Wat is prostaat kanker ?

Prostaatkanker ontwikkelt zich in een man prostaat, de grootte van een walnoot klier net onder de blaas dat een deel van de vloeistof in sperma produceert. Het is de meest voorkomende kanker bij mannen na huidkanker. Prostaatkanker groeit vaak zeer langzaam op en kan aanzienlijke schade veroorzaken. Maar sommige soorten zijn agressiever en kunnen zich snel verspreiden zonder behandeling.

wat is prostaatkanker

 

 

 

 

 

 

 

 

Symptomen van prostaatkanker
In de vroege stadia kan men geen symptomen waarnemen. Later, kunnen de symptomen zijn onder meer:
Frequent urineren, vooral ’s nachts
Problemen bij het beginnen of stoppen plassen
Zwakke of onderbroken urinestraal
Pijnlijk of branderig gevoel tijdens het plassen of ejaculatie
Bloed in de urine of sperma
Gevorderde kanker kunnen diepe pijn in de onderrug, heupen of bovenbenen veroorzaken.

vergrote prostaat

 

 

 

 

 

 

 

Vergrote prostaat of prostaatkanker?
De prostaat kan groter naarmate mannen ouder worden groeien, soms drukken op de blaas of de urethra en het veroorzaken van symptomen die lijken op prostaatkanker. Dit heet benigne prostaathyperplasie (BPH). Het is geen kanker en kan worden behandeld als de symptomen hinderlijk geworden. Een derde probleem dat urine-symptomen kunnen veroorzaken is prostatitis. Deze ontsteking of infectie kan ook leiden tot koorts en in veel gevallen is het te behandelen met medicijnen.

Risicofactoren die  U niet kunt controleren
Ouder worden is de grootste risicofactor voor prostaatkanker, in het bijzonder na de leeftijd van 50. Na 70, studies suggereren dat de meeste mensen hebben een vorm van prostaatkanker, al kunnen er geen uiterlijke symptomen. Familiegeschiedenis verhoogt het risico van een man: het hebben van een vader of broer met prostaatkanker verdubbelt het risico. Afro-Amerikanen met een hoog risico en hebben het hoogste percentage van prostaatkanker in de wereld.

risico factor

 

 

 

 

 

 

 

Risicofactoren die u zelf onder controle heeft.
Dieet lijkt een rol te spelen bij het ​​ontwikkelen van prostaatkanker, die veel voor komt in landen waar vlees en vetrijke zuivelproducten pijlers zijn in het dieet. De reden hiervan is onduidelijk. Vet in de voeding, in het bijzonder dierlijk vet van rood vlees, kan mannelijke hormoon niveaus stimuleren. En dit kan de groei van de prostaat cellen  voeden. Een dieet te laag in fruit en groenten kan ook een rol spelen.

Mythen over prostaatkanker
Hier zijn enkele dingen die niet zullen leiden tot prostaatkanker: Te veel seks, een vasectomie, en masturbatie. Als u een vergrote prostaat (BPH), dat betekent niet dat je een groter risico op het ontwikkelen van prostaatkanker. Onderzoekers zijn nog studeren of alcoholgebruik, soa’s, of prostatitis spelen een rol in de ontwikkeling van prostaatkanker.

Kan Prostaatkanker eerder gevonden worden?
Er zijn Screening tests beschikbaar om prostaatkanker vroeg te vinden, maar richtlijnen van de overheid niet is niet het oproepen voor routine testen bij mannen op elke leeftijd. De tests kunnen kanker vinden die zo langzaam groeiende zijn, dat medische behandelingen geen voordeel zou bieden. En de behandelingen zelf kunnen ernstige bijwerkingen hebben. De American Cancer Society adviseert mannen met een dokter te praten over screening tests, te beginnen bij:
50 voor de gemiddelde risico-mannen die verwachten dat minstens 10 jaar te leven.
45 voor mannen met een hoog risico. Dit geldt ook voor Afro-Amerikanen en die met een vader, broer of zoon gediagnosticeerd voor de leeftijd van 65.
40 voor mannen met meer dan een eerstegraads familielid gediagnosticeerd op een vroege leeftijd.

screening dre

 

 

 

 

 

 

 

Screening: DRE en PSA
Uw arts kan dit doen in eerste instantie een digitale rectale examen (DRE) te voelen voor hobbels of harde plekken op de prostaat. Na overleg met de arts kan een bloedtest gebruikt worden om prostaat specifiek antigeen (PSA), een eiwit te meten dat door prostaatcellen wordt geproduceerd. Een hoog niveau kan een hogere kans dat je kanker hebt aangeven, maar je kunt een hoog niveau hebben en nog steeds vrij van kanker. Het is ook mogelijk om een ​​normale PSA hebben en prostaatkanker.

