Proef met bevolkingsonderzoek darmkanker

Een proef met het bevolkingsonderzoek darmkanker is begonnen , dat begin 2014 officieel van start gaat. Mannen en vrouwen van 55 tot en met 75 jaar komen in aanmerking voor het bevolkingsonderzoek darmkanker. Zij krijgen elke twee jaar een oproep. De invoering van het bevolkingsonderzoek kan jaarlijks tot 2400 sterfgevallen voorkomen. Darmkanker is na borstkanker de meest voorkomende vorm van kanker. Deze kankervorm is goed te behandelen als het vroegtijdig wordt ontdekt.
SPKS steunt bevolkingsonderzoek SPKS Darmkanker Nederland en de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) menen dat de grootste winst van het bevolkingsonderzoek zit in het verminderen van het aantal operaties, chemokuren en dure geneesmiddelen en vooral in het beperken van leed.
Ernstig leed Het leed veroorzaakt door darmkanker is zo ernstig dat het rechtvaardigt meer dan 4 miljoen mensen deel te laten nemen aan het bevolkingsonderzoek om één geval te voorkomen. Vraag het de darmkankerpatiënten. Zij weten hoe het is operaties en chemokuren te ondergaan en een stoma te moeten dragen. De ziektelast is groot en de vaak langdurige stervensfase ingrijpend voor patiënt, naasten en omgeving. Het onderzoek bespaart minstens tot 2400 mensen per jaar dit ernstig leed. Bovendien laten de cijfers van de kankerregistratie een toename van mensen met darmkanker zien.

Meer over dit onderwerp kunt u vinden onder deze link:  Rijksinstituut voor volksgezondheid

Be Sociable, Share!

Dit bericht is geplaatst in Darm, nieuws met de tags . Bookmark de permalink.