Oestrogeen na hysterectomie Verlaagt dat het risico op kanker?

Experts zeggen dat het beschikking over de juiste hormoonvervanger is nog een steeds ingewikkeld zaak.

Er is goed nieuws voor vrouwen met hysterectomie die overwegen het hormoon oestrogeen te gebruiken om opvliegers en andere overgangsklachten te verlichten.
Nieuwe resultaten van een langlopend overheids studie van het effect van hormonen op de gezondheid van vrouwen laten zien dat oestrogeen-alleen hormoonvervangende therapie lijkt een vrouw het risico op het krijgen van borstkanker met ongeveer 20% te verminderen en vermindert haar risico te overlijden aan die ziekte. Deze voordelen lijken te duren ook na een jaar na de therapie eindigt.
“Zeker is dat voor sommige vrouwen hormoontherapie drastisch hun kwaliteit van leven verbetert,” zegt Margery Gass, MD, die de directeur van de Noord-Amerikaanse Menopause Society (NAMS).
NAMS heeft onlangs zijn positie verklaring bijgewerkt over het gebruik van hormoontherapie om de nieuwe onderzoeksresultaten te weerspiegelen.
In 2002, artsen keeken naar de gegevens van de Women’s Health Initiative die aan de alarmbel hingen over de hormonale substitutietherapie, waarschuwde dat de risico’s van hartaanvallen, beroertes en borstkanker hoger waren dan voor vrouwen die de combinatie van oestrogeen en progestageen dan voor vrouwen die een placebo kregen . Onderzoekers stopte het proces vroeg na het merken van de toegenomen bijwerkingen bij vrouwen die hormonen therapie hadden. Als reactie, miljoenen vrouwen gestopte met hun hormonale substitutietherapie.
Maar deskundigen zeggen dat antwoord waarschijnlijk niet gerechtvaardigd was. Ze zeggen dat veel vrouwen veilig hormonen kunnen nemen voor een korte tijd om slechte opvliegers, nachtelijk zweten en stemmingswisselingen die menopauze kunnen bereglijden te onderdrukken.

“De effecten op borstkanker zijn zo verschillend tussen oestrogeen en progestageen en oestrogeen alleen dat we voelden dat het tijd was om te zeggen dat vrouwen die alleen oestrogeen gebruiken niet nodig kan zijn om te stoppen bij drie tot vijf jaar. Indien meer dan die hoeveelheid tijd, er geen borstkanker kwammen bij vrouwen die alleen oestrogeen gebruiken, “zegt Gass, die ook een co-auteur van de nieuwe studie.
Oestrogeen en progestageen zijn meestal samen voorgeschreven wanneer een vrouw nog haar baarmoeder heeft en het risico op baarmoederkanker wil verminderen en tegelijkertijd de voordelen van oestrogeentherapie.
Maar alleen oestrogeen wordt gebruikt bij vrouwen die een hysterectomie hebben gehad of verwijdering van de baarmoeder. Statistieken tonen aan ongeveer een derde van de vrouwen in de VS hebben een hysterectomie gehad hebben tegen de tijd dat ze 60 zijn.

Bevindingen ‘Het is duidelijk zeer geruststellend’
Voor de laatste studie, die is gepubliceerd in The Lancet Oncology, onderzoekers hielden tabs op meer dan 7.600 vrouwen die deelnamen aan de oestrogeen-enige behandeling van het onderzoek.
De vrouwen die namen oestrogeen kregen dat hormoon voor ongeveer zes jaar voordat ze gestopt waren. Ze zijn nu nog gevolgd bijna vijf jaar buiten hun oestrogeen gebruik.
In vergelijking met vrouwen die een placebo kregen, en vrouwen die oestrogeen hadden een 23% verminderde risico op invasieve borstkanker. Dat betekent dat 151 vrouwen kregen borstkanker in de oestrogeen-groep vergeleken met 199 vrouwen toegewezen aan de placebo.
Vrouwen die oestrogeen hadden ook een 63% verminderd risico op overlijden aan borstkanker in vergelijking met vrouwen op de placebo. Algemeen waren er zes sterfgevallen in de oestrogeen in vergelijking met 16 in de placebogroep.
In een email, Anthony Howell, MD, een professor in de medische oncologie aan de Universiteit van Manchester in het Verenigd Koninkrijk, aldus: de bevindingen van de studie zijn “duidelijk heel geruststellend voor vrouwen.”
“Maar ze moeten worden begeleid met betrekking tot de zeer klein verhoogd risico op diepe veneuze trombose [bloedstolsel in een ader] en longembolie [verstopping van bloed naar de longen], die wordt gezien met een hormonen behandeling, zoals de anticonceptiepil, “zegt Howell, die schreef een reactie op de bevindingen, maar was niet betrokken bij het onderzoek.
Borstkanker voordeel is niet voor alle
Verschillende andere belangrijke toepassings waarschuwingen .
De eerste is dat het oestrogeen sommige vrouwen niet lijkt te helpen. Dat waren vrouwen met een hoger risico op borstkanker, omdat ze dat hadden in familiegeschiedenis of een voorgeschiedenis van het hebben van goedaardige borstaandoeningen.

Oestrogeen kan zelfs het risico op borstkanker vergroten bij vrouwen die al andere risicofactoren hadden.
“Voor vrouwen die het meest behoefte hebben aan een strategie om borstkanker risico te vermindering, deze aanpak niet gaat niet werken,” zegt onderzoeker Garnet L. Anderson, MD, hoofdonderzoeker van de Women’s Health Initiative Klinische Coördinatie Center in Seattle.
“Deze middelen mogen niet worden gebruikt voor de preventie van borstkanker, ook al hebben we duidelijk een lager risico op borstkanker bij deze vrouwen met die hormonen gebruik”, zegt Anderson, die ook lid is van het Fred Hutchinson Cancer Research Center.
Het tweede belangrijke overweging is dat in het onderzoek een soort oestrogeen genoemd geconjugeerde equine oestrogenen, die wordt verkocht onder de merknaam Premarin getest. In de afgelopen jaren is deze formulering minder populair.

Meer vrouwen zijn verhuisd naar het gebruik estradiol, die chemisch dichter bij het lichaamseigen oestrogeen is. Maar onderzoekers zeggen dat ze niet zeker weet of de twee soorten van oestrogeen op dezelfde manier werken.
“Geconjugeerde equine oestrogenen zijn zeer complex pillen,” zegt Anderson. “Er zijn een heleboel verschillende oestrogeen verbindingen in hen.

Waarvan we echt niet weten wat de werkzame stoffen zijn. Het resultaat van een andere hormoon vorm is echt moeilijk te zeggen. “

Be Sociable, Share!

Dit bericht is geplaatst in algemeen, Baarmoeder met de tags , , . Bookmark de permalink.