PSA Test uitslag
Een normaal PSA niveau geacht onder 4 nanogram per milliliter (ng / ml) bloed, terwijl een PSA boven 10 stelt een hoog risico op kanker. Maar er zijn veel uitzonderingen:
Men kan prostaatkanker hebben met een PSA minder dan 4.
Een prostaat dat is ontstoken (prostatitis) of vergroot (BPH) kunnen PSA-niveaus te verhogen, maar verdere tests mogen geen bewijs van kanker laten zien.
Sommige geneesmiddelen kunnen BPH PSA niveaus verlagen, ondanks de aanwezigheid van prostaatkanker, zogenaamde vals negatief.
Als een van beide uw PSA of DRE abnormaal zijn, zal uw arts andere tests aanbevelen.

prostaat biopsy

 

 

 

 

 

 

 

Prostaatkanker Biopsie
Als een lichamelijk onderzoek of een PSA-test suggereert dat er een probleem is, kan uw arts u een biopsie adviseren. Een naald wordt ingebracht, hetzij via het rectum wand of de huid tussen de anus en het scrotum. Meerdere kleine weefselmonsters worden verwijderd en onderzocht onder een microscoop. Een biopsie is de beste manier om kanker te detecteren en te voorspellen of deze langzaam groeiende of agressief is.

Gleason score

 

 

 

 

 

 

 

Biopsie en Gleason Score
Een patholoog voor cel abnormaliteiten en “klasren” het weefselmonster 1-5. De som van 2 Gleason graden is de Gleason-score. Deze scores helpen de kans op de verspreiding van kanker. Ze variëren van 2, minder agressief, tot 10, een zeer agressieve kanker. Gleason scores helpt het begeleiden van de aard van de behandeling dat uw arts u adviseren.

prostaatkanker in beeld

Prostaatkanker Imaging
Bij sommige mannen kunnen aanvullende tests nodig zijn om te zien of de kanker zich heeft verspreid buiten de prostaat. Deze kunnen bestaan ​​uit echografie, een CT-scan of een MRI-scan (hier te zien). Een radionuclide botscan traceert een injectie van laag radioactief materiaal om te helpen bij het opsporen van kanker die is uitgezaaid naar de botten.
In de MRI-scan hier getoond, de tumor is de groene, niervormige massa in het centrum, naast de prostaat (in het roze).

prostaatkanker stage

 

 

 

 

 

 

 

 

Prostaat kanker Fase
Enscenering wordt gebruikt om te beschrijven hoe ver prostaatkanker heeft verspreid (uitgezaaid) en te helpen bij het ​​bepalen van de beste behandeling.
Fase I: Kanker is klein en nog binnen de prostaat.
Fase II: Kanker is meer geavanceerde, maar nog steeds beperkt tot de prostaat.
Fase III: kanker is uitgezaaid naar het buitenste deel van de prostaat en de nabijgelegen zaadblaasjes.
Fase IV: kanker is uitgezaaid naar de lymfeklieren, nabijgelegen organen of weefsels, zoals blaas of endeldarm, of verre organen zoals botten of de longen.

Prostaat kanker overleving kansen
Het goede nieuws over prostaatkanker is dat het  meestal langzaam groeit. En 9 van de 10 gevallen zijn te vinden in de vroege stadia. Algemeen, de 5-jaars relatieve overleving is 100% voor de mannen met de ziekte beperkt tot de prostaat of de nabijgelegen weefsels, en veel mannen leven veel langer. Wanneer de ziekte zich heeft verspreid naar afgelegen gebieden, dat cijfer daalt tot 31%. Maar deze cijfers zijn gebaseerd op mannen gediagnosticeerd minstens 5 jaar geleden. De vooruitzichten kan beter zijn voor mannen gediagnosticeerd en vandaag behandeld.

Behandeling: waakzaam wachten
Met een laag risico van kanker, een optie is om naar te kijken en te wachten. Dit wordt bepaald door uw biopsie, PSA-test, en Gleason scores. Uw arts zal periodiek testen voorschrijven. Andere behandelingen – met het risico van seksuele of urine-problemen – niet nodig zijn. Sommige mannen die ouder zijn of hebben ernstige medische factoren kunnen geen behandeling nodig hebben. Er is echter meer agressieve behandeling meestal aanbevolen voor jongere mensen of mensen met een meer agressieve ziekte.

bestralings terapie

 

 

 

 

 

 

 

 

Behandeling: Radiation Therapy
Uitwendige bestraling om kankercellen te doden kan worden gebruikt als een eerste behandeling of na prostaatkanker chirurgie. Het kan ook helpen bij het verlichten van pijn in de botten van de verspreiding van kanker. Bij brachytherapie worden kleine radioactieve korrels ongeveer de grootte van een rijstkorrel ingebracht in de prostaat. Beide methoden kunnen erectiele functie aantasten. Vermoeidheid, urine-problemen, en diarree zijn andere mogelijke bijwerkingen.

