Bloedtest helpt met therapie te kiezen bij uitgezaaide kanker

Bloedtest kan uitgroeien tot goed alternatief voor pijnlijk biopten (en die zijn niet zonder risico).
Door tumorcellen in het bloed te tellen en te meten hoe agressief ze zijn, krijgen artsen een beter beeld van welke therapie mogelijk zal aanslaan bij patiënten met uitgezaaide borst- en darmkanker.

Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC, waarop Bianca Mostert morgen promoveert. Deze bloedtest kan patiënten pijnlijke ingrepen besparen, omdat er geen weefsel meer uit de tumor hoeft te worden gehaald om de overlevingskansen van de patiënt en de beste behandeling te voorspellen.
Om te bepalen welke behandeling goed aanslaat bij een patiënt met uitzaaiingen, kijkt de arts nu meestal naar de aard van het weefsel van de oorspronkelijke tumor’, zegt Mostert.
bijvoorbeeld voor het starten van hormoontherapie. Maar bij zo ’n 30 procent van de patiënten die een hormoonbehandeling krijgt, geldt dat de uitzaaiingen anders reageren op de behandeling dan de oorspronkelijke tumor. ‘Je moet dus eigenlijk weten hoe de uitzaaiingen zich gedragen.’
Met deze bloedtest kan patiënten in de toekomst een vervelende ingreep worden bespaard. Het afnemen van weefsel uit een uitzaaiing kan namelijk een pijnlijke en technisch lastige ingreep zijn. Om tumorcellen uit het bloed te halen, hoeft de patiënt alleen bloed af te staan. ‘Je kunt de tumorcellen vergelijken met een vloeibaar biopt’, zegt de promovenda.
Mostert gebruikt een nieuwe geautomatiseerde bloedtest waarmee het tellen van tumorcellen veel gemakkelijker is geworden. Deze test combineert ze met een genentest. Met een zogeheten speciale PCR techniek kan ze vervolgens zien of er agressieve tumorcellen tussen de gezonde bloedcellen zitten. ‘De combinatie van het tellen en de PCR van de tumorcellen is een hele goede voorspeller voor de prognose van de patiënt.’

 

PS:  Nog steeds wordt er standaard een biopten gebruikt met alle bewezen risico’s van dien. Bloed test zou als een van de vele ander mogelijke testen inderdaad als standaard test gebruikt kunnen worden.

Be Sociable, Share!

Dit bericht is geplaatst in nieuws met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.