Kunnen Antioxidanten huidkanker voorkomen?

Uit onderzoek van wetenschappers van Brussel heeft bevestigd dat huidkanker direct gerelateerd is aan oxidatieve stress – en ander onderzoek toont aan antioxidanten verminderen oxidatieve stress .
Het nieuwe onderzoek is afkomstig van Central Hospital de Brusselse ‘ , Universiteit van Charleroi , en het Ziekenhuis Vesale Experimentele Geneeskunde Laboratory aan Vrije Universiteit van Brussel . De onderzoekers 36 patiënten getest met hoofd-hals plaveiselcelcarcinomen – een van de meest dodelijke vormen van huidkanker . De onderzoekers verzamelden de tumor weefsel van de 36 patiënten , samen met close- door weefsel zonder tumoren .

De onderzoekers voerden een diepgaande analyse van de weefsels en testte ze met behulp van capillaire elektroforese – testen die scheidt en breekt weefsels in hun kleinere componenten . De onderzoekers voerde ook op oxidatie testen en specifiek bepaalde verhoudingen tussen de geoxideerde glutathion en gereduceerd glutathion .
De verhouding van geoxideerde glutathion gereduceerd glutathion in de weefsels rechtstreeks betrekking op de hoeveelheid oxidatieve stress in de weefsels , en geeft het niveau van antioxidant activiteit . Dit komt omdat glutathion is de belangrijkste binder is van oxidatie in het lichaam .
De onderzoekers vonden dat de tumorweefsels toonden beduidend grotere variatie in het glutathion GSH deel van de verhouding . Dit geeft aan dat de gratis opruimer van glutathion worden verlaagd binnen huidkanker weefsel .
Negen van de tien kankers op het hoofd en de nek zijn plaveiselcelcarcinomen . Ongeveer de helft van de mensen met deze kanker zullen sterven binnen vijf jaar . De Brusselse onderzoek bevestigt de bevindingen van de Universiteit van Oslo in Noorwegen . In deze studie , vergeleken de onderzoekers 78 patiënten met hoofd-hals plaveiselcelcarcinoom samen met 100 gezonde mensen .
Dit keer deden onderzoekers testten met weefsels en het bloed van alle deelnemers voor de niveaus van oxidatieve stress in verband met niet alleen glutathion , maar ook hydroperoxiden , gamma- glutamyltranspeptidase , prostagladin en geoxideerd / totaal ascorbinezuur niveaus .
De onderzoekers testten ook voor de niveaus van antioxidanten aanwezig in alle vakken – met inbegrip van de totale antioxidant capaciteit , glutathion redox potentiaal, totaal glutathion niveaus en totale cysteïne niveaus . Ze testten ook alle vakken voor dieet antioxidant niveaus – waaronder zes verschillende carotenoïden ( wortelen en tomaten zijn rijk aan carotenoïden ) , vier tocoferolen ( zaden, granen en oliën zijn hoog in tocoferolen , en ascorbinezuur ( vruchten zijn rijk aan ascorbinezuur ) .
De studie vond dat de patiënten met plaveiselcelcarcinoom hadden alle hogere niveaus van oxidatieve stress biomarkers in het bloed en weefsels . De concentraties van totaal hydroperoxiden waren significant hoger in de patiënten van huidkanker – specifiek aangeeft dat hun lichamen onder oxidatieve stress
De onderzoekers vonden ook dat deze oxidatieve stress markers ging aanzienlijk omhoog toen de kankerpatiënten ondergingen bestraling .
Meer informatie over de gezondheid van de zon en de mythen over huidkanker .
De onderzoekers vonden dat de huid kankerpatiënten lagere niveaus van de voeding antioxidanten in hun bloed vergeleken met de gezonde controlegroep . Zij vonden ook dat de niveaus van antioxidanten viel als de patiënten werden blootgesteld aan straling behandeling. De onderzoekers schreven in hun conclusie :

“Biomarkers van antioxidanten en oxidatieve stress zijn ongunstig in hoofd en nek plaveiselcelcarcinoom patiënten in vergelijking met gezonde controles, en radiotherapie invloed op veel van deze biomarkers. Toenemende antioxidant biomarkers voor radiotherapie en het verhogen van oxidatieve stress tijdens radiotherapie kan verbeteren overleven aangeeft dat verschillende factoren / mechanismen kunnen belangrijk zijn voor overleving voor en tijdens bestraling in hoofd en hals plaveiselcel carcinoma patiënten. Aldus zullen therapeutisch potentieel te optimaliseren antioxidant status en oxidatieve stress verder onderzocht bij deze patiënten. ”

Oke, krijgen we dat: Antioxidanten kunnen helpen bij het ​​verbeteren van de overlevingskansen bij patiënten met huidkanker, en patiënten te helpen omgaan met bestralingstherapie. Maar hoe zit het voorkomen van kanker helemaal door het eten van een gezond dieet met veel anti-oxidanten, en het verminderen van de leefgewoonten – zoals roken en alcoholgebruik – die specifiek zijn verbonden met het produceren van hogere niveaus van oxidatieve stress in het lichaam?
Het antwoord ligt voor de hand.
Referenties:
Dequanter D, Van de Velde M, Nuyens V, Nagy N, Van Antwerpen P, Vanhamme L, Zouaoui Boudjeltia K, Vanhaeverbeek M, Brohee D, Lothaire P. Evaluatie van oxidatieve stress in tumoren en histologisch normale slijmvlies van patiënten met hoofd-hals plaveiselcelcarcinoom: een voorstudie. Eur J Cancer Prev. 2013 12 maart
Sakhi AK, Russnes KM, Thoresen M, Bastani NE, Karlsen A, Smeland S, Blomhoff R. Pre-radiotherapie plasma carotenoïden en markers van oxidatieve stress zijn geassocieerd met overleving in hoofd en nek plaveiselcelcarcinoom patiënten: een prospectieve studie. BMC Cancer. 2009 21 december; 9:458. doi: 10.1186/1471-2407-9-458.

Be Sociable, Share!

Dit bericht is geplaatst in Huid Kanker met de tags . Bookmark de permalink.