Longkanker studie wijst op betere afstemming van medicijnen op patiënten

De eerste grote en uitgebreide studie van de genetica van een gemeenschappelijke longkanker vindt dat meer dan de helft van de tumoren uit dat kanker mutaties die kunnen worden behandeld door nieuwe medicijnen die al in de pijplijn of die gemakkelijk ontwikkeld  kunnen worden .
Voor de tienduizenden patiënten met die kanker – plaveiselcelcarcinoom-cellige longkanker – de resultaten zijn veelbelovend omdat ze een nieuw type van behandeling waarbij drugs zijn afgestemd op de genetische afwijking overeenkomen met bij elke patiënt te voorspellen, zeggen de onderzoekers.
“Dit is een ziekte waarbij er geen gerichte therapieën,” zei Dr Matthew Meyerson van het Dana-Farber Cancer Institute, verwijzend naar de moderne medicijnen die genetische afwijkingen te vallen. Hij is een hoofdauteur van het papier, met meer dan 300 auteurs, dat online zondag werd gepubliceerd in het tijdschrift Nature.
“Wat we hebben gevonden is het landschap voor squamous-cell carcinoma te veranderen.

Ik denk dat het geeft hoop aan patiënten,” zei hij.
De studie maakt deel uit van het Cancer Genome Atlas, een groot project van de National Institutes of Health om genetische afwijkingen in kanker te onderzoeken. De studie van plaveiselcel-cellige longkanker is de tweede genetische analyse van een voorkomende vorm van kanker, komt op de hielen van een studie van darmkanker.
Het werk werd slechts realiseerbaar in de afgelopen jaren door enorme vooruitgang in DNA sequentiebepaling waarmee onderzoekers de DNA scannen in een cel in plaats van naar de 21.000 genen een voor een. Het resultaat is een nieuwe waardering van kanker als een genetische ziekte, gedefinieerd door veranderingen DNA dat een kankercel groei besturen in plaats van een ziekte van een bepaald weefsel of orgaan, zoals borst of prostaat of long.
En in overeenstemming met de genetische weergave van kanker, in dit onderzoek squamous-cellige longkanker, niet een mutatie stond. Verschillende patiënten hadden verschillende mutaties.
Daardoor is de gebruikelijke manier van testen geneesmiddelen door ze aan iedereen met een bepaald type kanker geen zin meer. Dus onderzoekers zijn van plan een nieuw type van het testen van het programma voor squamous-cel kanker dat de grote genetische afwijking in elke patiënt zal overeenkomen met een geneesmiddel ontwikkeld om het aan te vallen, een voorbode van wat velen zeggen zal de toekomst van het onderzoek naar kanker te zijn.
Squameuze-cellige longkanker, tweede frequentie alleen adenocarcinoom van de long, doodt ongeveer 50.000 mensen per jaar. Dat is meer dan gedood door borstkanker, darmkanker of prostaatkanker. Maar liefst 30 procent van de patiënten met adenocarcinoom nooit gerookt, maar ruim 90 procent van squamous-cel kanker patiënten zijn of waren rokers.
Adenocarcinoom van de long kan ook gemakkelijker te behandelen dan squamous-cell kanker. Ongeveer 30 procent van adenocarcinoom patiënten mutaties in hun kanker die kunnen worden gericht op nieuwe geneesmiddelen. Die medicijnen werken niet in squamous-cel kankers, waarvan de mutaties zijn verschillend.

By Gina Kolata

The New York Times

 

Be Sociable, Share!

Dit bericht is geplaatst in Longkanker, nieuws met de tags . Bookmark de permalink.