals-positieve meldingen van kanker leidt, omdat veel longnodulen niet gegroeid waren of zelfs waren verdwenen. Deze strategie voorkomt volgens de promovenda onnodig verder onderzoek voor kleine longnodulen.

Proefschrift

Yingru Zhao is op 16 september gepromoveerd te Groningen. De titel van zijn proefschrift is: ‘Lung nodule assessment in low-dose CT lung cancer screening. Validation of detection and volumetric measurement’.

Bron: Rijksuniversiteit Groningen

Meer over de NELSON-studie:

Be Sociable, Share!

Dit bericht is geplaatst in Longkanker met de tags . Bookmark de permalink.