Darm Kanker Revolutie

Colonkanker revolutie  Veel mensen denken dat genetische testen zal ons een nieuw tijdperk van de behandeling van kanker. Het is zeker steeds vaker voor, en goedkoper.

De test voor Lynch syndroom kunnen de kosten zo weinig als $ 300. Maar van de 800.000 mensen zullen worden getroffen, hebben slechts 50.000 gediagnosticeerd. Zoals Dr Lynch zegt (op 84, hij stuurt nu de erfelijke Cancer Center aan de Creighton University School of Medicine in Omaha), “Er zijn mensen sterven onnodig.”

Volgens de American Cancer Society, colorectale kanker gedood 50.000 mensen vorig jaar. En dit is een kanker die geen symptomen in de vroege stadia.

In 2009, het Amerikaanse Centers for Disease Control en Prevention een aanbeveling dat iedereen met de diagnose darmkanker laten testen op Lynch syndroom. Tevens wordt aanbevolen het testen voor familieleden van patiënten als preventieve maatregel.

Ondanks dat, minder dan de helft van alle ziekenhuizen met kanker programma’s bieden routinematige screening voor de aandoening. Een studie in het Journal of Clinical Oncology toonde slechts 5 procent van de patiënten gediagnosticeerd met darmkanker werden ook genetische tests gegeven voor Lynch syndroom.

Dr Ahlquist, originele ontwikkelaar van de Lynch syndroom test, werkt nu met zowel de Mayo Clinic en een bedrijf met de naam Exacte Wetenschap een commerciële test te ontwikkelen. Ahlquist voorspelt een revolutie in darmkanker, net als het effect van het uitstrijkje gehad voor baarmoederhalskanker vijftig jaar geleden.

Belangrijk is dat zowel de Mayo Clinic en Exacte Wetenschappen zullen waarschijnlijk profiteren van de ontwikkeling van deze commerciële test … wat betekent dat ze een motief hebben om het woord eruit te komen aan artsen die een verschil kan maken.

Be Sociable, Share!

Dit bericht is geplaatst in Darm met de tags . Bookmark de permalink.