Levens verlengend medicijn gevonden voor pancreas(altvleesklier)kanker patienten

Pancreaskanker (alvleesklierkanker) medicijn gevonden om de levensduur te verlengen

Celgene medicijn Abraxane verlengd het leven van patiënten met vergevorderde alvleesklierkanker met bijna twee maanden in een klinische studie, onderzoekers rapporteerden dit dinsdag, het markeren van een vooruitgang in de behandeling van een notoir moeilijke ziekte, maar niet zo gote sprong als sommige artsen en investeerders hadden verwacht.


“Het was niet de doorbraak die we anticiperen”, aldus dr. Andrea Wang-Gillam, een assistent-professor en prostaatkanker specialist aan de Washington University in St. Louis, die niet betrokken was bij het onderzoek.
Toch Dr Wang-Gillam en anderen zeiden dat het geen welkom vooruitgang was tegen uitgezaaide alvleesklierkanker, die heeft de meeste behandelingen, met patiënten doorstaan die neiging om alleen nog te leven ongeveer een half jaar na de diagnose.
Alvleesklierkanker is de vierde meest voorkomende oorzaak van overlijden door kanker, met 38.000 Amerikanen die dit jaar naar verwachting er aan sterven, bijna net zoveel doden als aan borstkanker, volgens de American Cancer Society. Toch zijn er slechts 45.000 nieuwe gevallen van alvleesklierkanker per jaar in vergelijking met meer dan 230.000 nieuwe gevallen van borstkanker.
“Dit is een ziekte die de oncologie een slechte naam gaf,” zei Dr Robert Mayer, een professor aan Harvard en het Dana-Farber Cancer Institute in Boston, die niet betrokken was bij het onderzoek. Nu, zei hij, Abraxane, evenals een andere behandeling die vier generieke geneesmiddelen, tonen enkele beloftes.

In studie: Celgene’s, patiënten die Abraxane plus gemcitabine, het standaard medicijn voor pancreaskanker, leefde een mediaan van 8,5 maanden, in vergelijking met 6,7 maanden voor degenen die aleen gemcitabine kregen.
Aan het einde van een jaar, 35 procent van de mensen bij het krijgen van Abraxane nog in leven waren, in vergelijking met 22 procent van zij die het alleen gemcitabine kregen. Na twee jaar, waren de cijfers 9 procent en 4 procent, respectievelijk.
De resultaten van het onderzoek 861 patiënten die betrokken werden door Celgene en door onderzoekers gepland om vrijdag aanwezig te zijn op de maagdarmstelsel kanker Symposium in San Francisco.
Abraxane is een nieuwe vorm van de veelgebruikte kankermedicijn paclitaxel, ook bekend onder de merknaam Taxol. In Abraxane wordt de paclitaxel gebonden aan albumine, een humaan eiwit in kleine deeltjes. Waarvan gezegd wordt dat afgifte van het geneesmiddel te verbeteren en om tumoren en de bijwerkingen te verminderen.
Abraxane werd goedgekeurd voor geavanceerde behandeling van borstkanker in 2005 en aan niet-klein-cellige longkanker te behandelen in oktober vorig jaar. De omzet in de eerste negen maanden van dit jaar bedroeg $ 320 miljoen, een klein percentage van Celgene de omzet van $ 4,1 miljard in die periode, een groot deel van het uit de multiple myeloma medicijn Revlimid.
Abraxane is ontwikkeld door Abraxis Bioscience, die Celgene voor 2,9 miljard dollar overgenomen in 2010. Abraxis aandeelhouders kreeg ook een zekerheid dat recht geeft op extra betalingen in contanten als Abraxane goedkeuring krijgt voor alvleesklierkanker. Celgene zei dinsdag dat het voor deze goedkeuring in de eerste helft van dit jaar zou gelden.
Een grote belemmering voor toekomstige Abraxane omzet in alvleesklierkanker kan zijn dat de mediane overleving was bijna drie maanden minder dan Folfirinox een combinatie van vier algemene kanker medicijnen. De resultaten van een klinische studie gepubliceerd in 2011 toonde aan dat patiënten met pancreaskanker van Folfirinox een mediane overleving van 11,1 maanden krijgen tegenover 6,8 maanden voor degenen krijgen van gemcitabine.
Deskundigen waarschuwen dat het moeilijk is om een conclusies te trekken, omdat Abraxane en Folfirinox niet werden vergeleken tegoover elkaar in dezelfde proef. Toch zijn artsen die een beslissingen te nemen op basis van de afzonderlijke resultaten van Abraxane, Celgene zegt zal $ 6.000 tot $ 8.000 per maand kost voor een alvleesklierkankerpatiënten, en is waarschijnlijk duurder dan Folfirinox. Maar Folfirinox is moeilijker te verdragen en vereist van de patiënt het dragen van een infusiepomp.

“De eenvoud van Abraxane plus gemcitabine kan aantrekkelijk zijn voor artsen en patiënten,” zei Dr Neal J. Meropol, hoofd van hematologie en oncologie aan de Universiteit Ziekenhuizen en Case Western Reserve University in Cleveland. Abraxane veroorzaakt een laag aantal witte bloed-cellen en schade aan de zenuwen.

Hoeveel een verlenging van het leven is noodzakelijk en zinvol voor patiënten is een kwestie van een of ander keuze, in het bijzonder het geneesmiddelen tegen kanker kost duizenden dollars per maand.

In 2005 heeft de Food and Drug Administration Tarceva goedgekeurd, nu verkocht door Roche en Astellas, om alvleesklierkanker te behandelen. “In een klinische studie was de uitkomst”, degenen die echter Tarceva hadden een mediane overleving van slechts 12 dagen langer dan degenen die een placebo kregen.

Be Sociable, Share!

Dit bericht is geplaatst in Pancreas met de tags , , , , . Bookmark de permalink.