‘Chemo brain’ zit bij patiënten met kanker niet alleen tussen de oren

Het is frustrend als mensen je niet geloven dat je een chemobrain hebt.

Chemo bij hersentumoren, de mistige denken dat kankerpatiënten klagen er vaak over en artsen vaak over het ontslaan, net een schok van validatie van een grote nieuwe studie uit Moffitt Cancer Center in Tampa.

Onderzoeken zijn er geanalyseerd van 17 eerder gepubliceerde studies die gekeken hebben naar de cognitieve functie bij borstkankerpatiënten nadat ze chemotherapie hadden ondergaan.

Zij vonden dat de gemiddelde kankerpatiënt aan stoornissen leed in verbale vaardigheden, met name in het vermogen om woorden te vinden, en makkelijker dan mensen die nooit een kankerbehandeling  hadden.

“Sommige oncologen zijn zich zeer zeer bewust van deze”, zegt Heather Jim, een Moffitt onderzoeker en eerste auteur van de studie. “Maar voor anderen, het is niet op de radar.”

De meeste studies tot op heden hebben zich gericht op het geven van overleven van kanker, omdat ze deel uitmaken van een dergelijk groot zwembad. Maar chemo hersenen komt ook vaak voor bij overlevenden van andere vormen van kanker , zei Dr Garrett Riggs. Een gedrags-neuroloog bij MD Anderson Cancer Center in Orlando, Riggs ziet veel patiënten die complicaties hebben na de behandeling van kanker.

“Ze zijn, godzijdank, profiterend van de overleving en keren terug om te werken en hun dagelijks leven en het vinden van hun herinneringen en cognitieve functie is niet meer wat het was”, dit kan gezegd worden van de typische patiënt.

Dit is uw hersenen op chemo

Bij het bestuderen van bijna 1.500 personen, Moffitt vonden de onderzoekers dat het cognitief functioneren varieerden overlevenden. Sommige meldde geen bijzondere waardevermindering en anderen terwijl ernstige tekorten melden, zegt Jim, wiens onderzoek wordt gefinancierd door het National Cancer Institute, onderdeel van de National Institutes of Health.

Medische wetenschappers zijn niet zeker waarom de hersenen een hit na chemo, maar onderzoek bij dieren hebben aangetoond dat proefpersonen blootgesteld aan chemotherapeutica een verminderd aantal zenuwcellen in het geheugen van de hersenen  hebben dan die in de controlegroep hebben.

Functionele MRI’s volgen de bloedtoevoer naar verschillende delen van de hersenen suggereren dat borst-kanker patiënten die chemo moeten meer gebieden van de hersenen aanspreken bij het uitvoeren van de taken dan mensen die nooit kanker hebben gehad of chemo, Jim said.Studies ook aangeven dat de regio’s van witte en grijze stof kleiner is bij kankerpatiënten na chemo.

Een manier om te herstellen

Hoewel patiënten meestal erkennen dat hun behandeling van kanker hun leven heeft  gered, en ze zijn daar dankbaar voor, ook vragen ze zich af of ze de mentale functies die ze hebben verloren terug kunnen krijgen.

Dat is wat onderzoekers zijn op zoek naar de volgende.

“We vragen wat de patiënt kan doen voor en na de chemo om cognitieve verlies te voorkomen, en ook de vraag of de aard van de chemo een verschil maakt”, zegt Jim, eraan toevoegend dat de overleving en het voorkomen van herhaling zijn “in de eerste plaats.”

Wetenschappers zijn op zoek naar medicijnen die kunnen helpen kankerpatiënten herstellen een deel van hun verloren functie, “maar een ding dat verschijnt helpen is mentale oefening,”.

Voor degenen chemotherapie patiënten die wel ervaring cognitieve tegenslagen, Jim suggereert zien ze een neuropsycholoog, die kan helpen bij het ontwikkelen van strategieën om te compenseren.

“Onderzoek toont aan dat dergelijke strategieën een groot verschil kan zijn in het dagelijks leven uitmaken als cognitieve problemen zich voordoen”

Be Sociable, Share!

Dit bericht is geplaatst in algemeen met de tags . Bookmark de permalink.