Als je jong begint met alcohol verhoogt het de risico op borstkanker

By  NICHOLAS BAKALAR

Jonge vrouwen die regelmatig alcohol drinken voordat hun eerste zwangerschap kan het verhogen van hun risico op borstkanker tot hevolg hebben, een nieuwe studie rapporteert dit.
De prospectieve studie van meer dan 150.000 vrouwen zonder voorgeschiedenis van kanker is ook gebleken dat alcoholgebruik vóór de zwangerschap werd geassocieerd met een verhoogd risico voor proliferatieve goedaardige borstaandoeningen, of BBD, goedaardige afwijkingen van de borst dat ook het risico op kanker verhoogt.
De studie, published online in The Journal of the National Cancer Institute,, vond 1609 gevallen van borstkanker en 970 van BBD over een 20-jaar follow-up.
Na het aanpassen van andere factoren, vonden zij dat in vergelijking met niet drinken, met 10 gram alcohol zes keer per week (een standaardglas bevat ongeveer 14 gram alcohol) werd geassocieerd met een toename van 11 procent van borstkanker en een toename van 16 procent in BBD De vereniging werd sterker met toenemende hoeveelheden alcohol en de tijd tussen een meisje eerste periode en haar eerste zwangerschap.
“Het beperken van alcohol kan leid ook tot een verminderde risico van borstkanker,” zei Dr Graham A. Colditz, een co-auteur van de studie, “en dit interval in de adolescentie en jongvolwassenheid is uiterst belangrijk voor het instellen van het levenslange risico voor borstkanker. “Dr Colditz is een hoogleraar chirurgie aan de Universiteit van Washington in St. Louis.
Borstweefsel bij vrouwen die niet zwanger zijn geweest is bijzonder gevoelig voor kankerverwekkende stoffen, schrijven de auteurs, die zou kunnen helpen te verklaren de grotere nadelige effect van het drinken van vóór de zwangerschap

Be Sociable, Share!

Dit bericht is geplaatst in Borst kanker, nieuws met de tags . Bookmark de permalink.