Succesvol combimiddel tegen borstkanker

Het nieuwe combinatiemedicijn trastuzumab emtansine (T-DM1) doet het beter bij patiënten met uitgezaaide HER2-positieve borstkanker dan lapatinib (Tyverb) plus capecitabine (Xeloda). Dat blijkt uit het gerandomiseerd klinisch onderzoek bij 991 vrouwen dat NEJM heeft gepubliceerd. De deelnemende vrouwen waren al behandeld met trastuzumab en een taxaan.

De voordelen van trastuzumab (Herceptin) naast chemotherapie waren al bekend. De combinatie vergroot de overleving en tijd zonder progressie bij vrouwen met uitgezaaide HER2-positieve borstkanker. In het nieuwe medicijn is trastuzumab vastgeklonken aan een chemotherapeuticum met de naam DM1. Met de ‘Siamese tweeling die zo ontstaat, T-DM1, kan het cytostaticum in de HER2-positieve cellen worden afgeleverd.

De mediane overleving nam toe met meer dan 5 maanden en de progressievrije periode met meer dan 3 maanden. Het afkappunt was bereikt, en de studie werd gestopt, dus mogelijk is het effect nog groter. De bijwerkingen waren milder dan bij lapatinib met capecitabine, al was de incidentie van trombocytopenie hoger en waren er verhoogde leverenzymen (ASAT en ALAT).

Lapatinib plus capecitabine is levensverlengend na de standaardtherapie van trastuzumab, een antracycline en een taxaan, aldus de auteurs. Toch heeft deze combinatie niet de aanbeveling voor vergoeding gekregen van Nederlandse CVZ, vanwege gebrek aan bewijs en hoge kosten.

Dit onderzoek draagt bij aan een proof of concept, besluiten de onderzoekers. Het intracellulair afleveren zorgt kennelijk voor meer veiligheid en werkzaamheid van het cytostaticum, doordat de andere cellen meer worden ontzien. Het onderzoek is betaald door Roche, producent van het nieuwe middel en van Herceptin.

Auteur  Heleen Croonen

NEJM 2012, doi: 10.1056/NEJMoa1209124

Bron:

NEJM:

Trastuzumab Emtansine for HER2-Positive Advanced Breast Cancer

Nice en CVZ bevelen Lapatinib plus capecitabine niet aan

 

 

Be Sociable, Share!

Dit bericht is geplaatst in Borst kanker met de tags , , , , . Bookmark de permalink.