Beautyingrediënt onder de loep: nagellak, zonnebrandcreme, ontharing etc.

Formaldehyde, helaas uw huis zit er vol van en is bewezen carcinogeen

Beautyingrediënten te over die enkel het resultaat zijn van hardwerkende marketingafdelingen. De website Cosmopinie kijkt verder dan een populair merk of commercie en houdt beautyingrediënten uitgebreid tegen het licht.

Formaldehyde.

De Cosmopinie in het teken van vrolijk gelakte nagels, want niets zo leuk als kleurtjes die fris afsteken bij je zongebruinde handen en voeten. Soms wordt voor nagellak geadverteerd met ‘formaldehyde-vrij’. Maar wat is formaldehyde dan precies?

Formaldehyde wordt ook wel Methanal genoemd en is een gas. Het heeft een ontsmettende en conserverende werking. In nagellak dient het vooral als verharder, die zorgt dat de nagellak glanst, goed hard wordt en aan de nagel bindt.

Veiligheid

Formaldehyde is giftig en bewezen carcinogeen (kankerverwekkend). Ook kan het irritatie van ogen en slijmvliezen, hoofdpijn en huidirritatie veroorzaken.

In zéér hoge concentraties kan dit gas zelfs dodelijk zijn. Zulke hoeveelheden kom je uiteraard niet tegen in nagellak, maar al met al is geen prettige stofje.

Gelukkig zijn veel nagelbakken tegenwoordig formaldehyde-vrij. Let echter voor de zekerheid op wat er staat aangegeven op de verpakking.

zon: carcinogeen

Ook beautyingrediënten zijn aan trends onderhevig en vaker wel dan niet het resultaat van hardwerkende marketingafdelingen. De website Cosmopinie kijkt verder dan een populair merk of een gunstig prijskaartje en houdt beautyingrediënten tegen het licht. Deze week: Filters onder invloed van licht en lucht.

Op Cosmopinie wordt van alles uitgelegd over UV-straling, zonnebrandproducten, filters en hoe ze werken. Er wordt vaak geadviseerd om elk jaar nieuwe zonnebrandmiddelen te kopen, omdat de factor in de loop van tijd achteruit gaat. Hoe komt dat en wat kan er tegen gedaan worden? een uitleg over de invloed van zon en zuurstof op de werking van je zonnebrandmiddel.

Licht en lucht zijn de voornaamste factoren die een rol spelen bij het achteruitgaan van cosmetica. Onder invloed van zuurstof (oxide) in de lucht zullen sommige ingrediënten oxideren. Zonlicht bevordert dit proces en kan er daarnaast voor zorgen dat sommige chemische filters hun kracht verliezen.

Anti-oxidanten

Naast zonnefilters bevatten veel zonnebrandmiddelen ook anti-oxidanten. Er zijn verschillende anti-oxidanten bekend, zoals vitamine E, groene thee, druivenpitolie, etcetera. Wat deze deeltjes doen, zoals hun naam al zegt, is een oxidatie-proces tegen gaan: ze ‘vangen’ als het ware vrije-radicalen die onder andere in zonlicht en vervuilde lucht zitten. Hierdoor helpen ze de huid te beschermen tegen vervroegde huidveroudering.

In de loop van de dag hebben alle anti-oxidanten in de crème op de huid met vrije-radicalen gereageerd en stopt de beschermende werking. Dit is niet zo’n probleem want de volgende dag gebruik je weer een nieuw laagje crème en bent dus opnieuw beschermd.

Maar als de crème al in het potje zijn werking verliest is dat een ander verhaal. Het is dus belangrijk dat er geen lucht en licht crèmes komt, zodat de werking van de anti-oxidanten bewaard blijft.

Foto-stabiel

Chemische filters zijn hier niet ongevoelig voor: sommige van deze filters verliezen namelijk hun werking naarmate ze UV-stralen absorberen. Je wil echter dat dit gebeurt op de huid en niet al in de fles.

Sommige filters zijn foto-stabiel (foto=licht), wat wil zeggen dat ze onder invloed van licht tóch stabiel blijven en hun werking niet verliezen. Foto-stabiele chemische filters zijn Meroxyl XS of Tinosorb. Ook avobenzone is foto-stabiel, maar volgens veel bronnen alléén als daar een stabilizer zoals octocrylene aan is toegevoegd.

Minerale filters zijn altijd foto-stabiel, omdat ze de UV-stralen niet absorberen maar weerkaatsen. Producten met minerale en foto-stabiele filters in een goede verpakking zullen dus weinig in kwaliteit achteruit gaan.

Let op de verpakking

Wie opzoek gaat naar een nieuw product, let beter ook op de verpakking. Een crème kan nog zo goed geformuleerd zijn, als hij zijn werking verliest door een verkeerde verpakking heeft men daar weinig aan.

Beter zijn dagcrèmes en zonnebrandmiddelen die in een ondoorzichtige fles of tube zitten, zodat er geen (zon)licht bij kan komen. Een pot is minder aan te raden, omdat er steeds lucht bij het product komt. Een tube of fles met een pompje of spray is het beste.

