Twee Geneesmiddelen die Hit One Target Toon Werkzaamheid tegen uitgezaaide borstkanker

Combinatie van twee geneesmiddelen die gericht het HER2-eiwit , trastuzumab ( Herceptin ® ) en pertuzumab ( Perjeta ™ ) , met chemotherapie is een nieuwe behandelingsoptie voor vrouwen met HER2 – positieve gemetastaseerde borstkanker , volgens de resultaten van een grootschalige klinische studie .
De eerste resultaten van de fase III Cleopatra studie toonden aan dat de combinatie van beide van het HER2 – targeting agenten met de chemotherapie drug docetaxel als een eerste behandeling leidde tot een 6-maanden verbetering in progressievrije overleving in vergelijking met de behandeling met docetaxel en trastuzumab alleen. De resultaten werden gepresenteerd op 7 december 2011 in het San Antonio Breast Cancer Symposium ( SABCS ) en op dezelfde dag in het New England Journal of Medicine gepubliceerd .
Targeting HER2 met twee verschillende drugs heeft aangetoond belofte in meerdere studies , aldus hoofdonderzoeker van de proef , Jose Baselga , MD , PhD , van de Harvard Medical School en het Massachusetts General Hospital , tijdens een SABCS persbriefing . “Ik denk dat dual HER2 blokkade is binnenkort, en het zal in onze dagelijkse praktijk . ”
Hoewel beide drugs richten de HER2 eiwit op het oppervlak van kankercellen , doen ze op verschillende manieren . Laboratory studies hebben aangegeven dat de drugs een synergistisch effect op HER2 – positieve tumoren , die Dr Baselga uiteengezet zijn ” verslaafd ” om HER2 signalering hebben.
Meer dan 800 vrouwen werden ingeschreven in het gerandomiseerde onderzoek ; helft kreeg alle drie de drugs , en de andere helft kreeg trastuzumab en docetaxel , een standaard eerstelijns behandeling voor vrouwen met uitgezaaide HER2 – positieve borstkanker , plus een placebo . Mediane progressievrije overleving was 18,5 maanden in de drie – drug arm en 12,4 maanden in de twee -drug plus placebo-arm . Meer vrouwen die de combinatie van drie geneesmiddelen ontvingen ervaren aanzienlijke krimp van hun tumoren dan vrouwen die trastuzumab kregen , docetaxel , en de placebo .
Trastuzumab is geassocieerd met significante cardiale bijwerkingen bij sommige vrouwen , maar geen verhoging van dergelijke bijwerkingen werd waargenomen bij vrouwen in het onderzoek die zowel HER2 – gerichte geneesmiddelen ontvangen.
De eerste analyse toonde een trend naar betere overall overleving bij vrouwen behandeld met pertuzumab , trastuzumab en docetaxel dan bij vrouwen die behandeld werden met placebo , trastuzumab en docetaxel , maar de studie was niet lang genoeg geduurd voor de overleving gegevens zijn definitief .
Op 18 april 2013, de studie onderzoekers rapporteerden een tussentijdse analyse van de totale overleving na een extra jaar van follow – up . Zij vonden dat de vrouwen die behandeld werden met pertuzumab , tratsuzumab en docetaxel langer dan die in de twee drugs plus placebo -groep leefden . Bij 30 maanden follow – up , meer dan de helft van de vrouwen die behandeld werden met pertuzumab nog in leven waren , terwijl de mediane algehele overleving voor vrouwen in de placebo – bevattende groep was 37,6 maanden . Het risico op sterfte op het moment van analyse was 34 procent lager voor vrouwen in de pertuzumab groep dan bij vrouwen in de placebogroep . De bevindingen werden gepubliceerd in The Lancet Oncology .
De Food and Drug Administration goedgekeurd pertuzumab op 8 juni , 2012, voor gebruik in combinatie met trastuzumab en docetaxel om vrouwen te behandelen met HER2 – positieve uitgezaaide borstkanker . Deze goedkeuring was gebaseerd op de eerdere progressie-vrije overleving resultaten .

Be Sociable, Share!

Dit bericht is geplaatst in Borst kanker met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.