Behandeling: Chirurgie
Het verwijderen van de prostaat of radicale prostatectomie, wordt gebruikt om de kanker te elimineren wanneer het wordt beperkt tot de prostaat. Nieuwe technieken in gebruik zijn kleinere insnijdingen en zoeken naar schadelijke nabijgelegen zenuwen  voorkomen. Als lymfeklieren zijn ook kanker hebben, kan prostatectomie de beste optie zijn. Operatie kan urine-en seksuele functie aantasten, maar beide kunnen verbeteren in de loop van tijd.

Behandeling: Hormoontherapie
Hormoontherapie kan krimpen of vertragen van de groei van uw kanker, maar tenzij het ​​wordt gebruikt in combinatie met een andere therapie zal het niet de kanker elimineren. Medicijnen of hormonen zal het stopzetten of blokkeren van de productie van testosteron en andere mannelijke hormonen , genaamd androgenen. Bijwerkingen kunnen zijn opvliegers, de groei van borstweefsel, gewichtstoename, en impotentie.

Behandeling: Chemotherapie
Chemotherapie doodt kankercellen in het lichaam, ook buiten de prostaat, zodat het gebruikt wordt om meer geavanceerde en kanker die niet reageren op hormoontherapie te behandelen. Behandeling is meestal intraveneus en wordt gegeven in cycli duren 3-6 maanden. Omdat de chemotherapie doodt ook andere snelgroeiende cellen in het lichaam, kan je haaruitval en zweertjes in de mond krijgen. Andere bijwerkingen zijn misselijkheid, braken en moeheid.

Cryotherapie

 

 

 

 

 

 

 

Behandeling: Cryotherapie
Cryotherapie bevriest en doodt kankercellen in de prostaat (zoals de sterk vergrote cellen hier getoond.) Het wordt niet zo veel gebruikt omdat er weinig bekend is over de effectiviteit op lange termijn. Het is minder invasief dan een operatie, met een kortere hersteltijd. Omdat de bevriezing schade brengt aan zenuwen, maar liefst 80% van de mannen worden impotent na cryochirurgie. Er kan tijdelijk pijn en een branderig gevoel in de blaas en darmen zijn.

Behandeling: Prostaatkanker Vaccin
Dit vaccin is bedoeld om te behandelen, niet te voorkomen, prostaatkanker door het aanmoediging van uw lichaamseigen immuunsysteem om prostaat kankercellen aan te vallen. Immuun cellen worden verwijderd uit je bloed, en geactiveerd om kanker te bestrijden, en doordrenkt in je bloedbaan teruggezet. Drie cycli behandelingen in een maand. Het wordt gebruikt voor gevorderde prostaatkanker die niet meer reageert op hormoontherapie. Ernstige bijwerkingen kunnen optreden zoals vermoeidheid, misselijkheid en koorts.

Hoop voor Geavanceerde kanker
Uw arts zal uw PSA-spiegels blijven controleren en kan andere tests uit te voeren na de behandeling voor prostaatkanker. Als de symptomen aanwijzen of zich naar andere delen van het lichaam verspreidingen zijn kunnen aanvullende behandeling worden aanbevolen. Lifestyle keuzes kan ook invloed hebben. Een studie wees uit dat prostaatkanker overlevenden die dit regelmatig deden hadden een lager risico op overlijden.

Omgaan met erectiestoornissen
Erectiele disfunctie is een veel voorkomende bijwerking van prostaatkanker behandelingen. In het algemeen, erectiele functie verbetert zich binnen twee jaar na de operatie. Verbetering kan beter zijn voor jongere mannen dan voor mensen ouder dan 70. U kunt ook profiteren van ED medicijnen. Andere behandelingen, zoals injectietherapie en vacuüm apparaten, kan helpen.

Voeding voor gezondheid
Een kanker-bewuste voeding kan de beste keuze zijn voor de overlevenden die hun gezondheid en degenen die hopen om hun risico te verlagen versterkend zijn.

Dat betekent:
Vijf of meer fruit en groenten per dag
Volkoren granen in plaats van wit meel of witte rijst
Beperk vetrijke vlees
Beperken of te elimineren verwerkt vlees (hotdogs, vleeswaren, spek)
Beperk alcohol tot 1-2 glazen per dag (als je drinkt)
Voedingsmiddelen met een hoog foliumzuur kan een actie tegen prostaatkanker (spinazie, sinaasappelsap, linzen) hebben. Studies vonden gemengde resultaten op lycopeen, een antioxidant die in tomaten.

Supplementen: Koper Opgepast
Wees op uw hoede van de supplementen die worden aangeboden ter voorkoming van prostaatkanker. Sommige kruiden stoffen kunnen interfereren met PSA niveaus. Een 10-jaar durende studie toonde een toename van het risico op kanker voor mannen die foliumzuur supplementen namen. Een 5-jaar durende studie van selenium en vitamine E heeft een verminderd risico op prostaatkanker niet aangetoond. Zorg ervoor dat u uw arts vertelt als u  vitaminen of supplementen neemt.

Be Sociable, Share!

Dit bericht is geplaatst in Prostaat met de tags . Bookmark de permalink.