Gevallen van longkanker stijging bij niet-rokers, suggereert studie

Longkanker percentages zijn steeds hoger onder vrouwen en mensen die nooit hebben gerookt, is een uitslag van een nieuwe studie.
Onderzoekers van het Franse College of General Hospital Respiratory Artsen 7.610 longkankerpatiënten en 7.610 nieuwe gevallen van longkanker in Frankrijk bestudeert in 2010.
De studie vond niet-rokers bestaat uit  11,9 procent van de gevallen van longkanker, is een stijging van 7,9 procent in 2000. En het percentage vrouwelijke longkankerpatiënten sprong van 16 procent tot 24,4 procent ten opzichte van het decennium.
Bij vrouwen met een voorgeschiedenis van roken, is longkanker nauwelijks veranderd over die 10 jaar, die schommelt rond de 65 procent. Ondertussen is dit aantal afgenomen bij mannen, terwijl het percentage van mannelijke longkankerpatiënten die nooit hadden gerookt gestegen is, aldus de onderzoekers.
Bovendien is in de studie veranderingen in de ernst van de kanker op het ogenblik van de diagnose.
“Niet alleen is er sprake van een toename van het aantal vrouwen en niet-rokers bij oplopen van de ziekte, maar er is ook een toename van het aantal gediagnosticeerde gevallen in fase 4 van de ziekte,” hoofdonderzoeker Dr Chrystèle Locher zei in een verklaring.
Deze verandering – 58 procent met fase 4 in 2010 in vergelijking met 43 procent in 2000 – is wellicht nieuwe indelingen van de verschillende stadia van de ziekte weer te geven, aldus de onderzoekers.

Zij vonden ook grote veranderingen in de aard van de kanker wordt gediagnosticeerd. Het percentage van de mensen die ontwikkelen adenocarcinoom, een vorm van niet-kleincellige longkanker, sprong van 35,8 procent tot 53,5 procent ten opzichte van het decennium.
Locher zei dat meer onderzoek nodig is om te begrijpen wat de oorzaken van longkanker is bij niet-rokers, maar ze wees naar rook van dieselmotoren  als een mogelijke factor. (De World Health Organization, WHO, heeft onlangs dieselrook als kankerverwekkend besempeld.)
Eerder onderzoek, gepresenteerd in 2010 tijdens een conferentie van de American Association for Cancer Research, toonde aan dat longkanker anders is bij niet-rokers dan bij rokers, met niet-roker longkanker tumoren die hebben meer dan twee keer zoveel DNA veranderingen zoals tumoren in rokers.
Om de stijgende gevallen van kanker onder vrouwen te bestrijden, Locher zei bewustmaking van het publiek zou kunnen helpen. “Anti-rook campagnes moeten zich ook meer  specifiek richten op vrouwen , zoals we nu kunnen zien is er weinig verandering in longkanker veroorzaakt door het  roken bij vrouwen,” zei de onderzoeker.
De resultaten van de studie werden dinsdag voorgesteld (sept. 4) op het jaarverslag van de European Respiratory Society Congres in Wenen. Het onderzoek moet nog worden gepubliceerd in een peer-reviewed wetenschappelijk tijdschrift.

Be Sociable, Share!

Dit bericht is geplaatst in Longkanker met de tags , . Bookmark de permalink.