Snellere en betere behandeling van huidkanker

Een Nieuwe behandelmethode van huidkanker slaat op de langere termijn beter aan en is minder belastend voor de patiënt. Een op de 5 Nederlanders ontwikkeld vroeg of laat een vorm van huidkanker.

Het blijkt dat een aanpassing van de bestaande behandelmethode die twee dagen in beslag neemt succesvoller is. De aangepaste methode wordt inmiddels al door diverse dermatologen in Nederland toegepast. De behandeling kan nu op een dag gedaan worden en daar door ook minder belastend voor de patiënt.

Bij de behandeling van het veel voorkomende basaal carcinoom wordt fotodinamische therapie (ook wel roodlichtthepapie genoemd), toegepast. Het rode licht activeert lichtgevoelige stof, die op zijn beurt zuurstof activeert. De geactiveerde zuurstof zorgt er voor  dat de huidkankercellen gedood worden.

Daarbij wordt er gewerkt met twee verschillende soorten crèmes, MAL-crème of ALA-Crème.  In Nederland wordt MAL-crème nog het meest toegepast.

De verbetering bestaat uit: een ander belichtingen schema en het gebruik van ALA-Crème.

Op de aangetaste huid wordt ALA-crème aangebracht en na 4 uur intrekken wordt de plek gedurende 4 minuten met rood licht beschenen. Twee uur later wordt de plek nogmaals belicht gedurende 16 minuten, Bij deze form van behandeling bleek dan na 5 jaar de patiënten opnieuw werden onderzocht veel effectiever te zijn dan de gebruikelijke methode waar bij MAL-crème werd gebruikt met een 2 wekelijkse belichting.

 

 

Be Sociable, Share!

Dit bericht is geplaatst in Huid Kanker met de tags , , , . Bookmark de permalink.