Eierstokkanker ontstaat waarschijnlijk in eileiders

In de eileiders zijn voorloperstadia zichtbaar van eierstokkanker, constateert promovenda Welmoed Reitsma. Dit is in lijn met andere studies, die wijzen op een oorsprong van eierstokkanker in de eileiders.
Reitsma richtte zich in haar onderzoek op pelvic high grade serous carcinoma (PHGSC) bij vrouwen met een genetisch verhoogd risico op deze ziekte, door een mutatie in het BReast Cancer susceptibility (BRCA)1 of BRCA2-gen.
Overleving
Reitsma toont aan dat van beide groepen patiënten met erfelijke eierstokkanker (BRCA1 en BRCA2), de patiënten met een BRCA2-mutatie de beste vooruitzichten hebben op algehele en ziektevrije overleving. Ze laat ook zien dat beide groepen geen verhoogd risico lopen op het ontwikkelen van baarmoederkanker.
Eileiders
Tot slot benadrukt Reitsma dat er nog nooit een voorloper van PHGSC in de eierstokken is gevonden. In haar studie zijn daarentegen wel voorloperstadia in de eileiders gesignaleerd. Andere onderzoeken suggereren ook dat eierstokkanker ontstaan in de eileiders.
De promovenda concludeert dat zo’n ontdekking grote gevolgen kan hebben, omdat er dan mogelijk geen preventieve verwijdering van de eierstokken meer nodig is. Ze benadrukt echter dat er eerst meer onderzoek nodig is naar voorlopers van PHGSC in de eileiders.
Proefschrift
Welmoed Reitsma is op 15 mei gepromoveerd te Groningen. De titel van zijn proefschrift is: ‘Pelvic high-grade serous carcinoma in women with a BRCA1/2 mutation. Carcinogenesis and early diagnosis’.
Bron: Rijksuniversiteit Groningen

Be Sociable, Share!

Dit bericht is geplaatst in algemeen, Baarmoeder met de tags , . Bookmark de permalink.