Behandeling hersenaandoeningen mogelijk effectiever met nanodeeltjes

De behandeling van hersenaandoeningen, zoals Parkinson, MS en hersentumoren, wordt bemoeilijkt door de bloed-hersenbarriere (BBB). Dit is een soort filter dat voorkomt dat schadelijke stoffen de hersenen bereiken, maar dat helaas ook het merendeel van de medicijnen afvangt.

Promotie: mw. K. Stojanov, 11.00 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Nanoparticles and stem cells for drug delivery to the brain
Promotor(s): prof.dr. D. Hoekstra, prof.dr. R.A.J.O. Dierckx
Faculteit: Medische Wetenschappen
Behandeling hersenaandoeningen mogelijk effectiever met nanodeeltjes

Katica Stojanov onderzocht hoe de BBB `omzeild’ kan worden. Ze ontdekte dat de afgifte van medicijnen in de hersenen wellicht kan worden verbeterd door de medicijnen te verpakken in natuurlijke nanodeeltjes, gemaakt van celmembranen van neurale stamcellen. Deze deeltjes worden door de BBB niet als vijandig herkend en niet afgevangen. Ook synthetische nanodeeltjes, gebaseerd op polymeren (meer specifiek: GM1-getargete polymersomen), lijken medicijnafgifte in de hersenen te verbeteren, zo stelt Stojanov vast.

Het onderzoek van Stojanov vergroot ook het inzicht in technieken waarmee de afgifte van medicijnen in de hersenen beter in beeld kan worden gebracht. De promovenda verwacht dat het onderzoek naar de behandeling van hersenziekten hiermee in een stroomversnelling kan raken.

Katica Stojanov (Servie, 1981) studeerde moleculaire biologie en fysiologie te Belgrado. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Celbiologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool GUIDE en het Top Institute Pharma. Stojanov werkt inmiddels als Application Scientist voor Cambridge Cell Networks.

Be Sociable, Share!

Dit bericht is geplaatst in algemeen met de tags , , , . Bookmark de permalink.