Aspirine helpt Colon Cancer (Darm-Kanker) patiënten met DNA-Defect

Een regelmatige dosis aspirine kan helpen met het doden kankercellen van patiënten bij wie de tumoren een bepaald gen mutatie bevatten, volgens een studie die laat zien hoe de moderne gen wetenschap kan begeleiden bij  het gebruik van oude geneesmiddelen.
Eerdere studies hebben gesuggereerd dat het regelmatig gebruik van aspirine kan helpen om verspreiding van de ziekte af te remmen. De nieuwe gegevens, gepubliceerd in de New England Journal of Medicine, identificeert een gen variant gekoppeld aan het beschermende effect van aspirine.

Kanker onderzoekers zijn met behulp van gen-tests om patiënten baat hebben bij nieuwe geneesmiddelen die zich doelgericht richten op mutaties tumorgroei te selecteren. De studie die vandaag van onderzoekers aan de Harvard Medical School en Dana-Farber Cancer Institute toont de DNA-test methode kan de mogelijkheden van andere geneesmiddelen ontdekken om kanker te bestrijden.
“De gegevens zijn erg sterk”, zegt Boris Pasche, hoofd van de hematologie en oncologie aan de Universiteit van Alabama in Birmingham, die schreef een redactionele begeleiding van de studie, in een telefonisch interview. “Het zou een groot probleem zijn als deze nummers worden bevestigd.”
Onderzoekers onderzocht tumoren van 964 eerder behandelde darmkanker patiënten en vond dat het beschermende effect van aspirine werd beperkt tot degenen wier tumoren een gendefect genaamd PIK3CA hadden.
Als het houdt, de bevinding kan leiden tot een gen-test die het mogelijk maken oncologen zijn voor aspirine raden om alleen die darmkanker patiënten waarschijnlijk zullen profiteren van het, Pasche gezegd. Darmkanker patiënten zonder het gendefect kan voorkomen worden blootgesteld aan mogelijk aspirine’s bijwerkingen met inbegrip van interne bloedingen.

Studie gegevens
Slechts 3 procent van de dikke darm kankerpatienten met de tumor mutatie die regelmatig nam aspirine overleden aan de ziekte binnen vijf jaar na de diagnose, in vergelijking met 26 procent van de mensen met de mutatie die niet regelmatig gebruik aspirine, volgens de nieuwe bevindingen. Patiënten zonder de mutatie kreeg geen kanker overleving van aspirine, afhankelijk van de resultaten.
Pasche opzichte van aspirine voordeel in longkankerpatiënten met de mutatie het effect van de borstkanker drug  Herceptin van Roche Holding AG. Herceptin helpt verlengen van het leven van ongeveer 20 procent van borstkankerpatiënten met een bepaald gen defect dat de groei van tumoren drijft.
In tegenstelling tot de strenge proeven die hebben geleid tot goedkeuring van Herceptin voor borstkanker, de link gevonden met aspirine en de dikke darm kanker gen niet definitief is en moet worden bevestigd in grotere studies, Pasche gezegd. De nieuwe studie bevatte slechts 66 patiënten die nammen aspirine en had de tumor mutatie die het geneesmiddel voordeel voorspelde.

Eerdere bevindingen
De studie is gebaseerd op een 2009 analyse die bij 1.279 mannen en vrouwen keken met darmkanker die deelnemen aan de Health Professionals Follow-up Study of de Nurses ‘Health Study, saidShuji Ogino, een moleculair pathologische epidemioloog aan de Harvard Medical School en Dana-Farber Cancer Institute en senior auteur van de nieuwe studie. De 2009 bevinding, gepubliceerd door Ogino en anderen in het tijdschrift van de American Medical Association, vond dat darmkanker patiënten die nam aspirine een 29 procent lager risico op overlijden aan de ziekte had.
Naar aanleiding van dat resultaat, Ogino en zijn collega’s geprobeerd om te zien of genetische testen kunnen plukken van een subset van patiënten met darmkanker het meest baat hebben bij aspirine. Ze genetische gegevens van oude tumormonsters van 964 colorectale patiënten in de twee epidemiologische studies, die tot de vaststelling dat aspirine alleen kan helpen die kankerpatiënten met PIK3CA mutatie.
Ongeveer 20 procent van longkankerpatiënten hebben mutaties in het gen PIK3CA, Ogino gezegd.
Het verschil in aspirine voordeel bij patiënten met de mutatie “is heel opvallend” Ogino gezegd. “Dit is verreweg de beste marker we hebben gevonden voor het voorspellen van respons op aspirine.”
Precies hoe de aspirine kan helpen dikke darm bij patiënten met de groeibevorderende genmutatie is niet duidelijk. Een mogelijke verklaring is dat het enzym cyclooxygenase-2 geblokkeerd door aspirine kan interfereren met groeibevorderende signalen die door de mutant gen PIK3CA, vertelde Ogino.

To contact the reporter on this story: Robert Langreth in New York at rlangreth@bloomberg.net

To contact the editor responsible for this story: Reg Gale at rgale5@bloomberg.net

Be Sociable, Share!

Dit bericht is geplaatst in Darm met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.