Prostaatkanker hormoonbehandeling: is dat een risico voor de Nier ?

Prostaatkanker hormoonbehandeling: Nier risico?
Beoordeling keek naar het neveneffect van androgeen deprivatie therapie
Hormoontherapie voor prostaatkanker kan drastisch het risico verhogen op nierfalen een man, volgens een nieuwe studie.
Gebruik van androgeen deprivatie therapie werd gekoppeld aan een stijging 250 procent in een man kans op het lijden acute nierschade, Canadese onderzoekers vonden het in een overzicht van meer dan 10.000 mensen in behandeling voor vroeg stadium prostaatkanker.
De studie verschijnt in het 17 e nummer van het tijdschrift van de American Medical Association  juli 2013.
Androgeen deprivatie therapie maakt gebruik van medicatie of een operatie aan de hoeveelheid mannelijke hormonen in het lichaam van een man, die vervolgens kunnen leiden tot prostaatkanker cellen om langzamer te krimpen of de groei verminderen.
Het is een therapie meestal gereserveerd voor gevorderde gevallen van prostaatkanker, zegt co-auteur Laurent Azoulay, een pharmacoepidemiologist bij joodse General Hospital’s Lady Davis Institute, in Montreal. Eerder onderzoek heeft al androgeendeprivatietherapie gekoppeld aan een mogelijk verhoogd risico op een hartaanval.
Deze nieuwe bevindingen van de koppeling  hormoontherapie en acute nierschade – een snel verlies van de nierfunctie met een 50 procent sterftecijfer – zou artsen moeten aanzetten om twee keer na te denken voordat u androgeen deprivatie therapie voor prostaatkanker patiënten geven als  behandelen tegen weinig risico te overlijden aan de ziekte , zei Azoulay, ook een assistent-professor in de afdeling oncologie van McGill University.
“Er is een grote discussie over wie androgeen deprivatie therapie, en de timing van het gebruik zouden moeten krijgen,” zei hij. “Bij patiënten bij wie prostaatkanker is uitgezaaid, de voordelen opwegen tegen de risico’s, maar nu is er deze sprong naar het gebruik van [androgeen deprivatie therapie] bij patiënten die niet typisch is zou sterven aan prostaatkanker. In die subgroep van patiënten, kunnen de risico’s tegen het voordeel opwiegen . ”
Dr Durado Brooks, directeur van prostaat-en colorectale kanker voor de American Cancer Society, riep de Canadese studie “intrigerend.”
“Ze  vonden uit wat lijkt op een vrij sterke associatie tussen androgeen deprivatie behandeling en acute nierschade,” zei Brooks. “Dit is iets dat mannen en hun artsen zich bewust van moeten zijn van en uit kijken voor als ze ervoor kiezen om te gaan met androgeen deprivatie therapie als onderdeel van hun behandeling plan voor prostaatkanker.”
Echter, Brooks merkte ook op dat de studie zich gebaseerd op vroegere medische data en geen stroom van prostaatkankerpatiënten en niet leiden vergeleken met een controlegroep.
“Deze resultaten zijn suggestief dat een vereniging kan bestaan, maar ze zijn niet definitief,” zei Brooks. “Er zal gekeken moeten via een ander onderzoek naar deze koppeling van nierschade.”
Voor de nieuwe studie, het onderzoeksteam geïdentificeerd 10.250 mensen die waren gediagnosticeerd met nonmetastatic (niet verspreiden) prostaatkanker tussen 1997 en 2008, met behulp van patiëntgegevens bijgehouden door het Verenigd Koninkrijk. Onderzoekers vervolgens bijgehouden of elke patiënt was opgenomen in het ziekenhuis met acute nierschade, en of hun nierfalen opgetreden tijdens of na de hormoonbehandeling.
Prostaatkankerpatiënten, die in androgeen deprivatie therapie ontvingen hadden 2,5 keer meer kans op aan nierfalen te lijden, is in de studie gevonden. Hun risico van acute nierschade is bijzonder verhoogd indien ze een gecombineerd  androgeenblokkade kregen, een therapie die verschillende hormonen nevelmethode gebruikt om mannelijke en vrouwelijke hormoonniveaus in het lichaam drastisch te verminderen.
Zowel mannelijke als vrouwelijke hormonen spelen een grote rol in de nierfunctie, zei Azoulay, wat zou kunnen verklaren waarom androgeendeprivatie dergelijke drastische schade kunnen veroorzaken aan de organen.
“Testosteron en oestrogeen daar van is aangetoond dat ze een belangrijke rol in de (nieren) schade functie spelen,” zei hij. “Het lijkt op het effect dat testosteron het schip heeft verlaten”, en oestrogeen heeft een beschermend effect tegen nier schade.”

Be Sociable, Share!

Dit bericht is geplaatst in Prostaat met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.