Mannen hebben 20 procent meer kans om kanker te krijgen dan vrouwen

Mannen hebben 20 procent meer kans om kanker te krijgen dan vrouwen. Verschillen in leefstijl spelen hierbij een belangrijke rol. Op veel risicofactoren voor kanker scoren mannen namelijk slechter dan vrouwen. Zo roken en drinken mannen meer dan vrouwen, hebben ze een ongezonder voedingspatroon met meer rood en bewerkt vlees en suikerrijke frisdranken, en kampen ze vaker met overgewicht.

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds wil mannen bewust maken van de relatie tussen voeding, leefstijl en kanker. Daarom lanceert het kankerpreventie fonds de Gezondheidsgids voor mannen. De gids geeft mannen aanbevelingen over hoe zij hun risico op kanker kunnen verlagen.

Dr. Rachel Thompson, wetenschappelijk adviseur voor het Wereld Kanker Onderzoek Fonds: “Veel ziektes komen vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Dit wordt vaak als een vaststaand feit aangenomen. Maar alhoewel er een aantal biologische redenen voor het verschil zijn, willen wij mensen erop wijzen dat de hogere cijfers bij mannen niet onvermijdelijk zijn. Simpele, weloverwogen veranderingen in voeding en leefstijl, zoals het eten van meer groente en fruit, het drinken van minder alcohol en het behouden van een gezond gewicht, kunnen duizenden gevallen van kanker voorkomen.”

De Gezondheidsgids voor mannen bevat informatie over risicofactoren voor kanker, veel voorkomende vormen van kanker bij mannen en geeft praktische adviezen over het maken van gezonde keuzes, inclusief tips om meer te bewegen.

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds geeft een gratis exemplaar van de Gezondheidsgids voor mannen .

De gids is te downloaden via.  www.wereldkankeronderzoekfonds.nl.

 

 

 

Genetisch effect mijnstof en asbest in kaart gebracht

 

Stichting Weijerhorst financiert onderzoek naar stoflongen
MAASTRICHT, 5 september 2012 – Onderzoekers van het Maastricht UMC+ hebben met de nieuwste onderzoekstechnieken in kaart gebracht welke genen worden gestimuleerd of uitgeschakeld na blootstelling van longcellen aan mijnstof of asbest.

Dit onderzoek levert niet onmiddellijk winst op voor patiënten met stoflongen, maar het is wel een belangrijke stap op weg naar eventuele nieuwe medicijnen om de gevolgen van stoflongen te behandelen. Mensen met stoflongen hebben meestal verschillende ziektebeelden: vernauwing van de luchtwegen, longkanker en fibrosering (verstijving) van de longen. Uit het onderzoek is nu duidelijk geworden dat zelfs een éénmalige blootstelling aan mijnstof of asbest alle drie de ziektebeelden triggert. Dat is een belangrijk gegeven bij verder onderzoek naar nieuwe medicijnen, omdat het effect van nieuwe medicijnen zelfs in een kweekschaaltje met celmateriaal onmiddellijk duidelijk wordt.

Beroepsziekten

Stoflongen vormen wereldwijd nog steeds een van de belangrijkste beroepsziekten. De gevolgen van inademing van mijnstof hebben ook de onderzoekers van het Maastricht UMC+ steeds geïntrigeerd. Tijdens het Europees Longartsencongres (ERS), dat momenteel (1 – 5 september) in Wenen plaatsvindt, presenteren twee onderzoekers van Maastricht UMC+, Paul Peeters en Timothy Perkins, de hierboven beschreven bevindingen over de gevolgen van mijnstof ( silicium) en blootstelling aan asbest. Het onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met de Universiteit Vermont in de Verenigde Staten en financieel mogelijk gemaakt door Stichting De Weijerhorst.

De Weijerhorst

Voorzitter dr. Harry Pennings van de stichting: “Het bevorderen van medisch-wetenschappelijk onderzoek is een van de statutaire doelstellingen van De Weijerhorst. Het bestuur van de stichting bevordert met deze schenking tot haar tevredenheid voor de achtste keer medisch-wetenschappelijk onderzoek binnen het Maastricht UMC+.”

 

Be Sociable, Share!

Dit bericht is geplaatst in algemeen, Longkanker met de tags . Bookmark de permalink.