Schimmel basis nieuwe borstkankermiddelen

Een stof van een plantenschimmel kan als basis dienen voor nieuwe medicijnen tegen borstkanker. Hij kan de hormonale groei van tumorcellen op een volledig nieuwe manier remmen, hebben Nederlandse onderzoekers ontdekt.
De stof fusicoccine blijkt bij hoge concentraties in staat de hormonale regulatie in borsttumoren te remmen, wat de de vermeerdering van tumorcellen vertraagt. Dit schrijven onderzoekers van de VU, het Antoni van Leeuwenhoek en de TU Eindhoven in Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).
Werking
‘Uit ons onderzoek bleek dat fusicoccine specifieke eigenschappen heeft om de celdeling te kunnen verstoren’, verklaart VU-wetenschapper Bert de Boer op ScienceGuide. ‘Onderzoek op tumorcellen wees uit dat deze stof de celdeling met 50 procent kan verminderen.’
Vervolgonderzoek
‘Er is nog veel onderzoek nodig om een toepasbaar medicijn te ontwikkelen’, zegt De Boer. ‘Maar de ontdekking van dit voorheen onbekende werkingsmechanisme is de eerste stap op weg naar een nieuw type medicijn en behandelmethode voor hormonale borstkanker.’
Bronnen: VU, Telegraaf, ScienceGuide

Be Sociable, Share!

Dit bericht is geplaatst in Borst kanker met de tags , . Bookmark de permalink.