Monitoren van afweerreactie tegen kanker

Dankzij de toenemende kennis is het mogelijk om het afweersysteem in te zetten in de strijd tegen kanker. De dendritische cellen, zogenaamde `dirigenten’ van het afweersysteem, zijn hiervoor van cruciaal belang. In het laboratorium kunnen dendritische cellen van een patient getraind worden, om vervolgens na terugplaatsing het afweersysteem te activeren tegen de kankercellen. Om deze nieuwe kankerbehandeling verder te verbeteren is het essentieel om deze dendritische cellen na terugplaatsing te volgen en hun effecten goed te kunnen meten. Erik Aarntzen toont aan dat met moderne scantechnieken deze cellen in kaart te brengen zijn na terugplaatsing, om zo vroeg in de behandeling hun effect te meten.
 
Erik Aarntzen toont aan dat met moderne scantechnieken deze cellen in kaart te brengen zijn na terugplaatsing, om zo vroeg in de behandeling hun effect te meten. Daarnaast beschrijft hij enkele manieren om de behandeling te optimaliseren. Hierdoor is de behandeling beter af te stemmen op de individuele patient en wordt de kans op succes aanzienlijk vergroot.

 In Nederland is en wordt er onderzoek verricht naar dendritische celtherapie, o.a. in Nijmegen en in het UMC zie onze uitgebreide informatie over dendritische cellen van 29 mei 2012 en meer op HER-2

Be Sociable, Share!

Dit bericht is geplaatst in algemeen met de tags . Bookmark de permalink.