Een juiste en afgestelde dieet zou prostaatkanker overleving kunnen verhogen

Mannen die dierleijke vetten verruilen voor plantaardige oliën, avocado’s,  deden het aanmerkelijk beter in het onderzoek
Mannen met prostaatkanker kunnen hun overlevingskansen verhogen als zij dierlijke vetten en koolhydraten in hun dieet vervangen met gezonde vetten zoals olijfolie, noten en avocado’s, dit volgens een nieuw onderzoek.

Mannen die 10 procent van hun dagelijkse calorieën vervangen van dierlijke vetten en koolhydraten met zulke gezonde vetten zoals olijfolie, koolzaadolie, noten, zaden en avocado’s hadden 29 procent minder kans om te sterven aan de verspreiden van prostaatkanker en 26 procent minder kans om te sterven van elke andere ziekten in vergelijking met mannen die niet deze gezonde overgang maakte, is in het onderzoek  uitgevonden.

En een klein persentage lijkt een lange weg te gaan.

Specifiek, het toevoegen van slechts een dagelijkse eetlepel van op olie-gebaseerde salade dressing resulteerde in een 29 procent lager risico op overlijden aan prostaatkanker en een 13 procent lager risico te overlijden aan een andere oorzaak, vekondigt het onderzoek.

In de studie werden bijna 4.600 mensen die met gelokaliseerde en met verspreidende prostaatkanker gevolgd voor gemmideld meer dan acht jaar. Tijdens de studie, stierven 1.064 mensen. Van deze 31 procent stierven aan een hartkwaal, iets meer dan 21 procent stierven ten gevolge van prostaatkanker en iets minder dan 21 procent stierven als gevolg van een andere vorm van kanker.

De bevindingen gepubliceerd online 10 juni in JAMA Interne Geneeskunde.

Het onderzoek kan niet met zekerheid zeggen dat het opnemen van gezonde vetten in de voeding verantwoordelijk was voor het overlevings kans bij mannen. “Het belangrijkste  is dat het consumeren van gezonde vetten en noten een beschermende rol kunnen hebben,” zei studie auteur Erin Richman, een postdoctorale onderzoeker bij de afdeling epidemiologie en biostatistiek aan de Universiteit van Californië, San Francisco.

In 2013 zullen er bijna 239.000 mensen gediagnosticeerd met prostaatkanker en bijna 30.000 mensen zullen aan de ziekte overlijden, volgens schattingen van het Amerikaanse National Cancer Institute.

“De volgende stap is om een ​​gerandomiseerde gecontroleerde trial van deze gezondere vetten te plannen en te zien of en hoe ze invloed hebben op de prostaat,” zei Richman.

“De nieuwe bevinding in dit onderzoek lijkt op een omkeer te maken in de kans om op prostaatkanker te overleven.” Ze merkte op dat er al een grote hoeveelheid bewijs is gevonden dat gezonde vetten helpen om hart-en vaatziekten risico’s te verminderen.
Een hoofdartikel door Dr Stephen Freedland van Duke University Medical Center vergezeld van de nieuwe studie.

“We kunnen met zekerheid zeggen dat obesitas verhoogt het risico op sterven aan prostaatkanker,” zei Freedland. “De nieuwe studie geeft ons wat meer aanwijzingen. Het suggereert dat het uibannen van verzadigde vetten en koolhydraten en ze te vervangen door gezonde vetten  het risico op sterven aan prostaatkanker te ook kan verlagen.”
Een andere deskundige prees de nieuwe studie maar tekent daarbij aan dat de bevindingen niet sluitend zijn.

“Deze studie is goed ontworpen en biedt enkele aanwijzingen dat een dieet hoger in plantaardig vet en lager in koolhydraten risico op vroegtijdig overlijden zou kunnen verminderen aan prostaatkanker bij mannen met prostaatkanker die zich niet heeft verspreid naar andere delen van het lichaam”, zegt Eric Jacobs, een epidemioloog bij de American Cancer Society. “Hoewel deze resultaten vernieuwend zijn, zijn er weinig andere studies geweest op dit gebied en er is meer nodig voordat conclusies zou kunnen worden getrokken over het effect van plantaardige vetten of andere voedingsfactoren op het vorderen van prostaatkanker.”
Bovendien, aldus Jacobs, “er is sterker bewijs dat roken en overgewicht verhogen het risico op prostaatkanker recidief en de sterfte aan prostaatkanker, waardoor prostaatkanker overlevenden een reden te meer om het roken te stoppen en het handhaven van een gezond gewicht.”

Be Sociable, Share!

Dit bericht is geplaatst in nieuws, Prostaat met de tags . Bookmark de permalink.