Zelfbruiners:  DHA

Op Cosmopinie kun je  van alles lezen over zelfbruiners en het ingrediënt  is dan ook de werkzame stof DHA.

DHA is de afkorting van dihydroxyacetone en is de werkzame stof in zelfbruiners die voor een zomers tintje zorgt. Op het ingrediëntenlabel van producten staat het voluit geschreven als dihydroxyacetone of staat het een enkele keer aangegeven als Glycerone.

Onderzoek

In 1920 is al ontdekt dat deze stof de huid kleurt. Na de oorlog werd hier verder onderzoek naar gedaan en het werd destijds vooral toegepast bij mensen met een pigmentatie-stoornis. Vandaag de dag is het een veelgebruikt ingrediënt in bruin-zonder-zon producten, die in populariteit zijn toegenomen nu men bewuster is van de schadelijke en huidverouderende effecten van teveel aan zon.

In de loop van tijd zijn ook de formuleringen verbeterd en zijn oranje vlekken, witte strepen en afgeven op kleding sterk teruggedrongen. Ook is de geur van veel moderne producten aangenamer geworden door toevoeging van slimme, verdoezelende parfums.

Werking

Dihydroxyacetone is een ketose-suikermolecuul dat reageert met bepaalde eiwitten in de bovenste lagen van de huid, waar zich droge, dode huidcellen bevinden. Door de chemische reactie ontstaat binnen 3 à 4 uur een bruine kleur op de huid.

Omdat alleen de bovenste, dode huidcellen worden gekleurd, verdwijnt de bruine tint wanneer die huidcellen door het natuurlijke vernieuwingsproces van de huid afschilferen. Hierdoor blijft de kleur in theorie slechts 7 tot 10 dagen zitten en in de praktijk vaak nog minder lang.

Gebruik

Omdat de DHA reageert met dode, droge huidcellen is er het gevaar dat plekken met eelt en drogere stukken huid bruiner (of zelfs oranje) worden dan de rest van de huid.

Om een gelijkmatig effect te verkrijgen is het daarom aan te raden om de huid vóór gebruik van een zelfbruiner te scrubben. Hierbij worden de dode huidcellen die al los aan het laten zijn verwijderd en wordt ruwe huid weer zacht.

Een erg droge huid kan beter eerst worden ingesmeerd met een body lotion. Wanneer deze helemaal is ingetrokken kan vervolgens de zelfbruiner worden aangebracht. Handen altijd goed wassen na gebruik om oranje eeltplekjes en nagelriemen te voorkomen.

Veiligheid

DHA is goedgekeurd en veilig bevonden voor uitwendig gebruik in geneesmiddelen en cosmetica. De stof is alleen werkzaam in de bovenste lagen van de huid en tast geen dieper gelegen cellen aan.

Wel wordt door sommige bronnen beweerd dat DHA de huid gevoeliger maakt voor vrije radicalen en UV-stralen maar dit is op te lossen door het gebruik van een product met zonnefactor.

Zelfbruiner

Tenslotte dient men niet te vergeten dat de bruine kleur die verkregen is met een zelfbruiner geenzins beschermt tegen zonlicht, zoals een zongebruinde huid dat wel enigszins doet. Goed insmeren met een zonnecrème voor je de zon ingaat is dus belangrijk.

 

Thioglycolate

Een van de opties om ongewenst haar te verwijderen is het gebruik van een ontharingscrème of -spray. Maar hoe werkt zo’n product? Het actieve bestanddeel van ontharingscrèmes: Thioglycolate

Ontharingscrèmes

Er bestaan verschillende Thioglycolate-zouten, zoals Potassium Thioglycolate en Calcium Thioglycolate. Naast een Thioglycolate-zout bevat een ontharingsproduct pH-stabiliserende zouten, omdat de ontharende werking alleen optreedt binnen omgeving met een bepaalde pH-waarde.

Daarnaast zijn verdikkingsmiddelen toegevoegd en in de regel ook parfum, om de zeer onaangename geur van de onthaarder te verdoezelen.

Werking

Dit zout vormt, mist in een omgeving met een geschikte pH-waarde, een zuur dat de haartjes aantast: de keratine (vezel-eiwitten) in de haren worden door een chemische reactie afgebroken waardoor de haren verzwakken en met een lichte streek over de huid al kunnen worden verwijderd.

Niet alleen in haar, maar ook in de epidermis, de buitenste laag van de huid, komt keratine voor, dat dus ook door het zout afgebroken kan worden. Voorzichtigheid is dus geboden! Pas op met dergelijke ontharingsproducten en gebruik ze beslist niet anders of langer dan voorgeschreven.

Gebruik en Veiligheid

Opzichzelfstaand zijn de Thioglycolate zouten huidirriterende stoffen, die bij verkeerde toepassing zelfs brandplekken op de huid kunnen veroorzaken. De Thioglycolate-varianten in onthaarders zijn veilig bevonden, mits gebruikt volgens de aanwijzingen van de fabrikant.

Echter, gezien deze ontharingsmiddelen haartjes kunnen aantasten, is het niet onbegrijpelijk dat dit ingrediënt in sommige gevallen tóch huid-irritatie en allergische reacties veroorzaakt.

Het is daarom zeer aan te raden om bij een eerste gebruik het product een dag tevoren eerst op verdraagzaamheid te testen op een klein stukje huid. Mensen met een zeer gevoelige huid kunnen wellicht beter kiezen voor een andere ontharingsmethode.

Overige toepassing

Thioglycolate wordt ook gebruikt in permanent-vloeistoffen. Omdat het de haar-structuur aantast, verliest de haar zijn oorspronkelijke vorm. Door het (in krullers gezette) haar na uitspoelen te behandelen met Hydrogen Peroxide, worden deze chemische bindingen binnen de haren opnieuw gelegd, zodat het haar zijn nieuwe, krullende vorm krijgt.

Haarverzorging:

Kelp

Natuurlijke haarverzorging. Een natuurlijk ingrediënt dat gebruikt wordt in haarproducten, maar ook in andere cosmetica, is Kelp.

Kelp, of Blaaswier, is de algemene naam voor gebladerd zeewier (algae) dat veel vitaminen en mineralen bevat. Kelp kan op de ingrediëntenlijst ook vermeld zijn als macrocystic pyrifera (extract) of fucus vesiculosis.

Werking

Het zou een ontgiftende en bloedzuiverende werking hebben bij inwendig gebruik en wordt daarom ook wel gebruikt in voedingssupplementen.

Daarnaast is Kelp een rijke bron van Jodium, dus pas op met overmatig gebruik.

Populair

Naast toepassing in voedingssuplementen is Kelp een populair ingrediënt in allerlei verzorgingsproducten voor huid en haar. Het is een veilig ingrediënt dat niet vermeden hoeft te worden, tenzij de persoon in kwestie een allergie heeft voor algen.

In crèmes wordt Kelp onder andere gebruikt als anti-ageing ingrediënt in huidverzorging, met de bewering dat het rimpels en huidverslapping tegengaat. Vanwege deze vermeende verstevigende werking wordt dit zeewier ook wel toegepast in afslankcrèmes. Deze veelbelovende claims zijn echter niet met harde bewijzen onderbouwd.

Schade

Wél aangetoond is dat dit zeewier antioxidanten bevat: deeltjes die vrije radicalen neutraliseren zodat deze geen schade kunnen toebrengen aan de huid.

Ook de Amerikaanse cosmeticadeskundige Paula Begoun beaamt dat de vitaminen en mineralen in algen, waaronder Kelp, een nuttige toevoeging aan huidverzorging kunnen zijn.

Volgens haar worden de algen daarnaast ook gebruikt voor hun nuttige eigenschap als water-binder, huidverzachter en verdikkingsmiddel.

Wel benadrukt Begoun dat de anti-ageing claims rondom algen onwerkelijk zijn.

Werking

Ben je van plan om een product te kopen met Kelp als antioxidant? Kies dan een product dat niet in een doorzichtig potje of flesje verpakt zit: Antioxidanten verliezen namelijk hun werking onder invloed van daglicht.

 

Panthenol.

Natuurlijke haarverzorging en de hekkensluiter van dit thema wordt gevormd door het geliefde shampoo-ingrediënt Panthenol.

Panthenol zal velen bekend in de oren klinken. Het is namelijk een veelgebruikt ingrediënt in shampoo’s, maar komt ook voor in huidverzorgingsproducten en in enkele make-up producten.

Cellen

Van nature komt het ingrediënt voor in levende cellen en het kan worden gewonnen uit natuurlijke bronnen. Op de verpakking van cosmeticaproducten wordt het ook vaak aangeduid als pro-vitamine B5.

Panthenol behoort tot de Alcoholen, maar zijn werking is niet te vergelijken met wat in de volksmond wordt verstaan onder Alcohol, namelijk het ontsmettende Ethanol. Waar ethanol de huid en het haar bij veelveelvoudig gebruik kan uitdrogen, heeft Panthenol juist hydraterende en oliënde eigenschappen.

Haarschacht

Wanneer haar wordt behandeld met een product dat Panthenol bevat, bindt de Panthenol zich aan de haarschacht. Hierdoor ontstaat er een glanzend laagje om elke haar. Een andere eigenschap van Panthenol die nuttig is voor gebruik in haarproducten is zijn antistatische werking.

Op de huid fungeert Panthenol als een verzachter en enkele bronnen bevestigen dat het de huid hydrateert en wondgenezing bevordert. Vanwege deze eigenschappen wordt Panthenol ook wel in aftersun producten gebruikt en in crèmes die lichte brandwonden behandelen.

Door zijn oliënde werking zal de huid er direct iets gladder en zachter uitzien.

Veiligheid

Uit veiligheidstesten blijkt dat Panthenol volkomen veilig is en de huid ook niet gevoeliger maakt voor zonlicht, zélfs niet wanneer het in pure vorm op de huid wordt aangebracht. Er is dus ook geen reden om dit ingrediënt te vermijden.

 

 

Be Sociable, Share!

Dit bericht is geplaatst in algemeen met de tags , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.